Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Uçuş da bilet alımı da rötar kabul etmez

Viva BT EMC Globaltechmagazine TurnaTravelTürkiye’nin en hızlı büyüyen ve en başarılı online uçak bileti sitesi Turna.com, gelişen ihtiyaçları için Viva BT’nin danışmanlığını ve EMC teknolojilerini tercih etti. Fiziksel mimaride başlayan, ama sitenin hızlı büyümesi ile öne çıkan esneklik ve hız ihtiyaçlarının da ışığında Turna.com, sistemlerde performans,süreklilik ve felaket kurtarma odaklı gereklilikler içinViva BT danışmanlarının önerisi ışığında teknolojik altyapısını EMC çözümleri ile sanala taşıdı.

2015 Haziran’ında açılan Turna.com ile “Türkiye’nin uçuş sitesi” hayata geçirildi. Çarpıcı indirimler ve çok daha fazlası bu yapıda yerini alıyor. Bu indirimler, havayolu şirketleri ile kampanyaları içeriyor. Bunun son örneği geçtiğimiz Mart ayında Qatar Airways ile gerçekleştirildi ve iki günde bin adet Malezya, Bangkog ve Güney Kore gidiş-dönüş bileti satıldı. “Bu hıza Qatar Airways bile inanamadı” diyen Turna.com Genel Müdürü ve CEO’su Dr. Abdulkadir Kırmızı, şirketle yaptıkları anlaşma kapsamında sitede farklı bir uygulamaya hayat verdiklerini, Qatar Airways’in videosunun Ağustos ayına kadar sitede olacağını söylüyor. Etihad Airways ve Air Franceile anlaşmaları olan Turna.com, böylece uygun fiyat sunumunu daha farklı bir yapıya kavuşturuyor, bu adım ile yeni bir reklam kanalı yaratılmasını sağlıyor.

Fiyat grafiği, derin bir algoritmanın anlık eseri

Turna.com’u, sunduğu fiyat avantajının yanında küresel şirketlerden ayıran temel unsur ise kullanıcıyı bilet satın alma aşamasında ilgili havayolunun sitesine yönlendirmek yerine, kişilerin aynı platformda işlerini tamamlama isteğine yanıt olarak uçuş sorgulama, fiyat analiz ve satın alma gibi tüm adımlarını yine Turna.com içinde tamamlanması. Turna.com’da dört üyelik statüsü, her birinin kendine has avantajları var ve bunların yanında, yine benzerleri arasında önemli bir ilk olarak kredi kartı puanlarını paraya çevirip bilet satın alabilme imkanı kullanıcıları bekliyor. Ayda 500 puan sınırının altını çizen Kırmızı, detayları şöyle anlatıyor: “Siteye standart üye olarak kayıt oluyorsunuz ve 1 alışveriş yapıp, ardından bu uçak bileti ile kazandığınız puanı harcamanız, sizi Elit üye statüsüne yükseltiyor. Bu statüdeyken başkalarını davet ettiğinizde, davet ettiğiniz kişiler ne kadar seyahat ederse etsin, onların yaptığı işlemlerin ekstra yüzde 10 puanını sizin hanenize yazıyoruz. Yapı kartopu gibi büyüyor. Tercih edilen uçuşta kalan koltuk sayıları uçuş sonuç ekranında gösteriliyor. Sitemizdeki fiyatlara sadece hizmet bedeli dahil değil. Kampanyalar ise kullanıcılarda beklentiyaratıyor.”

Seyahat ve şehir önerileri ile içerik konusunda da fark yaratan Turna.com, bu yolda alanında en iyilerinden oluşan bir blogger kadrosu ile çalışıyor. Turna.com sitesinde, seçilen rota ve tarih aralıkları ışığında birkaç saniye içinde çıkan fiyat grafiği, tercih edilen zamana ek olarak daha uzun vadeyi içeren tabloyu ortaya koyuyor. Havayollarının ulaştırdığı tarife bilgilerinin yanında, birtarafta da uçak modeli gibi yapılandırılmamış veriler de var. Seyahat ve şehir önerileri ile ucuz bilet almaktan çok daha fazlasını Turna.com’da sunduklarını vurgulayan Kırmızı, kendilerini farklı kılan grafik yapısını şöyle anlatıyor: “Bunun arkasında işleyen derin bir algoritma var. Sürekli kendini güncelliyor ve gerçek zamanlı olarak uçuş bilgilerini işleyip, bunları gerçek zamanlı olarak grafik halinde sunuyor. Aynı verileri farklı bir yaklaşımla farklı başlıklarda da kullanıyoruz. Örneğin sitemizdeki “Şehir Sayfası” bölümünde misal İzmir’e gelecek üç aylık dönemdeen ucuz hangi gün gidebileceğinizi, tarihsel sıralama ve havayolu şirket önerileri ile gösteriyoruz. Blog’umuzda yer alan bu yazılarda en güncel içerikleri burada sunuyoruz. IP’niz baz alınarak, konuma bağlı olarak gördüğünüz sayfa ve öneriler de değişiyor.”

Kampanya hayata geçirmek sadece birkaç dakika

Turna.com, hemen hemen tüm büyük havayolu şirketleri ile çalışıyor ve onlar da bu platformu kendi satış noktaları için rakip olarak değil, tersine, daha da öne çıkan bir satış kanalı olarak görüyor. Turna.com’da kampanya kurgulama hızı yüksek ve bunun için havayolu şirketinin gerekli bilgileri iletmesi yeterli. Dr.Abdülkadir Kırmızı, şu bilgileri veriyor: “24 saat çalışan çağrı merkezimiz var ve kişi uçuş planında değişiklik yapmak istediğinde hemen size yardımcı oluyorlar ve buda hizmet farkı yaratıyor. Uçtan uca tüm iletişim platformları ile satış ve hizmet sunabiliyoruz. Kullanıcı yorumlarını takip etmeye ve bunlara gerekli yanıtları hızla vermeye özen gösteriyoruz. Sitemiz gibi beğenilecek ve eksiksiz bir mobil uygulama üzerinde çalışmalarımız ise sürüyor.”

Yurt dışı planları öne çıkıyor

Dr. Abdülkadir Kırmızı, siteyi İngilizceye de çevirdiklerini belirtirken, çok daha derin yurtdışı planlarını şöyle paylaşıyor: “2017 yılında İran’a, ayrıca Gürcistan, Azerbaycan ve Ukrayna’ya gitme hedefimiz var. Bir hedefimizde Almanya, çünkü orada bizi destekleyecek önemli bir kitle var. Kendi bölgemizden hareketle daha da güçleneceğiz. Bir taraftan da Çin, ABD, Avustralya gibi coğrafyalarda etkili olmak istiyoruz. Bu gibi farklı coğrafyaların fiyatları sistemde var, ama o pazarlardaki lokal oyuncuları da dahil edip rekabetçi fiyatları sunmak da şart.”

Detaylı planlama ile bir başarı hikayesi ortaya çıktı

Viva Bilgi Teknolojileri İş Geliştirme Direktörü Tarkan Çiçek, Turna.com için hayata geçirdikleri yatırımları detayları ile şöyle paylaşıyor: “Turna.com’un inanılmaz bir büyük veriyi gerçek zamanlı işleme ve analiz yetkinliği var. 50 bin üyesi olan bu yapıda üye olmadan alışveriş yapanların sayısı ise çok daha fazla. Bu yapının donanımsal anlamda da güçlü olması için bir danışmanlık süreci yürüttük. Üç aylık süreçte yaptığımız analiz ile mevcut durum ve ihtiyaçlar ortaya çıktı. Bu çıktılar doğrultusunda projemizi hazırladık. Çıktıları ve projeyi beraber değerlendirdik ve ihtiyaç listemizi oluşturduk. Bunlarla ilgili detaylı yatırım planı oluşturduk ve önceliklendirme yaptık. Bunları da beraber değerlendirdik. Turna.com’un makine parkındaki güncel ürünleri de kullanarak projeyi hayata geçirdik. Depolama ve sanallaştırmanın etkilerini ölçmek içinde partman bazında geçişler yaptık. Ardından Turna.com’un kendi veritabanını aktarmayı tamamladık. Böylece sonraki adımlar için uygun bir altyapıyı hayata geçirdik. Sistemleri sanallaştırmada temel hedef; iş sürekliliği ve felaket kurtarma yapısını hayata geçirmekti. Sanallaştırma yapısı ile fiziksel yapıda gerçekleştirilmesi çok pahalı ve karmaşık olan planlı kesintilerin yerine kesintisiz çalışmayı, plansız durumlar için ise minimum kesinti ile çalışmayı sağladık. Planlı kesintiler yerine sanal sunucuların canlı transferi ile sistemlerde hizmet kesintisi olmuyor ve bu, Turna.com BT ekibinin işlerini kolaylaştırıyor, müşteri memnuniyetini de artırıyor. Bu şekilde güçlü bir altyapıyı kurduğumuz için felaket kurtarma adına önemli bir adım atmış olduk. EMC odaklı yatırımlar Turna.com’da devam edecek.”

Teknoloji Makaleleri