Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

5 Kolay Adımda Mobil Giriş Sisteminin Kurulumu

Serra Luck HID Global Globaltechmagazine

Serra Luck
VP End User Business, Physical Access Control Solutions, HID Global

Otoparkların yanı sıra binalara, mekanlara girmek için mobil giriş kontrolünün kullanımı yaygınlaşmakta ve halen kullanmakta olan organizasyonlarda önemli gelişmelere yol açmakta. En önemlisi de, faydaları ve kullanım kolaylığı açısından çalışanların deneyimlerini önemli ölçüde değiştirmesi. Dünya, teknolojik olarak bu trendi desteklemek için şu anda donanıyor – bugün dünya nüfusunun %34’ü akıllı bir telefona sahip, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika bu oranın en yüksek olduğu bölgeler. Bu rakamın 2020’ye kadar % 70’e çıkması bekleniyor. Ayrıca IDC, giyilebilir cihazların mobil giriş için kullanılabiliyor olmasının yanı sıra, üçüncü parti uygulamaları çalıştırabilen akıllı giyilebilir cihazların kullanımının 2014 – 2019 arasında %84 oranında artacağını tahmin ediyor.

Mobil Giriş Kontrolünün Kullanımı Yaygınlaşıyor 

Mobil giriş, işyerlerine mobil giriş kontrol çözümü kuran şirketler için önemli kazançlar sağlayan önemli bir teknolojik gelişmedir. Peki, bir kurum fiziksel mimarisi içinde bir mobil giriş kontrolü çözümünü kurma sürecini nereden başlatmalı? Aşağıdaki beş adımlık plan, oyunu önde götürmenizi garantilemek için geniş kapsamlı ve kolay bir yöntem sunuyor. 

  1. Şu anki bina kontrol sisteminizi kontrol edin ve değerlendirin

Öncelikle, mobil kullanıma geçmek için gereksinimleri belirlemek amacıyla binanızın şu anki fiziksel giriş kontrol altyapısını değerlendirmek hayati önemdedir. Organizasyonunuz bir mobil giriş kontrol çözümünü kullanmaya hazır mıdır? Değilse, buna hazır hale getirmek için hangi adımları atmanız gerekir?

Eğer giriş kartları veya jeton gibi fiziksel giriş kontrolüne yatırım yaptıysanız, burada amaç basitçe bir kart biçiminden diğerine geçmek olmamalıdır. Bazı durumlarda mobil giriş kontrolü, kartların veya plakaların yerini alabilirken, başka pek çok ortamda güvenli ve pratik bir deneyim geliştirmek için telefonun kart kullanımını desteklemesi çok daha anlamlı olacaktır.

  1. Kurumunuz için desteklenmesi gereken mobil cihazları analiz edin

Bir sonraki adım, çalışanlarınızın mobil girişlerinden faydalanabilmeleri için desteklenmesi gereken cihazlar hakkında düşünmektir. Kullanıcı tabanınızı analiz ederek, yeni bir mobil giriş kontrol çözümünün kullanıcı için en iyi nasıl çalışacağını anlayabilirsiniz.

Mobil giriş çözümünü kaç kullanıcının kullanması gerekecek? Otopark veya ana giriş benzeri hangi alanlar mobil girişten en fazla faydalanacak alanlardır? Hangi farklı görev ve giriş haklarının atanması ve yönetilmesi gerekir?

Bu hususlar kurumdan kuruma değişecektir. Eğer elemanlarınızın kendi cihazlarını getirmelerine (BringYourOwnDevice-BYOD) izin verirseniz veya kurumunuz onlara bir cihaz sağlarsanız, bu çözümünüzün desteklemesi gereken teknoloji yelpazesini etkileyecektir. Mobil giriş çözümlerinde çoğunlukla kullanılan teknolojiler, Bluetooth Smart veya Near Field Communication’dır (NFC), ya da her ikisi de aynı anda kullanılır. Bu teknolojilerin ikisi de kısa mesafe dokunma onayını desteklerler, ancak sadece Bluetooth Smart, giriş kontrolüne dayanan uzun mesafede (gesture) harekete veya okuyucuya dokunma ile onaya izin verebilir. Genel olarak Android cihazları hem NFC’yi hem de Bluetooth Smart’ı destekleyebilirler. Bununla birlikte iPhone 5s ve daha önceki versiyon Apple cihazları NFC özelliklerini desteklemezken, iPhone 6 ve 6s şu anda NFC yoluyla sadece Apple Pay’i destekliyorlar. Büyük oranda iPhone kullanılan organizasyonlarda, Bluetooth Smart binaya giriş sağlayabilen tek seçenektir.

  1. Mobil giriş gereksinimlerini karşılamak için işletmenizdeki donanımı yenileyin

Gerekli teknoloji denetimi ve analizinin tamamlanmasıyla birlikte artik, yeni donanımın kurulumu veya önceki okuyucuların yenilenmesi için plan yapabilirsiniz. Eğer okuyucuların değiştirilmesi gerekiyorsa, şu anda bu fonksiyonu kullanmıyor olsanız bile, yeni cihazların giriş kontrolü için mobil kullanıma hazır olduğundan emin olun. Bu, yatırımınızın uzun vadede korunmasını garanti edecektir.

Bu adım tamamen önceki çalışmalarınıza dayanıyor, bu nedenle bu adıma geçmeden önce adım 1 ve 2’de titiz bir çalışma yaptığınızdan emin olun. Otoparklar, ana giriş kapıları ve asansörler, Bluetooth Smart tarafından desteklenen uzun okuma mesafeli okuyucu terminallerinden faydalanılacak yerlerdir. Camı açma gereksinimi olmadan bir otomobilin içinden park kapısını açmak veya bir binanın girişinden durmadan yürüyerek girmek, çalışanlarınız için oldukça pratiktir.

  1. Mobil giriş sisteminizi destekleyecek uygun bir yazılıma sahip olduğunuzdan emin olun

Bir sonraki adım, mobil giriş sisteminizin, mobil kimliklerin kayıtlarını ve erişim haklarını “over-the-air” yöneterek verimliliği artıran yazılımlar tarafından desteklendiğinden emin olmaktır. Hiç bir fiziksel kodlama, kart basimi veya raporlama gerekli olmamalıdır.

Bu tip yazılımlar sistem yöneticilerinin, kullanıcılarda toplu olarak güncelleme yapmalarına, özel davetleri ve talimatları her bir çalışanla e-posta yoluyla kolaylıkla paylaşmalarına izin verir. Telefon ve mobil kimliğin uygun eşleşmesini garantileyen benzersiz şifreleme anahtarları, “over-the-air” provisioning haklarını korurlar. Okuyucu seviyesinde ek bir şifreleme katmanı, işlemin yüksek güvenlikli yapılmasını garantiler. Telefon çalınırsa veya kaybolursa, mobil telefonun ekran kilidi mobil kimliği kullanım dışı bırakır. Bu tip yazılımlar, kurumunuz için en uygun iş süreçlerini belirlemek amacıyla açıklık ve entegrasyon özelliklerine de izin vermelidir.

  1. Çalışanlar için mobil kimlikler yaratın ve onlara ulaştırın 

Kurulu ve mevcut donanım ve yazılımınız ile giriş sisteminizi kurmadaki son adım, elemanlarınıza mobil kimlikler vermektir. App Store veya Google Play yoluyla yazılımlarını gittikçe daha fazla sunan tedarikçiler, kullanıcıların ilgili uygulamaları buralardan indirmelerine izin verirler. Uygulamalar kullanıcıların mobil cihazlarına güvenlik için kullanılan ek bir onay adımı ile kurulduktan sonra, mobil cihaz dijital giriş kontrol kartı olarak kullanılabilir. Mobil giriş kontrol sisteminizin sorunsuz bir şekilde çalışmaya başlamasını garantilemek için, bu aşamanın kullanıcılarınız için mümkün olduğunca kolay olması gerekir. Şu anda bazıları diğerlerinden daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan az sayıda servis sağlayıcı mevcut pazarı incelerken kullanımı basit bir mobil giriş çözümü arayın. Örneğin, birden fazla kapının olduğu bir ortamda ideal bir kullanıcı deneyimi, her bir kapı için her seferinde yeni bir dijital anahtar gerektirmek yerine, çalışanların tek bir dijital anahtarla birden fazla kapıdan geçebilecekleri bir çözüm olmalıdır.

Çalışanlar için en uygun mimariyi kullandığınızda, mobil giriş çözümleri, şirketinizin kültürünü ve güvenliğini dönüştürme ve çalışanlara kolaylık sağlama potansiyeline sahiptirler. Bu adımları izlediğinizde, kurulum süreci düşündüğünüzden çok daha sorunsuz olabilir.

Teknoloji Makaleleri