Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Commvault veri yedekleme ve koruma konusunda 6 yıldır lider konumda

Commvault GlobaltechmagazineCommvault 1996 yılında kurulan ve merkezi Tinton Falls, New Jersey’de olan bir şirket. Veri yönetimi alanında tüm ihtiyaçları karşılayabilecek fiziksel ve sanal ortam yedeklemesi, felaket kurtarma, arşivleme, replikasyon, veri tekilleştirme gibi özellikleri sadece tek bir konsoldan yönetilmesine de olanak sağlıyor. Bu özellikler, Gartner ve Forrester gibi kuruluşların raporlarında CommVault’u market liderlerinden biri konumuna yerleştirmiş. Üstelik Gartner raporunda Commvault, son 6 yılın da lideri.

Biz de kurumsal veri koruma ve bilgi yönetiminde global bir lider olan Commvault’un Kanal Müdürü Nilgün Ercan ile şirketlerin verilerini nasıl koruması ve kurtarması gerektiği, veri merkezleri konusundaki çözümleri ile Commvault’un Türkiye’de yapacağı çalışmalar üzerine sizler için keyifli bir sohbet gerçekleştirdik:

Bize biraz kendinizden ve Commvault’tan bahsedebilir misiniz?

Adım Nilgün Ercan. Yaklaşık 8 aydır Commvault’ta Kanal Müdürü olarak çalışıyorum. Aslına bakılırsa çok uzun zamandır bu sektördeyim. Daha önce bir çok şirkette kanal ve satış yöneticiliği yaptım. Commvault’a gelme amaçlarımdan biri de Commvault’un Türkiye’de yaptığı yatırımların artması, büyüme hedeflerinin olması ve bu hedeflerin doğrultusunda da iş ortaklarını büyütmek istemesiydi. Bu sebeple Commvault ile birlikte bu hedefleri gerçekleştirmek istedim. Daha önce Oracle, Microsoft gibi şirketlerde yine kanal ve satış yöneticiliği görevlerinde bulunmuştum.

Commvault’a geçiş sebeplerimden en önemlisi Commvault’un kendisi, ürünün kalitesi ve yenilikçi bir yaklaşıma sahip olmasıydı. Commvault’a başlamadan önce çok fazla adını duyuyordum. Ama o zamanlarda Türkiye’de pek de bir yaygınlığı yoktu. Fakat Ar-Ge’sine çok fazla yatırım yapılan ve sadece veri yönetimine ağırlık veren bir şirket olması benim ilgimi çekti. Commvault sadece veri yönetimi ve koruma alanında uzmanlaşmış bir yazılım. Bütün yatırımını da organik olarak büyüyerek devam ettiriyor. Müşterilerinin ve iş ortaklarının ihtiyaçlarını dinleyerek ürün geliştirmesini gerçekleştiriyor. Commvault’u ayrıcalıklı ve özel kılan da bu aslında. Tamamen veri yönetimi üzerine odaklanmış ve donanım bağımsız alt yapı oluşturmuş bir yazılımdan bahsediyoruz.

Veri yönetimi konusunda yedekleme, arşivleme, e-mail arşivleme, dosya arşivleme gibi bir çok konuda müşterinin veriyi yönetmek ve korumak için kullanacağı yöntem ne olursa olsun tek bir yazılım ile bütün bu ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan bir ürün. Bu da onu diğer yazılım çözümlerinden farklı kılan en büyük özelliği. Gartner Raporu’na baktığımızda son altı yıldır arka arkaya “Liderler Kategorisi”nde yer alıyor. Bu seneye baktığımızda ise geçen senelere göre açık ara ile bir lider konumunda olduğunu görmekteyiz. Bu da şirketin yenilikçi bir vizyon sahibi olmasının önemli bir göstergesi.

Verinin yönetilmesi ve korunmasının öneminden biraz bahsedebilir misiniz?

Verinin korunması gerçekten de çok önemli bir konu. Veri şu anda her şey aslında ve çok hızlı da büyüyebilen bir yapı. Verinin korunması için çeşitli yöntemler var. Bildiğiniz gibi günümüzdeki en önemli konulardan biri de Cloud. Verinin Cloud üzerinde saklanması, fiziksel disk ortamlarında saklanması ya da arşivlenerek teyp ortamlarında saklanması çok önemli. Ama veriyi nasıl sakladığınız ve nasıl yönettiğiniz daha da önemli bir konu. Sonuçta bir veriyi yedekleyip herhangi bir ortamda sakladığınız zaman, o veriye tekrar kayıpsız bir şekilde geri dönebilmeniz de gerekiyor.

Commvault GlobaltechmagazineVeri koruma olayına biraz açıklık getirmek gerekirse biz bir güvenlik şirketi değiliz. Commvault tabiki de bir güvenlik yazılımı değil. Commvault, verinin müşterinin ihtiyacına uygun olarak en doğru şekilde, en minimum maaliyetle ve en maksimum performansla güvenli bir şekilde saklanmasını yani korunmasını sağlayan bir yazılım. Veri koruma dediğimiz zaman, verinin olduğu gibi saklanarak hiç bir kayıp yaşanmadan o veriye tekrar geri dönülmesinin önemi anlaşılmalıdır.

Biraz da “going beyond” yaklaşımımızdan bahsetmek istiyorum. Commvault aslında sadece veriye odaklanmış bir şirket ama sadece backup ya da arşiv gibi düşünmeyip bunun ötesine de geçmeyi hedefleyen bir yapısı var. Commvault’un going beyond yaklaşımı aynı zamanda dikey çözümlerin de adreslenmesini sağlıyor. Dikey çözümlerin en kritiklerinden biri de tabi ki sağlık sektörü olarak karşımıza çıkmakta. Sağlık sektörünün verileri biraz daha farklı bir yapı sergiliyor. MR verisi, tomografi verisi gibi veriler daha çok grafiksel veriler olarak nitelendirilmektedirler. Bu grafiksel verilerin korunması ve yönetilmesi de önemli bir konu. Commvault, bu tarz grafiksel verilerin de yönetilebilmesine ve korunabilmesine olanak sağlayan bir yazılım. Commvault bu yapısı ile her zaman veri yönetimi ve veri korumanın da ötesine geçmekte.

Commvault, Türkiye’de henüz büyümekte olan bir organizasyon. Fakat buna rağmen Türkiye’de çok güçlü iş ortakları sayesinde hızlı bir ivme kaydetmekte. Türkiye geneline baktığınızda çok büyük kurumlarda da Commvault’un tercih edildiğini görebilirsiniz. Finans, kamu, üretim, tekstil, gibi aklınıza gelen hemen hemen her sektörden müşterilerimiz var ve uzun bir zamandır Commvault ürünlerini kullanmaktalar. Bunun yanı sıra Türkiye’deki büyüme planlarımız içerisinde iş ortaklarımızla birlikte büyümek ve daha sonra kendi yapımızı büyütmek var. Şu an Prolink, Türkiye’deki tek distribütörümüz. Prolink üzerinden iş ortaklarımızla birlikte olabildiğince çok müşteriye erişmeyi hedeflemekteyiz.

Geçen yılın bu dönemlerinde bir ya da iki tane iş ortağımız varken, bu dönemde ona yakın iş ortağımızla daha fazla müşteriye erişim sağlıyoruz. Commvault’un Türkiye’deki hedefi, buradaki organizasyonunu daha fazla büyüterek daha çok müşteriye erişim sağlamak. Bu gerçekten de Commvault için önemli ve stratejik bir karar. Türkiye’ye yatırım yapması ve Türkiye’de büyümeye karar vermesi Türkiye için gerçekten büyük önem arz etmekte.

Türkiye’de verinin önemine ve verinin korunmasına yönelik bakış açısı hangi noktada sizce?

Bildiğiniz gibi verinin önemi gün geçtikçe artıyor. Eskiden de verinin korunması, yedeklenmesi, verinin geri yüklenmesi gibi konular çok önemliydi. Ama verinin büyüme hızına baktığımızda hem kurumsal hem de kişisel bazda gün geçtikçe önemi anlaşılan bir yapı haline geldi. Teknolojinin de etkisiyle veri, çok hızlı bir şekilde büyüdüğü için, o verilerin doğru bir şekilde saklanmasına ihtiyaç duyulmakta. Türkiye’de belki daha tam anlamıyla verinin ne denli önemli bir konu olduğunun farkına varılmamış olabilir ama çok iyi bir yolda ilerlediğimiz de ortada. Özellikle kurumsal şirketler daha önceleri sadece bazı kritik uygulamalarının ve kritik datalarının yedeğini alma yolunda gidiyorken, şimdi daha fazla bu konuda yatırım yapmaya önem veriyorlar. İşin özü veriye verilen önem Türkiye’de gün geçtikçe artan bir ilerleme kaydediyor.

Commvault’un geleceğe yönelik stratejilerinden biri de verinin analizinin yapılabildiği bir ortamı sağlamak.Sadece verinin yönetimi ve verini korunması değil o veri ile neler yapılacağı da önemli bir konu olaralarak karşımıza çıkmakta.

Commvault’u tercih etmemize neden olacak şey nedir? Yani neden Commvault’u tercih etmeliyim?

Aslına bakılırsa Commvault’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliği bir çok yapıyı tek bir yazılım içerisinde barındırmış olması. Yani veri yönetimi ile ilgili bütün ihtiyaçlarınızı tek bir yazılım içerisinde size sunuyor olması en büyük avantajı. Commvault sadece veri yönetimi ve veri korumaya odaklanmış ve bunun üzerine sürekli Ar-Ge yatırımları yapan bir organizasyon. Bunun yanı sıra platform ve donanım bağımsız bir yazılım olması Commvault’u güçlü kılan en önemli özelliklerinden biri. Ayrıca Commvault, bütün storage üreticileri ile OEM iş ortaklığına sahip bir firma. Bu Commvault’un her türlü ortam ve platformda organik bir şekilde güvenle çalışabileceği anlamına geliyor ki bu durum performans ve uyum problemlerini de ortadan kaldıran en önemli özelliği. Bence bu özellikler Commvault’un tercih edilmesine sebep olan en önemli etkenlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Gartner Raporu’nda da son altı senedir lider quadrantında olması neden tercih edilmesi gerektiğini de az çok göstermekte. Bir de servis hizmeti tarafımızdaki müşteri memnuniyeti oranlarının çok yüksek olması Commvault’un müşteriye verdiği önemi de açık bir şekilde gösteriyor. Hali hazırda 7/24 çalışan uzman teknik destek kadrosu ile de her an müşteriye çözüm üretebilen bir organizasyona da sahip olması Commvault’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

İşin özü müşteri Commvault’u kullanmaya başladığı zaman, veri yönetimi ve veri koruma ile ilgili bütün ihtiyaçlarını tek bir yazılım üzerinden, ortam bağımsız olarak her türlü platformda yönetebileceği bir yazılıma sahip olmanın rahatlığını ve güvenini yaşıyor.

 

Röportaj : Serhan Türkmenoğlu

 

 

Teknoloji Makaleleri