Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Mobil Erişim ile Güvenlik ve Kolaylığın Birleştirilmesi

Erhan Kahraman HID Global
Erhan Kahraman
HID Global Fiziksel Erişim Kontrol ve Güvenli Kart Basım Doğu Avrupa Satış Direktörü

İşletmeler, akıllı telefonları ve diğer mobil cihazları, anahtarların ve akıllı kartların yerini alabilecek, güvenilir ve kolay kullanımlı dijital kimliklere dönüştürerek, güvenliği ve kolaylığı birleştirirken, mobil erişim çözümü seçiminde dikkate alınması gereken bazı noktalar bulunuyor. Çözümün, son akıllı telefon teknolojileri ile çalışabilmesi ve mobil sanayi ile evrimleşebilmesi için çok çeşitli mobil telefon, tablet ve giyilebilir üründe kullanılabilen, standarda dayalı kart teknolojisi temelinde oluşturulmalıdır. Çalışanlar ve öğrenciler tarafından kabul görmesi için kullanıcı deneyimi fiziki kart kullanımına eşit olmalıdır. İlk izlenimler uzun sürer ve çözüm eğer beklentileri karşılamıyorsa kolaylıkla bir kenara konulabilir. Mobil cihazlarla kapıların açılması yaygın, sezgisel ve kolay olmalıdır; kullanıcının çok fazla işlem yapması beklenmemelidir. Mobil erişimin ilginç bir katma değeri, mobil kimliklerin neredeyse gerçek zamanlı olarak gönderilmesi veya reddedilmesi olasılığıdır ve maksimum fayda sağlanması için mobil kimlik platformu yönetici açısından kolaylık ve etkinlik sağlayacak biçimde tasarlanması gerekiyor. Mobil erişim, kapıları nasıl açtığımızı ve çevremizle nasıl etkileşim içinde olduğumuzu dramatik biçimde değiştirme fırsatı sunuyor ve doğru uygulandığında erişim kontrolünün geleceği de kapımızı çalacaktır.

Farklı yapılara erişim için mobil cihaz kullanımı sadece belirli bir sorunun çözümü ile ilgili değildir. Ayrıca, teknolojik ilerlemeleri benimseyerek işleri daha iyi yapmakla ve mobil cihazlarımızı kullanarak kapı açma şeklini ve okuyucularla ve kilitlerle etkileşim biçimini değiştirecek bir konsept sunmakla ilgilidir. Hareketlilik ve bulut işlemi çağında, işletmeler ve bireyler kendi fiziki ortamlarının güvenliği ve korunması ile ilgili giderek artan kaygılar taşıyor. Düzgün biçimde uygulandığında mobil erişim, tarihte ilk defa hem güvenliği hem kolaylığı artıracak bir çözüm şeklinde kapıları nasıl açtığımızı değiştirme potansiyelini sunuyor.

Bugünün Mobil Erişimini Destekleyen Teknolojiler 

NFC, Bluetooth, mobil cüzdanlar, iBeam™ ve iBeacon™ gibi temassız uygulamalar ve teknolojilerin kullanımındaki güven ve eğitim sürekli artıyor ve bu artışla mobil erişim kontrolüne en uygun teknolojilerin ne olduğuna ilişkin anlayış da gelişiyor. Teknoloji ne olursa olsun, mobil cihazlar kapıları açma biçimini eşsiz biçimde değiştirecek bir yol sunuyor. Ancak, güvenlik yöneticileri ve BT direktörleri, yerleşkelerine en uygun erişim deneyimini oluşturmak amacıyla hangi mobil bağlantılı teknolojilerin çalışanlarıyla birlikte işleyeceğini gözden geçirmelidir.

Yakın Alan İletişimi (NFC)

NFC, çoklu temassız standartları konusundaki ikilemi gidermek üzere geliştirildi ancak, bunun mobil teknolojilere entegrasyonu çok sorunsuz olmadı. Temassız kartın mobil cihaza aktarımı yakın zamana kadar sadece SIM kartı gibi Secure Element (SE) ile mümkün olmaktaydı. Bu durum, SE merkezli modeli desteklemek için Trusted Service Managers (TSM) biçiminde bir ekosistem kurulmasını gerektiriyordu. Bu ise, karmaşık teknik entegrasyonlara ve iş modellerine yol açıp, NFC’ye dayalı temassız uygulamaların başlatılmasını zorlaştırıyordu.

Google® 2013 yılında Android™ 4.4 ortamında Host-based Card Emulation (HCE) adıyla yeni bir NFC özelliği geliştirdi.  HCE, SE’ye bağlı olmaksızın temassız kartın, bir uygulamada işletilmesine imkan veriyor. Standartlara dayalı kart teknolojisi kullanıldığı sürece HCE, NFC hizmetlerinin ölçeklendirilebilir ve maliyet-etkin biçimde sunulmasına imkan veriyor. Visa® ve MasterCard®, HCE kullanarak Visa payWave® ve MasterCard PayPass™ işlemlerini gerçekleştirmek için gereken özellikleri yayımladı ve HID Global® Seos’a dayalı olarak HCE ile mobil erişim kontrol çözümü geliştirdi. HCE, NFC uygulamalarını daha erişilebilir ve çeşitli hale getiriyor ve geliştiriciler piyasaya yönelik hizmetleri hızlandırabiliyor. Böylelikle müşteri aşinalığı artıyor ve benimsenmesi kuvvetleniyor. Ancak bununla birlikte, işletme segmentinde iPhone çok popüler bir cihaz olmaya devam ediyor ve dünya çapında pek çok kurumda bireyler NFC desteği olmaksızın alışmış durumda. Android 4.4 yüklü cihazların sayısı hızla artıyor ancak, iPhone 4 ve 5’te NFC olmamasıyla birlikte iPhone 6’da sadece ApplePay™ kapsamında sunulması, HCE tabanlı çözümlerin piyasaya girişini hala sorgulanır hale getiriyor.

Bluetooth Smart

Bluetooth Smart, Bluetooth Standard kapsamına 2010 yılında alındı ve sağlık ve fitnes gibi piyasalarda büyük talep görmekle birlikte, artık ödeme ve kupon kullanımı endüstrisine doğru ilerliyor. Bluetooth Smart için başarı unsurlarından biri, bu teknolojiye, iPhone 4S’ten bu yana Apple tarafından sağlanan teknoloji desteği oldu. Google, Bluetooth Smart’ı Android 4.3’e ekledi ve 31 Ekim 2013 itibariyle Bluetooth Smart, iki ana mobil işletim sistemi olan Android ve iOS’te hizmet desteği sağlayabilen tek temassız teknoloji haline geldi. Düşük güç tüketimi, eşleştirme ihtiyacını ortadan kaldırması ve uzun okuma mesafesi Bluetooth Smart’ı mobil erişim kontrolü için ilginç bir seçenek yapıyor.

  • Eşleştirme ihtiyacının olmaması ve düşük güç tüketimi sayesinde Bluetooth Smart, standartlara dayalı temassız kart teknolojisiyle birlikte mobil erişime olanak veren iyi bir teknoloji oluyor.
  • Okuyucular kapının güvenli tarafına konulabiliyor veya gizlenebiliyor.
  • Arabanızı park ederken veya kapıyı çalan birisi için kapıları uzaktan açın

Teknoloji Makaleleri