Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

TurkNet DE-CIX Istanbul ile iş birliği anlaşması imzaladı

turknet globaltechmagazineDE-CIX Istanbul İnternet Değişim Noktası, genişlemesini TurkNet veri merkezi ile sürdürüyor. TurkNet, ağını DE-CIX Istanbul’a bağlayarak internet trafiğinin kalitesini daha da artırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin önde gelen yeni nesil telekom operatörlerinden TurkNet, 20. Yılını kutladığı telekomünikasyon sektöründe yatırımlarını artırarak sürdürüyor.  Müşterilerine en iyi, en kaliteli altyapıyı sunmayı hedefleyen TurkNet bu doğrultuda dünyanın önde gelen internet değişim operatörü DE-CIX Istanbul ile işbirliği anlaşması imzaladı.

İstanbul çapında veri merkezleri aracılığıyla dağıtımı yapılan, taşıyıcı ve veri merkezi bağımsız bir internet değişim noktası olan DE-CIX Istanbul, barındırma (hosting) şirketleri, içerik teslim ağları ve genişbant internet erişim operatörlerini de bünyesinde barındıran tüm internet ekosistemine IP trafik değişimi (“peering”) hizmeti sunuyor. DE-CIX Istanbul ayrıca Türkiye, Balkanlar, Kafkasya, İran ve Ortadoğu gibi ülke ve bölgelerdeki internet servis sağlayıcılarına taşıyıcı ve veri merkezi bağımsız internet değişim hizmeti veriyor.

İş birliği kapsamında DE-CIX Istanbul, kurulumunu TurkNet’in Gayrettepe’deki veri merkezine taşıyacak. Böylelikle DE-CIX internet değişim yaygınlığını yeni veri merkezleriyle genişletirken, Türkiye ve bölgedeki internet trafik değişimi sektörüne sunduğu olanakları da artıracak. TurkNet veri merkezinin de eklenmesiyle birlikte, DE-CIX Istanbul İstanbul’daki etkin noktalarının sayısını beşe çıkaracak. TurkNet de, internet trafiğini DE-CIX’in İstanbul’daki değişim ve arabağlantı noktasına bağlayarak müşterilerine kesintisiz internet hizmeti sunma kapasitesini güçlendirmiş olacak. DE-CIX Istanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’deki 20’den fazla erişim noktasıyla barındırma şirketleri, içerik teslim ağları ve her ölçekte internet servis sağlayıcısını birbirine bağlayacak.

Anlaşmayla ilgili görüşlerini paylaşan TurkNet Genel Müdürü Cem Çelebiler şunları söyledi:  “Halihazırda Türkiye Network Altyapı Platformu’nun bir üyesi olarak internet değişim stratejimizi yedeklilik ve kaliteyi sürekli artırmak üzerine kurmuş bulunuyoruz.  Geçen aylarda Facebook ve Google ile doğrudan internet değişimine başlamamızın artından DE-CIX ile kurduğumuz bu iş birliği de bu doğrultuda atılmış çok önemli bir adım. DE-CIX’in İstanbul’daki internet değişim noktasına internet trafiğimizi taşıyarak, trafik kalitemizi daha da artıracağız. TurkNet olarak müşterilerimize en iyi altyapıyı sunmak için önümüzdeki dönemde de benzer işbirliklerine gitmeyi hedefliyoruz.”

DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen ise şunları söylüyor: “DE-CIX Istanbul’un 2015 yılında faaliyetlerine başlamasının ardından İstanbul bölgesinde önemli bir kapsama alanı oluşturduk. Devreye aldığımız her bölge –ki buna TurkNet veri merkezi de dahil- değişime katılacak diğer ağlara olan erişim noktalarının sayısını artırmakta. Her yeni ağ da diğer ağların IP kalitesini artırıyor ve böylelikle son kullanıcıların internet deneyimi zenginleşiyor.  TurkNet ile olan iş birliğimiz şehirdeki kapsama alanımıza önemli sayıda operatöre ve internet servis sağlayıcısına sahip çok önemli bir noktayı ekliyor. Biz de onlara hoş geldin demekten mutluyuz.”

Teknoloji Makaleleri