Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

İlk Simüle Edilmiş İnsan Kalbi Modeli Pazara Sunuldu

dassault_globaltechmagazineDünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan 3DEXPERIENCE Şirketi Dassault Systèmes, “Yaşayan Kalp Projesi (Living Heart)” kapsamında sağlanan ilk üç boyutlu kalp modelinin pazara sunulacağını duyurdu. Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformunun gerçekçi simülasyon uygulamalarıyla geliştirilen yüksek hassaslıkta ve bilimsel açıdan doğrulanmış dört bölmeli 3D simulatör, ticari bir ürün olarak türünün ilk örneği. Bu model ile cihaz üreticileri, araştırmacılar ve tıp uzmanları standart fiziksel testlerle mümkün olmayan şekillerde sanal testler yapabilecek ve kalbin tepkisini görselleştirebilecek.

“Yaşayan Kalp” modeli, kolay kullanımlı bir yazılım editörü ile şekil ve doku özelliklerini değiştirerek konjenital ve diğer kalp rahatsızlıklarını incelemek amacıyla kullanılabilecek standart bir sağlıklı kalp. Ayrıca kalp fonksiyonları üzerindeki etkilerinin incelenmesi, verimliliğinin doğrulanması ve bir dizi koşulda güvenilirliğin öngörülmesi amacıyla simülatöre tıbbi cihazlar takılabilmekte. Örneğin koroner stentler, en yüksek performansı elde edilmesi amacıyla optimum tip, büyüklük ve yerleşim anlamında değerlendirilebiliyor.

Brown Üniversitesi Alpert Tıp Fakültesinde Klinik Yardımcı Doçent Doktor, Uzman ve FACC Robert Schwengel şunları söylüyor: “Simülasyon teknolojisindeki gelişmelerden haberdardım ancak ‘Yaşayan Kalp Projesi’ kadar bu teknolojinin kardiyolog ve tıp eğitimcisi olarak karşılaştığım sorunları ortadan kaldırabileceğinin farkında değildim. 3D uygulamalarıyla biraz zaman geçirdikten sonra bunun gibi bir ürünün hastalarımda, tıp öğrencilerinin ve mevcut tıp uzmanlarının eğitiminde son derece faydalı olacağını ve teşhis olanaklarında ve tıbbi tedavinin kişiselleştirilmesinde gelişme sağlayacağını düşünüyorum.”

2014’te duyurulan “Yaşayan Kalp Projesi” mevcut 45 üye tarafından finanse ediliyor ve modellerini oluştururken her üyenin fikri mülkiyet haklarını koruyor.  Üyeler arasında Food and Drug Administration (FDA) ve Medical Device Innovation Consortium (MDIC) gibi bilim odaklı kuruluşların yanı sıra teknoloji tedarikçileri, kardiyologlar, tıbbi cihaz üreticileri ve St.Jude Medical ve Mayo Clinic gibi hastaneler yer alıyor. Bu özel ortak finansman yaklaşımı ile kalp modelinin bağımsız olarak test edilmesi mümkün oldu, proje üyeleri tarafından bilim dergilerinde bağımsız değerlendirmeler yapılabildi ve Dassault Systèmes projenin ilk ticari örneğini hızlı bir şekilde sunabildi.  Bu başarı proje yaklaşımının etkinliğini göstermekte ve kardiyovasküler hastalıklarda önemli zorlukların aşılmasında simülasyonun sağladığı fırsatları kanıtlamakta.

Dassault Systèmes SIMULIA CEO’su Scott Berkey ise şöyle konuştu: “İlk ticari ve fizik tabanlı kalp, dijital tıbbi araçlarda kardiyoloji bilimini geliştirecek ve hastaların yaşam kalitesini doğrudan etkileyecek son derece önemli bir gelişme. ‘Yaşayan Kalp Projesi’ sahip olduğumuz teknolojinin insan vücudunun simülasyonu yoluyla tedavi sürecini değiştirebileceğinin kanıtı. Biyomedikal dünyası ve ortaklarımız ile işbirliği yaparak dünyanın her yerindeki kalp hastalarının hayatını iyileştirecek teknoloji ve uygulamalar sağlamaya devam edeceğiz.”

“Yaşayan Kalp” modeli kalbin son derece iyi tanımlanmış anatomik detaylarının yanı sıra aort yayı, pulmoner arter ve superior vena cava (SVC) gibi proksimal damarların yayılışını da içeriyor. Kalp modelinin dinamik tepkileri gerçekçi elektriksel, yapısal ve sıvı (kan) akışı fiziksel öğeleri ile yönetiliyor.  Kalp simülatörüne genel ulaşılabilirliğin yanı sıra “Yaşayan Kalp Projesi” üyeleri, model için en yüksek öncelikli kardiyovasküler uygulamaları belirlemiş ve simülatörün gelecek sürümlerinin işlevselliğini şekillendirecek teknolojik gelişmeleri sağladı.

 

Teknoloji Makaleleri