Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dünya Emoji Günü’nde GoDaddy’den kısa emoji tarihi

godaddy-globaltechmagazineGoDaddy, Dünya Emoji Günü’nü kutlarken bir siteye yönlendirilmek için insanların adres çubuğuna emoji girmesinin yeterli olabileceğini hatırlattı.

Dünyanın en büyük küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy, Dünya Emoji Günü’nü kutlarken bir siteye yönlendirilmek için insanların adres çubuğuna emoji girmesinin yeterli olabileceğini hatırlattı. GoDaddy, arka planda tüm alan adlarının “ASCII text” olduğunu ve tarayıcıların “punycode” stratejisi ile emojileri yazıya dönüştürebildiğini açıkladı.

GoDaddy MENA ve Türkiye Bölge Direktörü Selina Bieber konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Emojiler, dijital dünyada duygularımızı ifade etmemizin eğlenceli bir yolu. Örneğin, offline dünyada, bir dükkanın camında bir dilim pizza gördüğünüz zaman otomatik olarak sizi kendine çekecek bir görselle karşı karşıya kalıyorsunuz ancak bunu yazıda yansıtmak zor olabiliyor. Burda emojiler yardımımıza koşuyor ve kelimelerle anlatamadığımız duygularımızı, aksiyonlarımızı ve çevremizi ifade etmemize yardımcı oluyor. Geçtiğimiz yıl araştırma şirketi Somera’nın sosyal medyadaki 47 milyon mesajı analiz etmesinin sonucunda 2017’de Türkiye’nin en sevdiği emojinin gözlerinde kalp olan sevgi dolu emoji olduğu görüldü. Emojiler Türkiye’deki kullanıcılar arasında popüler olsa da pek çoğunun büyük ihtimalle adres çubuğuna emoji girerek bir web sitesine gidebileceklerinden haberi yoktur. GoDaddy üzerinden sevdikleri emoji kombinasyonunu alan adı olarak alabilirler.”

İlk emojili alan adı 2001 yılında kayıt ettirildi 

GoDaddy, emoji alan adları tüm tarayıcıların yanı sıra Google ve Bing aramaları ile yüzde yüz uyumlu olsa da henüz emojilerin yalnızca birkaç üst seviye alan adı ile kullanılabildiğini belirtti. ICANN kurallarına uymaları gerektiği için .com, .org, ve .net gibi popüler alan uzantıları emoji alan adlarını desteklemiyor ancak .ws ve .fm kayıtları GoDaddy üzerinden yapılabiliyor.

GoDaddy, aynı zamanda emojili alan adlarının kısa tarihini de paylaştı. GoDaddy yazılım yarışması sırasında şirket çalışanlarından Jon Roig’in kurduğu web sitesine göre emojili alan adlarının gelişimi şöyle gerçekleşti:

  • 2001: Emojili ilk alan adı 19 Nisan 2001’de kaydettirildi ve söz konusu alan adları ☮.com, ♨.com ve ♨.net idi.
  • 2004: J.com alan adı kaydettirildi.
  • 2011: ?.la kaydettirildi.
  • 2015: Coca-Cola, ?.ws alan adını kullanarak Güney Amerika’daki ilk reklam kampanyasını hayata geçirdi ve büyük başarı elde etti.
  • 2016: Jon Roig, ❤ ❤ ❤.ws alan adını GoDaddy Hackathon’da test ederek, emoji alan adlarını geniş kitlelere ulaştırmaya başladı.
  • 2017: Jon Roig, emoji ve yazıyı ilk kez bir arada kullanarak i❤.ws sitesini kurdu.
  • 2018: Emoji alan adları için arama yapılabilecek üç yeni web sitesi kuruldu:
  • .fm: .fm uzantılı emojili alan adı araması
  • i?.ws: .ws alan adı uzantılı emojili alan adı araması
  • ツ.ws: Unicode / IDN alan adlarını destekleyen, dünyanın ilk arama motoru

GoDaddy aynı zamanda alan adlarında kullanılan en popüler emojilerin listesini de paylaştı.

  1. ❤ (üç yıl boyunca alan adlarında kullanılan en popüler emoji)
  2. ?
  3. ?
  4. ? (sarı kalp)
  5. ?
  6. ?
  7. ?

Teknoloji Makaleleri