Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yeni nesil Red Hat Virtualization 4 şimdi daha da güçlü

red hat globaltechmagazineDünyanın lider açık kaynak çözümleri sağlayıcısı Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), Kernel tabanlı Sanal Makine (KVM) destekli sanallaştırma platformunun en yeni versiyonu olan Red Hat Virtualization 4’ü genel kullanıma sunduğunu duyurdu. Red Hat Virtualization 4, tamamen açık, yüksek performanslı, daha güvenli ve hem Linux hem de Windows tabanlı iş yükleri için merkezden yönetilebilen bir platformla patentli sanallaştırmanın karmaşıklıklarına ve ekonomik koşullarına meydan okuyor. Red Hat Virtualization 4 güçlü ve güncellenmiş bir misafir sistem arakatmanı, gelişmiş sistem gösterge paneli ve kullanıcıların gelişen iş yüklerine yönelik merkezileştirilmiş bir ağ yapılanmasını bir araya getiriyor. Red Hat Enterprise Linux üzerine yapılandırılan Red Hat Virtualization 4, mevcut BT yatırımlarıyla kolayca entegre olurken aralarında konteynerlenmiş ve bulut-yerel uygulamaların da bulunduğu gelişen teknoloji kurulumlarına temel oluşturacak şekilde tasarlandı.

Sanallaştırma her ne kadar veri merkezi altyapısının önemli bir bileşeni olma özelliğini sürdürüyor olsa da, müşteriler hızlı bir şekilde evrilen teknolojilere ihtiyaç duyuyorlar. Bir sanallaştırma kurulumuna adım atan büyük şirketler, müşterek çalışmanın getirdiği verimliği ve açık standartları içeren bütüncül ve çevik bir platforma ihtiyaç duyabiliyorlar. Öte yandan sanallaştırma teknolojilerinin kurulumunu halihazırda gerçekleştirmiş olan kurumların maliyet, performans kısıtlamaları ya da uyumsuzluk gibi nedenlerden ötürü yapmış oldukları yatırıma dair duydukları endişeler giderek artıyor. Red Hat Virtualization 4, açık standartlar üzerine kurulu bir platformla, yeni kurulumlara güçlü ve esnek bir çözüm sağlayarak ve mevcut sanallaştırma kullanıcılarının açık ve genişletilebilir bir çözüme geçiş sürecine destek olarak söz konusu senaryolara çare olacak.

Red Hat Virtualization 4, bir kurumun sanallaştırma altyapısının yönetimi için hem yüksek performanslı bir  misafir sistem arakatmanını (Red Hat Virtualization Host) hem de web tabanlı bir sanallaştırma kaynak yöneticisini (Red Hat Virtualization Manager) içeriyor. Özel bir bakışla Red Hat Virtualization 4’ün yeni ve gelişmiş becerileri aşağıdakiler etrafında şekilleniyor:

  • Performans ve genişletilebilirlik
  • Yönetim ve otomasyon
  • OpenStack ve Linux konteynerleri için destek
  • Güvenlik ve güvenilirlik
  • Harici, üçüncü taraf bir API üzerinden merkezileştirilmiş ağ yapısı

Performans ve genişletilebilirlik

Red Hat Virtualization 4, Red Hat Enterprise Linux 7.2 ile ortaklaşa tasarlanmış yeni, güçlü ve küçük kapsama alanlı bir misafir sistem arakatmanı sunuyor. Yeni arakatman sistem paketlerinin kurulumunu ve sürücü güncellemelerini kolaylaştırmanın yanı sıra, modern teknolojilerin kurulumunu basitleştiriyor ve daha iyi donanım destek konfigürasyon yönetim entegrasyonu sağlıyor. Ayrıca, Red Hat Virtualization artık, hem Red Hat Enterprise Linux hem de Red Hat Enterprise Virtualization arakatmanı için kullanılan ortak yükleyici Anaconda üzerinden kurulabiliyor.

Yeni platform ayrıca gelişmiş ağ işlevselliği desteği içermesiyle birlikte açık ve yeni bir API üzerinden üçüncü taraf ağ sağlayıcılarının eklenmesi ve desteklenmesi sürecini basitleştirmeye de destek oluyor. Bu özellik, bir sanal makinenin ağ arayüzlerine uygulanabilecek ağ karakteristik özelliklerinin tanımlanmasını sağlayan harici sistemlerle iletişim kurmak için Red Hat Virtualization Manager’ı etkin hale getiriyor. Bu sayede ağ yönetim sistemleri hem merkezileşiyor hem de basitleştiriliyor.

Yönetim ve otomasyon

Red Hat Virtualization, genel sanallaştırma yönetimini iyileştirmeye yönelik olarak sanallaştırılan kaynakların ve altyapının kapsamlı bir görünümünü sunan, gelişmiş bir sistem gösterge paneli sunuyor. Bu sayede sistem yöneticileri sorunlar operasyonları etkilemeden önce onları daha iyi tanılıyor ve çözüyor. Bunlara ek otomasyon işlevleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Bir bellek görüntüsü yükleyicisi, tarayıcı tabanlı bir arayüz sunuyor. Bu arayüz, mevcut KVM Sanal Makine dosyalarının doğrudan uzaktaki bir URL’ye veyahut bu URL aracılığıyla yüklenmesini sağlıyor ve üçüncü taraf araçlara ihtiyaç duymadan görüntüyü depolama alanına yerleştiriyor.
  • İleri düzey canlı taşınma politikaları kullanıcıların ana sunucuya ait tanesel taşınma özelliklerine ince ayar yapmalarını sağlıyor. Bireysel sanal makine ya da küme seviyesine kadar yapılabilen bu ince ayarlama daha hızlı çalışma ve daha yüksek genel performansı da beraberinde getiriyor.

OpenStack ve Linux konteynerleri

Sanallaştırma bir teknoloji olarak olgunluğa eriştiyse de, Red Hat Virtualization 4, Linux konteyner tabanlı iş yüklerinin yanı sıra OpenStack özel ve hibrit bulut kurulumlarına yönelik önemli destek özellikleri de sunuyor. Red Hat Virtualization 4 konteynerler için Red Hat Enterprise Linux Atomic Host’u yapılandırılabilir bir konuk sistemi olarak destekliyor ve konuk aracıların Atomic Host VM üzerindeki konteynerler olarak çalıştırılmalarına ya da söz konusu konteynerlere raporlanmalarına olanak tanıyor.

Red Hat Virtualization 4, Red Hat OpenStack Platform Neutron’a yerel destek de sunuyor. Bu sayede kurumlar bir yandan paylaşılan servislerini akıcı hale getirirken diğer yandan geleneksel ve bulut etkin iş yükleri çapında daha kolay servis kurarak operasyonel izlerini en düşük seviyeye indirebiliyorlar.

Daha güvenli bir sanallaştırma ortamı 

Red Hat Virtualization 4’te yer alan yeni özellikler, Red Hat Virtualization platformuna, platformun temeli olan Red Hat Enterprise Linux aracılığıyla getirilen güvenlik kazanımlarını tamamlayıcı nitelikte. Red Hat Virtualization 4 daha yüksek seviyede sanal makine ve arakatman güvenliğine yönelik Zorunlu Erişim Kontrolü (MAC) uygulayan sVirt’i destekliyor ve içerisinde barındırıyor. Böylelikle genel güvenlik seviyesinin artırılmasına destek olunuyor ve ana sunucuya ya da diğer sanal makinelere yönelebilecek saldırılara karşı fiziksel ve sanal ortam güçlendiriliyor.

Red Hat Linux ve Sanallaştırma Bölümü Ürün Yönetimi Direktörü Gunnar Hellekson, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Müşterilerimiz, veri merkezlerini modernleştirme çalışmalarında hayati bir parça sanallaştırmaya güvenmeyi sürdürürken, sanallaştırmayı yeni bulut-yerel ve konteyner tabanlı iş yükleri arasında bir köprü olarak da kullanıyor. Red Hat Virtualization hem geleneksel hem de yeni altyapı girişimleri çapında ihtiyaç duyulan uygun maliyet, performans ve çevikliği sağlıyor.”

Red Hat Virtualization, Red Hat’in sistem yönetim çözümü Red Hat Satellite ile de entegre. Red Hat Virtualization platformu, mevcut Red Hat Satellite 6 uygulamaları üzerinden altyapıyı ve sanal makine konuk ön tedarik hazırlığını standart hale getiriyor. Platform ayrıca, ana sunucu ve sanal makine dizgi hatalarına görünürlük sağlayarak fiziksel ve sanal ortam çapında yama uyumluluğunu temin ediyor.

Red Hat Virtualization 4, bağımsız, Red Hat Enterprise Linux ile entegre ve daha kapsamlı olarak Red Hat Cloud Suite’in bir parçası olarak sunuluyor. Mevcut aboneler Red Hat Customer Portal’i kullanarak Red Hat Virtualization 4’e yükseltme yapabiliyorlar.

Teknoloji Makaleleri