Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone 4.5G’yi DSL ile Birleştirerek Sabit İnternet Hızını 7’ye Katladı

vodafone globaltechmagazineDijital bağlantılı Türkiye hedefiyle teknoloji yatırımlarını hızlandıran Vodafone, Nisan itibariyle hizmete sunulacak 4.5G teknolojisi öncesi yeni bir teknoloji testine daha imza attı.

Vodafone mühendisleri tarafından Türkiye’de ilk kez denenen DSL ve 4.5G’yi  Bağlama (DSL/4.5G Bonding) teknolojisi ile sabit ve mobil teknolojiler bir araya geldi. Vodafone, ihale kapsamındasatın aldığı 4.5G bandını DSL hattı ile birleştirerek sabit internet hızını da 7’ye katladı.

Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, 1 Nisan sabahı hizmete girecek olan 4.5G teknolojisi öncesi hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor.Vodafone Türkiye teknoloji ekibi son yaptığı test ileTürkiye’de ilk kez DSL/4.5G Bağlama (DSL/4.5G Bonding) teknolojisini kullandı. Testin sonucunda iki farklı tip bağlantının bant genişlikleribirleştirilerekyüksek hızlı kesintisiz tek bir hatta çevrilmesi başarıyla tamamlandı. Bu teknolojinin hayata geçmesiyle, DSL kullanıcıları 4.5G desteğiyle çok daha hızlı ve kesintisiz data deneyimine  sabit hatlarda da sahip olabilecekler.

İstanbul Maslak’taki Vodafone merkez binasında noter huzurunda gerçekleştirilen DSL/4.5G Bağlama teknolojisi testinde, Vodafone-Net sabit DSL altyapısı ile Vodafone Mobil 4.5G altyapısı aynı anda kullanıldı. Sabit tarafta, standart ADSL bağlantısı, mobil tarafta ise ihale kapsamında satın alınan 800 Mhz bandı kullanıldı. Bu iki farklı teknoloji, içinde 4.5G SIM kart olan ve aynı zamanda sabit internet girişi olan bir modem sayesinde birleştirilerek tek bir hat haline getirildi. Test sırasında, ortalama 6Mbps olan DSL hızları DSL/4.5G Bağlama teknolojisi ile beraber 7 kat artarak 43,3 Mbps değerine ulaştı.

Mallik Rao: “4.5G ile  sadece mobil değil sabit data deneyimini de güçlendireceğiz.”

Yüksek spektrum genişliği ile daha sorunsuz, akıcı ve zengin bir internet deneyimi sunacak olan 4.5G’ye teknoloji altyapısı başta olmak üzere her yönden hazır olduklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, şunları söyledi:

“Tüm dünyada yeni nesil genişbant teknolojilerinin lider operatörlerinden biri olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu global deneyimimizi Türkiye’ye de taşıma hedefiyle Nisan ayında hizmete sunulacak 4.5G teknolojisine yönelik testlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. En son, ihale kapsamında satın aldığımız bantlar ile gerçekleştirdiğimiz test ile Türkiye’de 4 farklı bandı taşıyıcı birleştirme için kullanan ve ayrıca, 256-QAM modülasyonu kullananilk operatör olmuş ve toplamda 942 Mbps hıza ulaşmıştık. Şimdi de Türkiye’de ilk defa DSL/4.5G Bağlama teknolojisini kullanarak sabit ve mobili bir araya getirdik. Bu teknoloji sayesinde, 4.5G altyapımızın gücü ile beraber, DSL kullanıcıları çok daha hızlı ve kesintisiz datadeneyimine sabithatlarda da sahip olabilecekler. Yakın zamanda yaygınlaşması beklenen DSL/4.5G Bağlama teknolojisini Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyor, bu amaçla ilgili testlerimizi aralıksız sürdürüyoruz.”

19 ülkede 4G, 5 kıtada ve 20 ülkede 4.5G hizmeti veriyor

Vodafone Grubu, 30 yıllık deneyimiyle, tüm dünyada 4G ve üstü teknolojilerin oluşmasına ve gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. Bugün 19 ülkede 4G, 5 kıtada ve 20 ülkede ise 4.5G hizmeti veren Grup, 4G ve üstü teknolojilerde dünyada en çok ülkede tecrübesi ve altyapısı olan operatör konumunda bulunuyor. Bu alanda dünyanın en büyük uluslararası dolaşım ağına da sahip olan Vodafone’un 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiği ülke sayısı 74’e ulaştı. Diğer yandan, 3G hizmetine başladığı 2009 yılından bu yana müşterilerine 4G ve üstü teknolojilerle uyumlu SIM kartlar sunan Vodafone’un SIM kartlarının %90’ına yakını 4.5G uyumlu.

Teknoloji Makaleleri