Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Aruba ESP’ye kattığı kritik geliştirmeleri duyurdu

aruba-globaltechmagazineBir Hewlett Packard Enterprise şirketi Aruba, Aruba Central’ın yeni özellikleriyle kurumların hızla değişen iş koşullarına ayak uydurmalarını sağlayan Aruba ESP’ye (Kenar Servisleri Platformu) kattığı kritik geliştirmeleri duyurdu. Yeni Aruba Central NetConductor sayesinde kurumlar kablolu, kablosuz ve WAN altyapılarının ağ konfigürasyonunu otomatize eden ve ağ kurulumunu basitleştiren cloud-native hizmetlerle dağıtık ağların yönetimini merkezileştirebilirler. Çok daha çevik bir ağı mümkün kılan Aruba Central NetConductor, Sıfır Güvene Dayalı Güvenlik Politikası ve güvenli erişim hizmet kenarı (SASE) güvenlik prensiplerinin uygulanmasını mecbur kılıyor. Aruba’nın bugünkü bir diğer duyurusu ise sektör standartlarını değiştirmeye aday. GPS alıcıları ve Open Locate’le donatılmış sektörün ilk otonom iç mekan erişim noktası (AP), konum bilgisini erişim noktası ve cihazla paylaşıyor.

Uzaktan ve hibrit çalışma düzeninin tetiklediği dijitalleşmedeki ivmelenmeyle birlikte yeni iş modelleri ve geliştirilmiş kullanıcı deneyimi talebi artık daha çevik ve esnek bir ağa ihtiyaç doğuruyor. Aruba, farklı jenerasyonlara sahip mimarilerin getirdiği karmaşıklıkla gelen operasyon ve güvenlik sıkıntılarının üstesinden gelecek kapsamlı cloud native hizmetlerini sunuyor. Geleneksel VLAN tabanlı ağ mimarileri kritik önemdeki manuel konfigürasyon ve entegrasyonu mecbur kılarken, iş açısından bağlanabilirlik gereksinimlerine ayak uydurmakta yavaş kalıyor ve potansiyel güvenlik açıkları barındırıyor.

Modern bir çevik ağ, bulut tabanlı politika ve yapılandırma hizmetleriyle halihazırda VLAN segmentlerini kesintisiz bir şekilde bir araya getiren bir ağ “katmanı” kullanır. Bu, kullanıcılar ve cihazların her bir konumdan güvenli ve sağlam bağlantı kurabilmelerini sağlar. Müşterilerinin dijital dönüşüm süreçlerine yardım eden Central NetConductor, yönetim ve optimizasyonda yapay zekadan yararlanır. Kritik önemdeki iş akışına öncelik verecek şekilde ağ yapılandırmasını otonom hale getirir ve Aruba’nın sektör öncüsü bulut tabanlı çalışan Network Access Control (NAC) ve Dynamic Segmentation’la tüm ağ yapısı boyunca gömülü güvenlik sağlar. EVPN, VXLAN ve BGP gibi yaygın kabul gören protokoller üzerine kurulu Central NetConductor, böylece hem mevcut Aruba hem de üçüncü parti tedarik altyapılarıyla beraber kesintisiz çalışacak şekilde kurgulanmıştır.

Lopez Research’ün kurucusu Maribel Lopez “Esneklik, günümüz iş dünyası için büyük önem taşıyor. Kurumlar gerektiğinde vitesi artırıp, yeni hizmetler ve teklifler getirebilmeli ve bunu müşterilerine hızla sunabilmeli. Kritik bağlantılara ve veri temelli zekaya dayanak oluşturan ağın, gömülü bir esnekliği olmalı” diyor ve ekliyor: “Günümüzde kurumlar teknik esneklik sağlamanın yanı sıra hem yatırımlarını hem de kendi tempolarını koruyacak şekilde yeni teknolojilere ayak uyduracak standart temelli çözümlere yönelmeli, aynı zamanda tüketim modelleri seçeneklere de erişmeli.”

Ağ Modernizasyonunda İzlenecek Üç Ana Prensip

Statik ağlar büyüyen müşteri taleplerine yetişmekten ya da değişen güvenlik gereksinimlerini desteklemekten çok uzaklar. Ağlarını sürekli bir şekilde modernize etmek isteyen kurumlar aşağıda yer alan üç ana prensibi dikkate almalı:

  • Otomasyon: Basitleştirilmiş iş akışları ve yapay zeka destekli otomasyon sayesinde uzaktan çalışma, şube, kampüs ve bulut bağlantısını destekleyen ağları planlamaya, uygulamaya ve yönetmeye gerekli zaman ve kaynak kullanımında azalış
  • Güvenlik: Temelini Sıfır Güvene Dayalı Güvenlik Politikası ve SASE yapılarından alan gömülü kimlik bazlı erişim kontrolü ile Dynamic Segmentation marifetiyle artış gösteren tehditleri tespit etme ve koruma
  • Çeviklik: Hizmet olarak ağ (NaaS) tüketim modelleriyle bütçe ve çalışan kaynaklarını optimize ederek hem yatırımı koruyan hem de benimsenme sürecini kolaylaştıran birleşik, native-cloud, standart temelli mimari

Aruba Central NetConductor, yetkinliklerini üç ağ modernizasyonu prensibiyle eşleştirerek modern ve tüm sistem ağının uygulanması, yönetimi ve korunmasına ivme kazandırır:

  • Otomasyon: Herhangi bir konfigürasyona gerek kalmaksızın “tek bir tuşla” ağın güvenlik politikalarının ve bağlanabilirlik yönetiminin sağlaması
  • Güvenlik: Yaygın rol tabanlı erişim kontrolüyle Sıfır Güvene Dayalı Güvenlik Politikası ve SASE güvenlik politika uygulamalarının Dynamic Segmentation genişlemesi
  • Çeviklik: Tek bir görünürlük ve kontrol noktası için native-cloud çalışan hizmetler. Mevcut yatırımları korumak adına geçiş ve benimsemeyi kolaylaştıracak standart temelli çözümler

İç Mekan Konum Servislerinde Yenilikler

WLAN erişim noktalarının (AP) kurulumu manuel süreç gerektirdiği için zaman alıcı ve hataya meyilli olmasının yanı sıra, konum duyarlı uygulamalarda güvenilir sonuçlar vermez. Aruba bu sorunu çözmek ve kurumların iç mekanlardaki herhangi bir mobil cihaz ya da uygulamadan veri ve bilgi toplayabilmelerini basitleştiren, sektörün ilk otonom konumlanan iç mekan erişim noktalarını (AP) tanıtıyor.

Aruba Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E erişim noktaları (AP), yüksek derecede doğrulukta, otomatize edilmiş WLAN uygulamalarını mümkün kılmak için yerleşik GPS alıcıları, hassas zaman ölçümü için Wi-Fi Konum desteği ve akıllı yazılımların bir kombinasyonunu kullanır. Aruba’nın otonom konumlanan WLAN erişim noktalarıyla otomatik yapılandırma sağlanır, konum sürekli biçimde doğrulanıp güncellenir ve herhangi bir bina zemin haritası veya web haritalama platformunda bir dizi evrensel koordinat sunulur.

WLAN altyapısının doğru konumu Open Locate kullanılarak paylaşılan sabit bir referans yaratır. İşletmeler, Aruba’nın otonom konumlanan iç mekan erişim noktalarının (AP) evrensel koordinatlarını ve sabit referanslarını kullanarak demirbaş takibi, güvenlik standartlarının uygulanması, tesis planlaması, etkinlik uygulamaları ya da diğer konum duyarlı hizmetleri kolayca geliştirebilir ya da iyileştirebilirler.

Google’da Android Enterprise için Küresel Strateji ve Dijital Ortaklıklar Başkanı Sean Ginevan, “Konum, birçok uygulama deneyiminin özüdür ve doğru iç mekan konumu, birçok yeni ve yenilikçi kurumsal kullanım örneğinin kilidini açar. Android 10 ile Google, mobil cihazlarda kesin iç mekan konumu sağlamak için Wi-Fi RTT’yi tam olarak ilk destekleyen oldu. Aruba’nın kendi kendine konumlanan ağ altyapısı ve Open Locate girişimi, yazılım geliştiriciler için doğru iç mekan konum vizyonunu gerçekleştirmeye yardımcı olacak ve bu ağları geniş ölçekte dağıtmayı çok daha kolay hale getirecek. Yazılım geliştiricilerin neler inşa ettiğini görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Bir Hewlett Packard Enterprise şirketi Aruba’nın teknoloji ve üründen sorumlu Başkan Yardımcısı David Hughes, “Şirketler geçtiğimiz iki senede yaşadıkları muazzam zorluklar ve köklü değişimler karşısında muhteşem bir direnç gösterdiler. Dolayısıyla iş çevikliği artık müşterilerimizin temel önceliği haline geldi” dedi ve ekledi: “Bugün yapılan duyurular, müşterilerin yapay zeka destekli çözümler kullanarak ‘hizmet odaklı ağ’ yaklaşımına yönelmelerine önayak olacak, güvenliği güçlendirecek ve modern bir ağın karakteristiklerinden native-cloud tabanlı bir ağ mimarisine geçişi hızlandıracak.”

Bu yeni çözümler geleneksel tedarik ve dağıtım yöntemlerinin yanı sıra HPE GreenLake for Aruba networking başlığı altında sunularak müşterilere iş ortamının getirdiği şartlar altında ağ teknolojilerine erişmeleri için maksimum esneklik sağlıyor. Kurumların popüler ağ kullanım senaryoları etrafında şekillenen sekiz adet standardize edilmiş teklifi içeren HPE GreenLake for Aruba network as a service (NaaS) uygulamaları için daha fazla basitlik sağlar ve süreci hızlandırır. NaaS’ın kurumlar üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi almak için IDC’nin InfoBrief, Network as a Service:

Fiyat ve Uygunluk

Aruba Central NetConductor hizmetlerine şu anda erken erişim mevcut, Haziran 2022’de ise piyasaya çıkacak. Central NetConductor hizmetleri Aruba Central’in bir parçasıdır ve Aruba’nın gelişmiş lisansını gerektirir.

Fiyatlandıramaya otonom konumlanan erişim noktaları (AP) ve teslimatın dahil olduğu Aruba Wi-Fi 6/6E ile GPS yetkinlikleriyle donatılmış Aruba Wi-Fi 6E dahildir.

Teknoloji Makaleleri