Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kutsal Kapı’nın Açılışı Etkinliği Sony 4K Ultra HD Teknolojisiyle Çekilecek

MVS7000X Sony 4K Ultra HDVatikan Televizyon Merkezi, Kutsal Kapı’nın Açılışı etkinliğini Sony 4K Ultra HD ve Yüksek Dinamik Aralık (HDR) teknolojisiyle çekecek. OB-8 naklen yayın aracı donanımı, HDC-4300 ile Sony 4K’ya yükseltilecek.

Centro Televisivo Vaticano (CTV – Vatikan Televizyon Merkezi), canlı çekimlerde kullandıkları donanımda büyük bir yenileme yapacaklarını duyurdu. Bu sonbahar itibarıyla kanalın OB-8 naklen yayın aracı, 4K teknolojisiyle eksiksiz olarak donatılacak ve sekiz adet Sony HDC-4300 kamera, bir adet 4K PWS-4400 sunucu ve bir adet 4K MVS-7000X anahtarlayıcı içerecek. Mobil birim, 8 Aralık 2015’te benzersiz bir etkinlikte görücüye çıkacak: Roma’da bulunan Aziz Petrus Bazilikası’ndaki Kutsal Kapı’nın açılış töreni. Bu tören, olağanüstü Merhamet Jübilesi’nin başlangıç etkinliği olacak. Etkinlik, etkileyici bir deneyim sunan 4K Ultra HD ve Yüksek Dinamik Aralık (HDR) kalitesinde filme alınacak. HDR, görüntüleri insan gözünün performansına mümkün olduğunca yakın seviyede yakalamayı, iletmeyi ve görüntülemeyi amaçlıyor.

En son teknoloji ürünlerinin seçimi, CTV’nin modernleşme yolunda attığı bir başka adım. CTV birkaç yıldır, özellikle 4K olmak üzere yenilikçi formatlara giderek daha çok odaklandı. OB-8 naklen yayın aracı, Sony 4K/HD canlı prodüksiyon çözümlerinin en yeni nesil ürünleriyle donatılarak 4K canlı prodüksiyonda en üst düzeye ulaşacak. Araçta 4K görüntü sensörlerine ve Fujinon 2/3 inç lenslere sahip olan sekiz adet Sony HDC-4300 kameraya ek olarak bir adet PWS-4400 sunucu, bir adet HD/4K çoklu bağlantı noktalı depolama birimi ve bir adet 4K MVS-7000X karıştırıcı bulunacak. Böylece 4K ve HDR görüntüler yakalayabilecek ve prodüksiyondan depolamaya kadar rakipsiz teknolojik destek sağlayabilecek.

HDR, yayıncılıkta yeni ufuklar açıyor. İnsan gözü nasıl geniş dinamik aralığı ve geniş renk gamını yakalayıp yüksek ve düşük parlaklıktaki öğeler arasında ayrım yapabiliyor ve yüksek kontrastlı sahnelerde içeriği seçebiliyorsa, HDR de daha fazla bilgi yakalamayı amaçlar. Gerçek yeniliğin kaynağı, daha gerçekçi görüntüler oluşturmak üzere daha ayrıntılı görüntüler yakalayabilen, ileri düzey optik/elektrikli sensörlerin geliştirilmesidir.. Bu yüzden bu format, Vatikan Televizyon Merkezi’nin yaptığı gibi canlı ve geniş ölçekli etkinliklerin çekimi için özellikle etkilidir.

CTV’nin Teknik Müdürü Stefano D’Agostini, “Mobil altyapımızı geliştirmeye, aynı zamanda teknolojimizi en gelişmiş uluslararası yayıncıların kalite standartlarına uygun hale getirmeye ihtiyacımız vardı. Bu yüzden 4K ve HDR kalitesinde içerik üretmek, Vatikan Televizyon Merkezi için büyük öneme sahip.” dedi.

Vatikan İletişim Müdürlüğü Başkanı Monsenyör Dario E. Viganò, “CTV’nin hedefi; Papa’nın ve Vatikan’ın tüm etkinliklerini belgelendirmek ve dünyanın dört bir yanındaki televizyon yayıncılarının dikkatini çeken bir hizmet sunmak. Bu yüzden, kaliteye son derece özen gösterilmesi ve en yeni, en gelişmiş teknolojilere ayak uydurulması gerekiyor. HDR’nin gerçekliği bizim gözlerimizin gördüğü şekliyle yakalama yeteneği, dünya çapındaki takipçilerin ve seyircilerin daha etkileyici ve ilgi çekici bir şekilde Papa’nın etkinliklerinin bir parçası olmaları için muhteşem bir fırsat.” dedi.

Sony Profesyonel Avrupa Medya Çözümleri’nin Ülke Satış Müdürü Benito Manlio Mari, “Sony yıllardır en üst kalite prodüksiyonlar sunarak önemli teknolojik ilklere imza atan CTV ile çalışıyor. Sony, 4K kalitesinde çekilen Papa 6. Paul’un kutsanma ayini ve Papa 23. John ve Papa 2. John Paul’un azizlik töreni gibi dünya çapında önem arz eden tarihi olayların belgelendirilmesinde önemli bir rol oynamaktan gurur duyuyor. Bu formatın seçilmesinin nedeni tesadüf değil, 4K’nın çığır açıcı kalitesi.” dedi.

Teknoloji Makaleleri