Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Spotify ’ın Bilimsel Şarkı Listesiyle Güne İyi ve Enerjik Başlayın

spotify globaltechmagazineSpotify Müzik Psikoloğu David M. Greenberg ile birlikte, sabah uyanmanıza yardımcı olabilecek şarkıları belirlemek için bilimsel bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmaya göre Coldplay’in “Viva La Vida” adlı parçası en ideal uyanma şarkısı. Macklemore ve Ryan Lewis’in “Downtown”, Bill Withers’ın “Lovely Day” ve Demi Lavota’nun “Confident” adlı parçaları da, saatleri geri alacağımız şu günlerde uygun müzik bileşenleri ile yataktan kalkmanıza yardımcı olabilir.

Kışın karanlık günlerinde yataktan çıkıp güne başlamak herkes için zordur. Saatleri bir saat geri alacağımız bu haftasonundan itibaren birkaç gün kuşkusuz birçoğumuz için biraz daha zor olacak. Spotify, insanların bu zor sabahlarda keyifli uyanabilmelerine ve güne enerjik başlamalarına yardımcı olmak için Cambridge ve New York Üniversiteleri’nde müzik psikoloğu olarak görev yapan David M. Greenberg ile bilimsel bir çalışma gerçekleştirdi. Spotify ve Greenberg’in yaptığı çalışmaya göre yataktan kalkmaya ve güne zinde başlamaya yardımcı olan ideal şarkıların ortak özellikleri şöyle:

– Sizi kendinize getiren müzik: İlk uyandığınız an, çok enerjik şarkılar için erkendir, sizi yataktan çıkarmaya yaramaz. İlk birkaç saniyesinde bile olsa daha sakin başlayıp giderek hızlanan şarkılar daha etkili olacaktır.

– Pozitif şarkı sözleri: Alarm çaldığında güne başlamak için motive olmaya ihtiyacınız var. Pozitif şarkı sözleri somurtkan bir ruh halinden çıkmanıza ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

– Güçlü vuruş: Sadece şarkı sözleri değil, aynı zamanda müziğin ses dalgaları da önemlidir. Her ölçü birimde 2 ve 4 vuruşları olan şarkılar (genellikle bas ve bateri ile), yani 100 – 130 BPM arasında olan parçalar sizi daha iyi bir ruh haline sokacaktır.

Spotify ve Greenberg tarafından bu kriterler göz önüne alınarak oluşturulan uyanma listesi, bu müzik reçetesine uygun geniş bir şarkı yelpazesinden oluşuyor. Coldplay’in “Viva La Vida” şarkısının zirvede olduğu liste, Bill Whiter’ın “Lovely Day” şarkısı ve son zamanların hit parçalarından olan Macklemore ve Ryan Lewis’in “Downtown” şarkısı gibi parçalarla müzikseverlere yataktan kendini iyi hissederek kalkıp güne güzel ve enerjik başlamayı vaad ediyor. Spotify’ın uyanma listesindeki parçalar şöyle:

1. Coldplay – Viva La Vida
2. St. Lucia – Elevate
3. Macklemore & Ryan Lewis – Downtown
4. Bill Withers – Lovely Day
5. Avicii – Wake Me Up
6. Pentatonix – Can’t Sleep Love
7. Demi Lovato – Confident
8. Arcade Fire – Wake Up
9. Hailee Steinfeld – Love Myself
10. Sam Smith – Money On My Mind
11. Esperanza Spalding – I Can’t Help It
12. John Newman – Come and Get It
13. Felix Jaehn – Ain’t Nobody (Loves Me Better)
14. Mark Ronson – Feel Right
15. Clean Bandit – Rather Be
16. Katrina & The Waves – Walking on Sunshine
17. Imagine Dragons – On Top of the World
18. MisterWives – Reflections
19. Carly Rae Jepsen – Warm Blood
20. iLoveMemphis – Hit The Quan

David M. Greenberg, “Sabahları uyanmak hemen hepimiz için zordur. Çoğu zaman yataktan kalkmak, yorgun ve tedirgin bir ruh halinden uyanmış ve motive olmuş bir hale gelmek için ciddi bir mücadele veririz. Bilim müziğin bizi duygusal, ruhsal ve rasyonel olarak her türlü şekilde etkilediğini gösteriyor. Pozitif enerji ile yüklü, hızlı parçalar uyanmanıza, enerji dolu olmanıza ve geri kalan günü kolayca atlatmanıza yarayan doğru seçilmiş müziklerdir” diyor.

Teknoloji Makaleleri