Pazartesi, Nisan 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

İşletmelerin Yeni Çözümü Kurumsal Veri Gölü

emc_globaltechmagazineHer geçen gün çeşitliliği ve hacmi artan veri mikarı nedeniyle işletmeler büyük zorluklar yaşıyorlar. Zorluk yaratan verileri anlamlı birer değere dönüştürmek isteyen işletmelerin imdadına Kurumsal Veri Gölleri yetişiyor. Kurumsal Veri Gölü; verileri, uygulamaları ve analitikleri bir araya getirirken, aynı zamanda ihtiyaç duyulduğu yerde de analitik özellikler sunuyor. Böylece yeni nesil bulut bilişim, büyük veri ve mobilite gibi eğilimlere uygun altyapılar işletmelerle buluşuyor.

EMC’nin araştırmalarına göre, BT yöneticileri veri miktarlarındaki eşi görülmemiş artış ve “veri depolama adalarını” yönetme konularında da zorluklar yaşıyor. EMC Isilon ve EMC ECS (Elastik Bulut Veri Depolama) gibi ürünleri pazara sunarak, işletmelerin veri depolama silolarını ortadan kaldırmalarına yardımcı olan EMC, işletmelerin veriyi daha basit bir şekilde depolamaları ve yönetmelerini sağlıyor. İşletmeler bu sayede de verilerinden daha fazla içgörü ve değer elde edebiliyorlar.

Veri Gölü Altyapısı, işletmelere şu avantajları sağlıyor:

·         Yüksek Verimli Veri Depolama: Veri depolama silolarını ortadan kaldırıyor, yönetimi basitleştiriyor ve daha fazla fayda sağlanmasını mümkün kılıyor.

·         Büyük çapta ölçeklenirlik: Büyük çapta ölçeklenir, yönetimi basit ihtiyaca göre genişletilebilir ölçekli mimariler üzerine kuruldu.

·         Daha Fazla Operasyonel Esneklik: Çoklu-protokol ve gelecek nesil erişim özellikleri geleneksel ve yeni uygulamaları destekliyor.

·         Kurumsal Öznitelikler: Verileri, etkili ve aksaklıklara dayanıklı yedekleme, felaket kurtarma ve güvenlik seçenekleri ile koruyor.

·         Yerinde Büyük Veri Analitiği: Paylaşılan veri depolama ve HDFS gibi protokolleri kullanarak uygun maliyetli, yerinde analitiği çok daha kısa sürede sonuç verecek şekilde sunuyor.

EMC’den en uygun iki çözüm

EMC Portföyünde yer alan ve Veri Gölü altyapısının özniteliklerine en uygun olan iki ürün:

·         EMC Isilon

·         EMC Elastic Cloud Storage (ECS – EMC Elastik Bulut Depolama)

ECS ve yeni EMC Isilon platform ve özellikleri ile işletmeler, bugün ve gelecekte yapılandırılmamış verilerini depolamak, korumak, güvence altına almak, yönetmek ve analiz etmek için ihtiyaç duydukları her şeye sahip oluyor.

EMC Isilon; geleneksel, alışılagelmiş işyükleri ile gelecek nesil iş yüklerini yürütme özelliğine sahip kurumsal ölçekli, dosya tabanlı bir Veri Gölü Altyapısı sunuyor. Isilon analitik iş yükleri için mükemmel bir performans-kapasite dengesi sağlıyor.

EMC ECS ise; gelecek nesil modern uygulamalar için nesne depolama Veri Gölü Altyapısı’nı oluşturuyor. ECS coğrafi olarak yayılmış yüksek kapasiteli analitik özellikleri sunuyor.

Yeni Platform Isılon HD400

İşletmelerin Veri Gölü Altyapılarını benzersiz bir şekilde ölçekleyerek kapasiteyi tek bir kümede 50PB’ye çıkaran Isilon HD400 platformunun kapasiteyi 2.5 katına çıkarıyor. Bu platform, güçlü, ölçeklenir, 2PB’den 50PB’ye kadar veri depolayabilen, yüksek kapasiteli bir platforma gereksinim duyan işletmeler için ideal. Bu kapasite Derin Arşivleme, Felaket Kurtarma ve yüksek kapasiteli Veri Gölü Altyapısı oluşturma için de özellikle tercih ediliyor. Ayrıca, aşırı yoğun (3.2PB/raf) HD400, enerji ve soğutma giderleri ile veri merkezinin kapladığı fiziksel alanın neden olduğu masrafları yüzde 50 oranında azaltmaya yardımcı olacak.

Yeni Yazılım Ve Özellikler

EMC, Veri Gölü içindeki verilerden zengin içgörüler elde etmesine olanak sağlayan yeni özellikleri de duyuruyor. Yeni OneFS 7.2 işletim sistemi, HDFS 2.3 ve HDFS 2.4 de dahil olmak üzere Hadoop’un daha güncel ve yeni versiyonlarını destekleyecek. Bununla birlikte içgörüleri daha kısa sürede elde etmeyi sağlayacak.

Ayrıca EMC, en yüksek büyüme kaydeden yapılandırılmamış veri türleri olan dosya ve nesneleri destekleyen OpenStack Swift için destek de sunuyor.

Hortonworks ile işbirliği yapıldı

Veri Gölü Altyapısı içindeki verilerden değer elde etmede, Cloudera ve Pivotal gibi EMC’nin ISV ortaklarının zengin analitik araçlarını kullanıyor. Bu iş ortaklarının uygulamaları Isilon Veri Gölü Altyapısı üzerinde çalışmak üzere lisanslı ve yetkili. EMC, Kurumsal Hadoop’ta bir diğer sektör lideri olan Hortonworks ile lisans konusunda yaptığı anlaşmayı da duyuruyor. Bu lisans, Isilon One FS sistemine karşılık en kapsamlı Hadoop test sistemini yürütmek için birlikte yürütülen mühendislik çalışmalarının da bir sonucu. Ayrıca EMC, işletmelere zengin Veri Gölü çözümleri sunmak için analitik konusundaki diğer ortaklarımızla da yakından çalışmaya devam ediyor.

Hortonworks’ün İş Geliştirme’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Mitch Ferguson,  konuyla ilgili olarak, “EMC Isilon’un Hortonworks Veri Platformu üzerinde çalışmasını sağlayan lisans sayesinde işletmeler artık paylaşılan veri depolama özelliklerini kullanarak yeni analitik iş yüklerini yürütebilir ve mevcut verilerinden daha fazla değer elde edebilir. Mühendislik ve Apache Ambari ile entegrasyon konusunda birlikte çalışarak, Hortonworks ve EMC müşterilerinin katmanlandırma özelliğini sistemlerine yerleştirmelerine ve Isilon’a karşılık sıkı testlerden geçen Hadoop dağıtım özelliklerini kullanarak içgörülerin elde edilmesini hızlandırmalarına olanak sağlıyor” dedi.

Teknoloji Makaleleri