Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yerli bulut servisi sağlayıcılarına yönelik ilgi artacak

bulutistan-globaltechmagazine2022’de öne çıkması beklenen kritik teknoloji alanlarından biri de yerel bulut platformları. Özellikle KVKK regülasyonlarından şirketlerin yurt dışı verilerinin lokalize edilme ihtiyacı yerli bulut servis sağlayıcılarına yönelik talebi artırıyor.

Türkiye’nin önde gelen yerli bulut servisi sağlayıcısı Bulutistan’ın CEO’su Begim Başlıgil şunları ifade ediyor:

“International Data Corporation’a (IDC) göre, dünya çapındaki kuruluşlar, önümüzdeki 2 yıl içinde dijital dönüşüm programlarını desteklemek için bulut platformlarını kullanmaya başlayabilir. Rapora göre, sürdürülebilirlik alanda da kendini gösteren bulut teknolojisinin 2021’den 2024 yılına kadar dünya genelinde 1.014 milyon metrik ton karbondioksiti önleyeceği de düşünülüyor. Türkiye’de ise genel bulut pazarı halihazırda %24 büyüme kaydediyor. 2022 yılına kadar tüm kurumsal pazarın yüzde 50’sinin çoklu bulut kullanması da bekleniyor. Yeni yılda Türkiye’nin bulut pazarına yönelik diğer öngörüleri şöyle açıklayabiliriz; bulut sağlayıcılara ve brokerlara olan talepler artabilir. Hibrit bulut uygulamalarının artması ile bulut orkestrasyon ve bulut yönetimi çözümlerine ihtiyaç duyulabilir. Esneklik ve entegrasyon CIO’lar için kritik bir gündem haline gelebilir. Bulutistan olarak, SAP Hana Cloud servis sağlayıcı olarak %34+ pazar payı ile lider durumdayız. 110’dan fazla büyük kurumsal müşterilerimizin SAP Hana Projeleri, Bulutistan üzerinden ilerliyor. 2022’de Bulutistan olarak hedefimiz, pazar payının %50’sine ulaşmak. Ayrıca pandemi ile hızlanan şirketlerin dijitalleşme ihtiyaçlarının bulut pazarını daha da büyüteceğini öngörüyoruz.”

Dijital dönüşüm stratejileri pandeminin de etkisiyle her sektörde önemini artırırken ortak iş zorluklarının çözülmesi, daha verimli iş süreçleri elde edilmesi ve dijitalleşme hedeflerine hızla ulaşılması noktasında teknoloji yatırımlarını da vazgeçilmez hale getiriyor. Gartner’a göre dünya çapındaki bilgi teknolojilerine yönelik harcamalar %5,5’lik bir artışla 2022’de 4,5 trilyon dolara ulaşacak. Hal böyle olunca harcamaların yoğunlaşması beklenen yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, kurumsal yazılımlar, yerel bulut sistemleri gibi stratejik alanlarda öne çıkacak gelişmeler ve trendler de merak konusu haline geliyor.

Teknoloji Makaleleri