Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

ScanPyramids Projesi’nde önemli bir keşif ortaya çıktı

ScanPyramids-globaltechmagazineEkim 2015’te devreye giren uluslararası ScanPyramids projesi kapsamında Mısır piramitleri taranıyor ve sırlar açığa çıkarılıyor.

Heritage Innovation Preservation Institute (HIP) ve Kahire Mühendislik Fakültesi tarafından tasarlanan ve koordine edilen bu proje, Dassault Systèmes tarafından geçmişte yapılan araştırmaların devamı niteliğinde.

Ekim 2016’da kirişlerin arkasında bir koridorun keşfedilmesinin ardından ScanPyramids, Büyük Piramit’te (Khufu Piramidi) “ScanPyramids Büyük Boşluğu” adlı büyük bir boşluğun varlığını ortaya çıkardı. Bu 30 metre uzunluğundaki oda, boyut olarak Büyük Galeri ile aynı seviyede. Orta Çağ’dan bu yana Khufu Piramidinde önemli bir mimari yapı bulunmaması bu keşfin önemini artırıyor.

La Fondation Dassault Systèmes ve Emissive, keşifleri hayata taşıyacak bir sanal gerçeklik deneyimiyle bu sıra dışı çok disiplinli macerayı planlayan ve koordine eden HIP Institute ve Kahire Üniversitesi’ne teknoloji desteği ve uzmanlık sağlıyor.

ScanPyramids, La Fondation Dassault Systèmes tarafından seçilen projelerden biri. Vakıf, 3D teknolojisinin ve sanal evrenlerin çok disiplinli ekipleri bir araya getirme anlamında sahip olduğu güçlü eğitim ve keşif olanaklarından faydalanarak eğitim ve araştırmanın geleceğini dönüştürmeyi hedefliyor. Emissive tarafından tasarlanan ve geliştirilen güçlü yapı sayesinde sağlanan etkileşim gerçekliğin, bu durumda piramidin içinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Erişilemeyen alanların keşfedilmesi herkes için mümkün hale getiriliyor (öğrenciler, araştırmacılar, sıradan insanlar ve engelliler).

Sanal gerçeklik deneyiminin prototipi, grupları Büyük Piramit’in içine taşıyor ve etkileşimli bir ortamda burayı keşfedebilmelerini sağlıyor. İnsanlar bir sanal gerçeklik başlığı takarak Büyük Piramit’in içinde yeni bir tür rehberli tura katılabiliyor, ünlü anıtlara eşsiz bir erişim aracılığıyla kültürel ve eğitim faaliyetlerinin geleceğini gösteren yenilikçi ve etkileşimli bir deneyim yaşayabiliyor.

Teknoloji Makaleleri