Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Domain ve hosting satın alırken nelere dikkat edilmeli

hosting-com-tr-globaltechmagazineBir web sitesi kurmak istiyorsanız, bir domain’e ve hosting planına ihtiyacınız vardır. Bu hizmetleri satın almak beş dakikadan az sürer ve özellikle alan adınızı web hosting ile bir araya getirdiğinizde, düşündüğünüzden çok daha ucuza mal olur.

Peki domain ve hosting satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekir?

Hosting.com.tr bu konuyu sizler için değerlendirdi.

Domain Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Domain satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktörler aşağıdaki şekildedir:

  1. SEO’ya odaklanmayın

Bu kulağa komik gelebilir, ancak web siteniz için bir domain satın alırken SEO’yu unutun ve bunun yerine marka bilinci oluşturmaya ve hedef kitleye odaklanın. Alan adınız ne yaptığınızı, hedeflemek istediğiniz kitleyi ve piyasada nasıl tanınmak istediğinizi temsil etmelidir.

Google’da “Web Tasarım Hizmetleri” gibi bir anahtar kelime için hızlı bir arama yaparsanız, 10 web sitesinden sekizinin anahtar kelime eşlemeli alan adına sahip olmadığını göreceksiniz.

Buradaki ana fikir, domain satın alırken hedef kitlenize odaklanmak ve telaffuzu, okunması ve hatırlanması kolay bir alan adı seçmektir.

  1. Alan adı uzantınızı akıllıca seçin

Bir marka web sitesi için domain uzantısı çok önemlidir. Fakat eğer .com mevcut değilse, hemen .net’e geçiş yapmayın. Hizmetleriniz bir ülkeye özelse, genel TLD’ler yerine .TR, .UK, .AU ve .CA gibi ccTLD’leri seçebilirsiniz. Ancak hedef kitleniz genelse ve dünyanın her yerindeki müşterilere hizmet ve ürünler sağlıyorsanız, .COM, .NET, .BIZ gibi genel TLD’leri seçebilirsiniz.

Eğer şanslıysanız ve istediğiniz .com uzantısını satın alabiliyorsanız, rakiplerinizden birinin gelecekte itibarınızı zedelemek için benzer bir alan adı satın almaya çalışmaması için, diğer uzantıları satın almayı da düşünebilirsiniz.

  1. Söylemesi ve hatırlaması kolay bir isim seçin

Milyonlarca web sitesiyle dolu bir dünyada, daha önce alınmamış bir alan adı bulmak imkansız görünebilir. Ancak, kendinizi çok fazla kaptırmadan yaratıcılığınızın ortaya çıkmasına gerçekten izin veren bir isim seçmeniz gerekir. Çok uzun, karmaşık ve hatta söylemesi zor olan bir alan adı, uzun vadede kazancınıza zarar verebilir.

Örneğin, biri web sitenizi çevrimiçi olarak görürse ve arkadaşlarıyla bunun hakkında konuşmak isterse, yönlendirmeleri size yeni bir müşteri kazandırabilir. Ancak, garip bir yazım veya birden çok tire kullanımı nedeniyle sitenizin adını nasıl telaffuz edeceklerini bilmiyorlarsa, ağızdan ağıza pazarlamanın nimetlerinden yararlanamayabilirsiniz. 

  1. Sosyal medya kullanılabilirliğini kontrol edin

Sevdiğiniz bir domain bulduğunuzda, bunun ticari marka içermediğinden eminseniz ve gelecekte web sitenizi pazarlamak için sosyal medyayı kullanmayı planlıyorsanız, alan adınıza benzer bir hesabın Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında kullanılmadığından emin olun.

Sosyal medyada adınıza çok benzeyen benzer adlar ve hashtag’ler ne kadar az olursa, müşterilerinizin sizi çevrimiçi olarak bulması ve takip etmesi o kadar kolay olur. Sosyal medyada kullanılabilir olduğundan emin olana kadar bir alan adını satın almayın.

Domain satın almak, anlık olarak vermeniz gereken bir karar değil, iyi düşünülmesi gereken bir karardır. Yasal yönlere ek olarak, pazarlamaya özgü hususlar da bu seçimde önemli bir rol oynar. Ek olarak, alan adınızı aktif olacağınız pazara odaklamalısınız. Bir alan adı seçimi ile sıralamaları doğrudan etkileyemezsiniz. Ancak belirli alan adı uzantıları veya hedef kitlenizle alakalı anahtar kelimeler ile SERP’lerdeki tıklama oranları artırılabilirsiniz.

Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İster sanal özel sunucu ister paylaşımlı bir hosting planını almayı düşünün, iyi bir hosting servis sağlayıcı seçmek en büyük önceliğiniz olmalıdır.

Halihazırda bir web siteniz yoksa, önde gelen hosting şirketlerinin çoğu e-ticaret çözümleri ve alan kaydı da sağlar. Böylece tüm ihtiyaçlarınızı tek bir yerde halledebilirsiniz.

Güvenilir bir servis sağlayıcı bulduktan sonra, ihtiyaçlarınıza uygun bir hosting planı seçtiğinizden emin olmanız gerekir. 

Bir hosting planı seçmeden önce bilmeniz gerekenler aşağıdaki şekildedir:

  1. Çeşitli hosting türleri arasındaki farklar

Çoğu start-up ve küçük işletme, web dünyasında ilk kez adım attıklarında paylaşımlı hosting hizmetini tercih eder. Ancak, doğru kararı vermek istiyorsanız, hosting türleri arasındaki temel farkları anlamak son derece önemlidir. Örneğin paylaşımlı hosting, web sitenizin diğer sitelerle paylaşılan bir sunucuda depolanacağı anlamına gelirken; WordPress hosting, çok fazla teknik bilgiye sahip olmasanız bile WP sitenizi tek tıkla kurabileceğiniz, WP için optimize edilmiş bir hosting türüdür.

  1. Bant genişliği ve disk alanı

Bant genişliği ve disk alanı, sitelerinin fazla trafik alacağını düşünmedikleri için yeni web sahipleri tarafından genellikle göz ardı edilir.

Peki ya işiniz büyümeye başladığında?

Aynı anda tonlarca ziyaretçi alsanız bile web sitenizin sorunsuz çalışmaya devam edeceğinden emin olmalısınız. Bu nedenle, buna göre bir plan seçmeniz gerekir.

  1. Çalışma süresi (Uptime)

İnternette bir bağlantıya tıklamaktan ve hedef sitenin açılmamasından daha sinir bozucu bir şey yoktur. Bu sorun sadece kullanıcıyı değil, o adres için organik arama sonuçlarında daha az değer vermeye başlayan Google da rahatsız eder. Bu nedenle, web hosting seçerken hizmetinin en iyi kullanılabilirlik kalitesini sunduğundan emin olun.

Çalışma süresi olarak da adlandırılan bu faktör, %100’e ne kadar yakınsa, hizmet kullanılabilirliği o kadar iyidir. Hosting satın almadan önce web hosting sağlayıcınızı seçerken buna dikkat edin ve %99’un üzerinde çalışma süresi sunan seçeneklere öncelik verin.

  1. Teknik Destek

Beklenmedik olaylar meydana gelirse, bu, özellikle bir e-ticaret mağazası iseniz web sitenize zarar verebilir. Bu yüzden bir servis sağlayıcıyla anlaşmadan önce, hizmetin günün her saati destek sağladığından emin olun. 

  1. ​​Geri ödeme politikası

Herhangi bir web hosting hizmetiyle aranızda herhangi bir sözleşme imzalamadan önce, şartlar ve koşulları okuduğunuzdan emin olun. Sözleşme uygunsa, devam edip satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak, web hosting servis sağlayıcınızın beklentilerinizi karşılamaması durumunda, çıkmak istiyorsanız kullanabileceğiniz çıkış stratejisini okuyun. Bu, özellikle çıkıştan sonra almak isteyeceğiniz geri ödeme nedeniyle önemlidir.

  1. Yedekleme ve güvenlik

Satın alacağınız bir hosting planı, bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı hassastır. Bu yüzden verilerinizin sık sık yedeklendiğinden emin olun. Ayrıca, bir saldırı durumunda ve verilerin kaybolması durumunda bir kurtarma mekanizmasına sahip olan bir web hosting firması seçin.

  1. Donanım

Sunucu donanımının kalitesi, kullanılan yazılım kadar önemlidir. Yüksek kaliteli donanım, web siteniz için sağlıklı olan birinci sınıf hizmeti almanızı sağlar. Ucuz web hosting sağlayıcılar büyük olasılıkla düşük kaliteli donanım ve yazılım kullanır. Bu yüzden ucuzun pahalıya gelebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Teknoloji Makaleleri