Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Fed kararı sonrası piyasalarda neler bekleniyor

FED-globaltechmagazine27 Temmuz günü sonuçlanacak FOMC toplantısı öncesinde yatırımcılar riskli varlıklardan bir miktar portföyü güvenli liman yatırımlarına ya da nakite geçiriyorlar.

Yarınki toplantıdan beklentiler yüzde 75 olasılıkla 75bp faiz artırılması, yüzde 25 olasılıkla ise 100bp faiz artırılması yönünde. Halbuki birçok Fed yetkilisi 75bp faiz artışını desteklediği yönünde sözlü yönlendirme yapmış olsa da piyasa azımsanmayacak bir olasılıkla 100bp faiz artırımını olasılıkların içine dahil ediyor. Fed sürpriz yaparsa fiyatlaması da kripto paralar ve Fed öncesi endekslerde ufak çaplı satıcılı seyirlere yol açıyor.

ABD’de resesyon endişeleri dün Beyaz Saray düzeyinde yapılan açıklamalarla beklenmediği ve %3 işsizlik oranı ile tarihte hiçbir zaman resesyon yaşanmadığı dile getirildi. Bu bir yandan Fed’in daha büyük hamle yapabileceğinin önünü açarken yine de bu toplantıda 75bp faiz artışı bekliyoruz ve 100bp faiz artışını ise bu ve bir sonraki toplantılarda beklemiyoruz. Halihazırda metal ve emtia fiyatları düşüş trendine girerken, ABD 5 yıllık swap faizlerindeki aşağı kırılım bize enflasyon beklentilerinin bir nebze durulduğunu gösteriyor. Senenin geri kalanında 200bp faiz artırımı beklenen FOMC’de Temmuz ayı toplantısının rahat geçmesini ve sonrasında kararın sindirilmesinin ardından piyasa 100bp risk gördüğü ve satış yaptığı kısmı geri alarak yukarı bir miktar kripto paralarda tepki beklediğimizi söyleyebilirim. Bu nedenle FOMC’den sürpriz bir karar ya da Powell’ın açıklamalarında ters köşe bir nokta olmadığı sürece rahat bir FOMC ve sonrasında risk iştahında artış bekliyoruz.

(Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü)

Teknoloji Makaleleri