Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dünyanın Kablosuz Lisans Destekli İlk LTE Erişimi

qualcomm globaltechmagazineQualcomm ve Deutsche Telekom birlikte yaptıkları testlerde, LAA (Lisans Destekli Erişim) özelliği sayesinde LTE’nin erişim alanının ve kapasitesinin daha da artırılabileceğini ve böylece daha iyi mobil deneyim sunulabileceğini gösterdi.

Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM) iştiraklerinden Qualcomm Technologies, Deutsche Telekom (DT) ile birlikte, LTE teknolojisinin dünya üzerinde evrimine katkı sağlıyor. Lisanslı ve lisanssız spektrum bantlarının birleştirilmesiyle yapılan son denemeler, LTE’nin LAA (Lisans Destekli Erişim)  ile birlikte erişim alanını ve kullanım kapasitesini genişletme yetkinliği ile kullanıcılara kusursuz bir mobil deneyimi sunuyor. Bu, ayrıca lisanssız spektrumda Wi-fi ile adil bir birlikteliğe de imkân sağlıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Deutsche Telekom’un Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı (CTO) Bruno Jacobfeuerborn, “LAA, sürekli artan veri talebini karşılamaya yardımcı olacak ve daha iyi bir mobil bağlanabilirlik sunacak kilit teknolojilerden biridir. Bu denemeler, kablosuz ekosistemin ve önde gelen paydaşların, LAA’nin faydalarını ilk elden doğrulamalarına ve deneyimlemelerine yardımcı olacak.” dedi.

Qualcomm Technologies Inc. Genel Müdür Yardımcısı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Matt Grob ise açıklamasında, “Bu denemeler, global LAA teknolojisinin kısa bir süre sonra, Avrupa’daki kullanıcılara sunacağı gelişmiş deneyimleri göstermesi bakımından önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor. Mobil genişbant teknolojilerinin test edilmesi ve örneklenmesinde Deutsche Telekom ile işbirliği gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

LAA, 4G LTE Advanced teknolojisinin sağladığı fayda kapsamını lisanssız spektrum bantları ile daha da genişletiyor. LAA, 2016’nın ilk yarısında hazır olması beklenen ve üçüncü jenerasyon ortaklık projesi 3GPP Release 13’te mobil genişbant standartları paralelinde geliştirilen LTE Advanced Pro teknolojisinin yeni bir özelliğidir. Lisanslı ve lisanssız spektrumun birleştirilmesi, 4G LTE evrimi ile birleşik bir 5G platformunun geliştirilmesi için en başından itibaren doğal bir destek olarak öngörülen lisanssız spektrumun birleştirilmesi yönünde önemli bir adım anlamına geliyor.

Kablosuz şebeke üzerinden yapılan deneme, Almanya’nın Nüremberg kentinde, üç hafta süren geniş kapsamlı ölçüm çalışmaları sonucunda 20 Kasım 2015 tarihinde tamamlandı. Denemede, Qualcomm Technologies Ar-Ge Departmanı Qualcomm Research tarafından geliştirilen ve sevk edilen LAA test ekipmanı kullanıldı. Deutsche Telekom’un lisanslı spektrum sağladığı testler Qualcomm Technologies’in Nuremberg Kampüsü’nde yapıldı. LTE için sağlanan taşıyıcı sinyal 5 GHz lisanssız spektrumu ile takviye edilirken birçok bağlantı noktası da LAA test ağında kullanıldı.

Test ekibi, LAA’nin genişletilen kapsama alanı ile kapasitesini ölçümledi ve ispatladı. LAA ile Wi-Fi bağlantının lisanslanmamış 5 GHz bandında adil bir şekilde bir arada bulunmaları aynı zamanda farklı radyo sinyallerinin enterferansı ile farklı sayıda bağlantı noktasının etkilenebileceğini ortaya koyuyor.

Küresel, lisanslanmamış bant regülasyonlarıyla uyum sağlaması için özel olarak tasarlanan LAA test ekipmanı, mevcut 3GPP Release 13 standardıyla uyumluluk gösteriyor. “Konuşmadan Önce Dinle” (Listen-Before-Talk) özelliğini de kapsıyor.

Avrupa ve Japonya gibi bölgelerde Net Kanal Değerlendirme Prosedürleri (Clear Channel Assessment Procedures) ve kanal doluluk limit bilgileri gerekiyor. LAA ile Wi-Fi bağlantıları arasında sağlanan adil spektrum kullanımı tüm senaryolar için denendi.

Teknoloji Makaleleri