Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Açık hibrit bulutta gelişen yapay zeka kullanımı

Red-Hat-globaltechmagazineAçık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, Red Hat OpenShift AI için yeni özellikleri duyurdu. Red Hat OpenShift ve Red Hat OpenShift Data Science’ın ispatlanmış imkanları üzerinde kurulan ve genişletilen Red Hat OpenShift AI, yapay zekada inovasyon yapmak için uzman iş ortağı ekosistemini veri bilimciler ve geliştiricilerle buluştururken BT operasyon liderleri için de açık kaynak temelli ölçeklenebilir ve tutarlı bir temel sağlıyor. Red Hat OpenShift AI, IBM’in akıllı uygulamaları ve hizmetleri şirketin her biriminin kullanabileceği şekilde ölçeklendirmek için tasarlanmış yapay zeka platformu olan IBM watsonx.ai’ın gelişen AI hizmetlerinin temelini oluşturuyor ve yeni nesil temel modellerini besliyor.

GPT-4 ve LLaMA gibi Büyük Dil Modelleri’nin (Large Language Models, LLM) popülerleşmesiyle her alandaki ve sektördeki araştırmacılar ve uygulama geliştiricileri, bu ve diğer temel modellerden faydalanmanın yollarını arıyor. Müşteriler de alana özgü verilerle ince ayar yaparak ticari veya açık kaynak modellerini kendi özel kullanım durumlarına daha uygun hale getirebiliyor. Yapay zeka modellerinin ilk eğitimi için altyapının yoğun bir şekilde kullanılması gerekiyor ve hizmet sunmadan önce bile ince ayarları ve model yönetimini göz önünde bulundurarak seçilen özel platformlara ve araçlara ihtiyaç duyuluyor. Bu talepleri karşılayabilecek bir platforma sahip olmayan şirketlerin yapay zeka ve öğrenen makineler teknolojilerini kullanma alanı genellikle sınırlı oluyor.

OpenShift AI bu güçlükleri yapay zekanın potansiyelini açığa çıkartmak için eğitim, hizmete alma ve sonuç çıkartma aşamalarında tutarlılık sağlayan bir altyapı sunarak gideriyor.

Açık hibrit bulut için yapay zeka

Red Hat OpenShift AI, üretim AI/ML modellerinin geliştirilmesi için standartlaştırılmış bir temel sağlayarak ve ortaya çıkan uygulamaları çalıştırarak bu engellerin büyük çoğunluğunun ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. OpenShift AI, Red Hat OpenShift’in tutarlılığını, kullanım kolaylığını ve buluttan sınıra pek çok alanda hizmete alma seçeneğini sunuyor. OpenShift AI mevcut modellerin ince ayarlarını yapmak için kullanılabilmesi sayesinde başlangıç aşamasındaki model eğitim maliyetlerini azaltıyor, değer oluşturma aşamasına daha kısa sürede ulaşılmasını sağlıyor ve yapay zekanın uzman veri bilimcilerden farklı ekiplerdeki kişiler tarafından da kullanılabilmesinin önünü açıyor.

Red Hat OpenShift AI Anaconda, IBM Watson Studio, Intel OpenVINO ve AI Analytics Toolkit, NVIDIA AI Enterprise ve Starburst gibi opsiyonel teknoloji iş ortaklarının hizmetlerini de sunuyor. Aynı zamanda OpenShift ekosisteminin bir parçası olarak 30 ek AI/ML sertifikalı iş ortağına erişim imkanı da sağlıyor.

Korumalı ve bağlantısız ortamlar gibi belirli regülasyon ve uyumluluk ihtiyaçları bulunan kullanıcılar OpenShift AI kullanarak kendi yapıları içinde veri hazırlayabiliyor, modelleri geliştirebiliyor, eğitebiliyor ve hizmete alabiliyor. Kullanıcılar aynı tutarlı araçları ve arayüzleri kullanarak modelleri genel bulutta geliştirebiliyor ve kendi yapıları içinde veya sınır bilişim alanında hizmete alabiliyor. Böylece BT operasyonları, veri bilimi ve uygulama geliştiricileri arasında iş birliği sağlayan benzersiz ve hibrit MLOps ortamı sunuyor.

OpenShift AI’ın ispatlı temeli, OpenShift’in dahili yapı içinde veya bulut hizmeti üzerinden çalıştırılabilen yerel GPU hızlandırma özellikleriyle kullanıcıların temel modellerini eğitmek daha güvenilir bir şekilde tarayabilmelerini sağlıyor.

Red Hat OpenShift AI’a yakın zamanda yapılan iyileştirmeler arasında aşağıdakiler yer alıyor:

  • Veri bilimcilerinin ve akıllı uygulama geliştiricilerinin öğrenen makine projelerini daha hızlı geliştirmelerine ve uygulama dağıtımı ve güncellemelerinde otomasyon oluşturmalarına yardımcı olan AI/ML deney takibi ve otomatik ML iş akışları için dağıtım işlem hatları.
  • AI/ML test takibi ve otomatik öğrenen makine iş akışları için hizmete alma akışları, veri bilimcilerin ve akıllı uygulama geliştiricilerin öğrenen makine projelerini daha hızlı tekrarlamalarına ve uygulama devreye alma ve güncelleme süreçlerini otomatikleştirmelerine yardımcı oluyor.
  • Sonuç çıkartma aşaması için GPU desteğini iyileştiren model sunumu artık sonuç çıkartma performansını ve temel modellerin dağıtımını geliştiren özel model sunan programları içeriyor.
  • Model izleme, şirketlerin performans ve operasyonel metrikleri merkezi bir ekrandan yönetmesini sağlıyor.

OpenShift AI, IBM watsonx ve Ansible Lightspeed’e güç veriyor

Red Hat OpenShift AI, BT kuruluşlarına ve geliştirici ekiplerine alana özel yapay zeka ulaştırmak için IBM’in Watson Code Assistant gibi en yeni AI geliştirmeleri için temel sağlıyor.

Ansible Lightspeed, IBM Watson Code Assistant’ın gücünü Ansible’a getirerek beceri düzeyi fark etmeksizin kullanıcıların tamamını yapay zeka tarafından oluşturulan önerilerle Ansible Rehberi yazmaları için güçlendiriyor. Ansible Lightspeed, Ansible kullanıcıları için bir verimlilik artışı sağlayarak, otomasyondaki yeterlilik seviyelerine bakılmaksızın, İngilizce komutları kullanarak bir Ansible Rehberi oluşturmalarına olanak tanıyor.

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve aralarında aşağıdakilerin bulunduğu pek çok şirket, AI/ML inovasyonuna güç vermek için Red Hat OpenShift AI’ı kullanıyor:

  • Dünya çapındaki finansal kuruluşlara içinde yapay zekanın da yer aldığı Alman BT hizmet sağlayıcısı olan Atruvia, şirketinin tamamını kapsayan veri bilimi platformunun temelini Red Hat OpenShift AI olarak belirledi.
  • İsrail’in en büyük sağlık hizmeti kuruluşu Clalit Health Care Services, Red Hat OpenShift AI’ı klinik araştırma yapay zeka modeli oluşturmak için temel olarak seçti.
  • Küresel danışmanlık ve yönetilen hizmet sağlayıcısı Guidehouse, Red Hat OpenShift AI’ı ABD gazilerinin intihar oranlarını azaltmaya yardımcı olacak kapsamlı bir platformun parçası haline getirdi.
  • Kolombiya merkezli üreme sağlığı odaklı kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tirando X Colombia ergenlik çağında hamileliği önlemeye yardımcı olacak uygulamasını oluşturmak için AI/ML iş akışını optimize etmek amacıyla Red Hat OpenShift AI’ı hizmete aldı.
  • Finansal hizmet kuruluşlarına çözümler sunan küresel sağlayıcı Veripark, bulut ve şirket içi platformlarda çalıştırmak için küresel AI/ML çözümünü Red Hat OpenShift Data Science’ı kullanarak oluşturdu.

Red Hat CTO ve Küresel Mühendislik Kıdemli Başkan Yardımcısı Chris Wright, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Temel modeller, yapay zekanın faydalarından yararlanma söz konusu olduğunda şirketlere gerçek ve somut faydalar sağlıyor ancak yine de bir şirketin özel ihtiyaçlarını karşılaması için eğitime ve ince ayarlara yatırım yapılması gerekiyor. Kurumsal yapay zeka vizyonumuz kapsamında üretimde temel modelleri eğitmek, çalıştırmak, ince ayar yapmak ve aktif olarak kullanmak için esnek ve ölçeklenebilir bir temel sağlayan Red Hat OpenShift AI ile bu mevcut gerçekliği göz önünde bulunduruyoruz. OpenShift AI, hala BT şirketlerinin güvendiği ve anladığı OpenShift olmaya devam ediyor. Bu sayede AI/ML operasyonlarını sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamak yerine yarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde genişletebilmesini sağlıyor.”

Teknoloji Makaleleri