Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

OpenStack için Bir Platform Yapısı – Bölüm 1

Joe Fernandes OpenShift and Atomic Red Hat

Joe Fernandes
OpenShift and Atomic, Red Hat Kıdemli Yönetici

Açık kaynak, yenilikçiliğin muazzam bir kaynağı olmaya devam ediyor ve bu durum yılda iki defa tekrarlanan OpenStack Summit Konferansı’nda belirgin bir şekilde görüldü. Geçtiğimiz bir kaç yılda, OpenStack Platformu’na ilgi ve kullanım arttı. Bir diğer önemli yenilikçilik hareketinin de Linux platformları aracılığıyla, yine açık kaynaklı Docker platformu ve bağlantılı açık kaynak projeleri tarafından motive edilen açık kaynak topluluğundan geldiğini görüyoruz. Dünya, Tokyo’da gerçekleştirilen OpenStack Zirvesi’nde buluşurken, Red Hat’in iki inovasyonu biraraya getirerek, işletim sistemi seviyesi sanallaştırmanın kullanıldığı muhteşem bir platform olan OpenStack’i nasıl oluşturduğumuzu anlatmak istedik.

Red Hat, sadece açık kaynak yazılım platformu OpenStack’in icat edilmesine değil, ayrıca Docker, Kubernetes ve Project Atomic çoklu Linux platform topluluklarına da katkı yapıyor. Red Hat’in, minimalist yönetim yapısı Open Containers Initiative’in oluşumunda önemli payı bulunuyor. Öyle ki, geçtiğimiz Haziran ayında duyurulan Open Containers Initiative, platform formatları ile çalışma sürelerine ilişkin yeni endüstri standartları oluşturulması adına endüstri tarafından geniş ölçüde destekleniyor. Google ve diğerlerinin de katılımıyla, uygulama platformları ile mikro-servis tabanlı uygulamaların geliştirilmesi ve işletilmesi amacıyla Cloud Native Computing Foundation’ı kurduk. Google’ın, OpenStack yazılım platformuna katıldığını ve web ölçeğinde sistemlerin koordinasyonu konularındaki derin uzmanlığını beraberinde getirdiğini görmek bizi heyecanlandırıyor.

Açık kaynağın temelleri, endüstri standartlarının gelişiminde ve açık kaynak teknolojilerine katılımda kritik rol oynarken, kullanıcılar da yenilikçiliğe ve gerçek dünya sorunlarının çözümünde sağladığı katkıya özel önem gösteriyor. Linux platformları, geçtiğimiz yıllar içerisinde heyecan verici icatların ortaya çıkmasında önemli görevler üstlenirken, verimlilik, taşınabilirlik ve hızlı dağıtım süreleri gibi temel faydalarla büyük bir ilgi sağlıyor.

Linux ve açık kaynak teknolojilerinde 20 yıldan bu yana liderliğini sürdüren Red Hat’in, bu yeni buluşların tam da ortasında bulunması bir sürpriz değil. Red Hat’in, platform teknolojilerine yatırımlarının tarihi neredeyse 10 yıl öncesine uzanıyor. Biz, 2013 yılında bu alanda yeni standartların ortaya çıkışını izlerken bir taraftan da Docker platformunu onaylayan ve Docker topluluğu projesine katkı yapan ilk büyük yazılım tedarikçisi olduk. İki yıl sonra, kullanıcının benimsemesi ve endüstrinin de desteğiyle bunun öngörülerimizi aştığını görüyoruz.

Platformları çalıştırabilmeniz için bir platform için çalıştırma süresi ve kapsayıcı bir formattan daha fazlasına-bütünsel bir girişim platform altyapısına ve özellikle de bir işletim sistemine ihtiyacınız var. Platformu, kurumsal veri merkezlerinde ve genel bulutta çalıştıracak yeni bir “veri yapısı.” Biz, o nedenle burada bir güncelleme yapmak ve herkesi Tokyo’da bize katılmaya davet etmek istiyoruz.

Linux, OpenStack platformunun kaynağında ve modern platform altyapılarındadır. Microsoft’un, Windows’a platformları taşıyarak Docker’a yaptığı yatırımı görmekten heyecanlanırken, bunların hala Linux platformları olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Red Hat’in, ilk temel katkısı platformlarını kurumsal amaçlı Linux işletim sistemine ve Fedora, Red Hat Enterprise Linux ve CentOS gibi RPM tabanlı işletim sistemlerine taşıması oldu. O zamandan bu yana, Linux platform inovasyonu Project Atomic’i başlattık ve minimalist yapıdaki, platform-optimize, sürekli koruma altındaki Red Hat Enterprise Linux Atomic Host işletim sistemini kullanılabilir hale getirdik. Biz, platform-optimize Linux işletim sistemlerine dönük açıklanan yönelimin kısa vadeli bir trend olduğunu düşünmüyoruz. Bu yıl, Red Hat Enterprise Linux Atomic Host 7.2 platformunu sunmayı planlıyoruz ve müşterilerimizin iş yükünü sanallaştırma kaynağı olarak onu nasıl kullandıklarını anlatmak istiyoruz. Docker, platformlar için dosya formatı ve çalışma süresini belirlemiş durumda. Bu, endüstri için fiili standart halini alan ve referans uygulaması olarak OCI yönetim yapısı ile runC çalışma sürelerini içeriyor. Red Hat, Docker projesine geniş ölçüde katkı sunmaya devam ediyor ve şimdi de OCI yapısının yönetimi ve runC çalışma sürelerinin uygulanmasını teşvik ediyor. Docker platformunun, çalışma süresi ile içerik yapısına daha güvenli bir boyut kazandırmak ve müşterilerimizin kritik uygulamalarını güvenli bir şekilde sanallaştırmalarına olanak sağlamak için iş ortaklarımızla çalışmayı sürdürüyoruz.

Red Hat’in, platform koordinasyonu ve yönetiminde tercih ettiği Kubernetes, aynı zamanda Kubernetes projesine bir yıl gibi bir sürede 500’ün üzerinde katkı sunan geliştirici ve 20 bine yakın katkıda bulunma taahhüdüyle gelişimini sürdürüyor. Platformların koordinasyonu alanında çok sayıda yenilik gerçekleşirken gelişen bir başka standart olarak Kubernetes, Google’ın büyük ölçekli iş yüklerine cevap verme durumundaki platform tecrübeleri ile Red Hat’in katkı ve deneyimleriyle kurumsal yapılardaki açık kaynak çalışma ortamlarının ve çevresindeki toplulukların gelişimlerini artırıyor.

Red Hat OpenShift 3 platform çözümü ve Atomic Enterprise Platform’unun “LDK” geliştirme kiti, kısa bir süre önce Red Hat Summit’te duyuruldu. Halihazırda kullanılan ve platform tabanlı Google Container Engine sistemine temel oluşturan müşteri çözümleri LinuxCon Kongresi’nde Kubernetes 1.0 yazılımının lansmanı esnasında tanıtıldı.

Red Hat, yeni Container platformu veri yapısının değiştirilmesine ve OpenStack yazılım platformuyla entegrasyonuna katkılar yaptı. Çabalarımızı OpenStack’in üç temel bileşeni; bilgi işleme, ağ bağlantısı ve depolamaya yoğunlaştırıyoruz. Bu, şu şekilde gerçekleşiyor:

OpenStack Platformlar için Bilgi İşleme

Çok sayıda müşteri, Red Hat Enterprise Linux 7 üzerindeki platformları, OpenStack’in bir misafir işletim sistemi olarak kullanıyor. Ayrıca, Red Hat Enterprise Linux Atomic Host’un işletim sisteminin platform-optimize bir işletim sistemi seçeneği olmasını büyük bir fayda olarak görüyoruz. Müşterilerin önemli bir bölümü platformlarını sanal makineler üzerinde, Nova bilgi işlem servisiyle çalıştırıyor. Biz, ayrıca müşterilerin OpenStack Ironic aracılığıyla, platformlarını barındırma ortamları üzerinde çalıştırma yönünde artan ilgileri olduğunu görüyoruz. Müşteriler, OpenStack platformu aracılığıyla hem sanal, hem de fiziksel ortamlardaki altyapıları, platform uygulama iş yüklerine temel oluşturacak şekilde yönetebiliyorlar.

Geçtiğimiz yılın başlarında OpenStack yöneticilerinin Heat hizmetini, Kubernetes yazılımını çalıştıran Nova servisiyle birlikte nasıl kullanabileceklerini kendilerine gösterdik. Red Hat, Kubernetes yönetim yazılımı aracılığıyla platformun iş yükünü taşımaya hazır Heat şablonlarıyla yeni platform hizmetlerinin sağlanmasını kolaylaştırıyor. Heat şablonları, OpenStack Magnum uygulama programlama ara yüzünün temelinde, OpenStack içindeki birinci sınıf kaynaklar ile Kubernetes koordinasyon araçlarını da kullanarak platforma hizmet veriyor. Hizmet olarak yazılım çözümü OpenShift 3’ü kısa bir süre önce yarattığımız Heat şablonlarını kullanarak harekete geçirdik ve OpenStack Community App kataloguna ekledik. Bir sonraki adımımız, bir gerçeklik gerektiren kaynağa dayalı Kubernetes platformuna esnek provizyon sağlama ve erişimin kaldırılması (deprovisioning) taleplerini yapılır hale getirmek olacak.

Platformlar için OpenStack Ağı

Red Hat, Kubernetes yazılım ağı modelinin farklı platformlarda ve çoklu ortamlarda barındırılan çoklu ağ platformlarını destekliyor. Kubernetes’de, her bir platform, hangi barındırma ortamında bulunduğundan bağımsız olarak kendisine ait bir IP adresi aracılığıyla diğer platformlarla iletişim gerçekleştirebiliyor. Red Hat’in, platform ağı için entegre ettiği RHEL Atomic Host ve ayrıca geliştirilen yeni OVS yazılım tabanlı SDN ağ çözümü OpenShift 3 ve Atomic Enterprise Platform’da yer alıyor. Ancak, kullanıcılar OpenStack ortamlarında, projenin bir parçası olan Neutron ve onun ağ eklentilerinin zengin ekosistemini kullanmak; platformlarda “hizmet olarak ağ” fonksiyonunu değerlendirmek isteyebilir. Biz, Neutron arabirimi ile Kubernetes’i entegre etmek için OpenStack ile Kubernetes topluluklarıyla birlikte çalışıyoruz.

Platformlar için OpenStack Depolama

Red Hat ayrıca, kullanıcıları etkinleştirmek için, veritabanı benzeri platformlar, yazılım süreçleri ve diğer durumsal uygulamalar ile bu platformların içinde durum bilgisi olan hizmetleri çalıştırmak amacıyla Kubernetes depolama hacimlerini güçlendirir. Kullanıcılar, NFS, iSCSI, Gluster, Ceph, ve daha fazlası gibi Kubernetes depolama eklentilerinden yararlanarak kalıcı depolama kümeleri için platformlarını haritalandırır. Şu anda geliştirilme aşamasında olan Openstack Cinder depolama eklentisi, kullanıcılara OpenStack Cinder tarafından yönetilen depolama hacimlerini haritalandırma olanağını sağlar.

Bu makalenin bir sonraki yayımlanacak 2’nci bölümünde, Red Hat’in, diğer heyecan verici yeniliklerini; platform altyapısı ve uygulama yaşam döngüsü yönetimini, OpenStack’de tamamlamaya çalıştığımız işleri tartışacağız.

Teknoloji Makaleleri