Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kesintisiz çalışan işletmeler kazanıyor

Onur-Karabulut-Veeam

Onur Karabulut
Veeam Software Türkiye Kanal Müdürü

Büyüyen ya da büyümeye odaklı kurumlar için en önemli konulardan biri Kesintisiz/Hiper Erişilebilirlik.

Her ölçekteki kurumlar için erişilebilirlik kavramı gün geçtikçe önem kazanıyor ve çıta her geçen dakikanın önemine paralel olarak yukarıya taşınıyor. Büyüyen ya da büyümeye odaklı her dikey sektördeki kurumlar için bir o kadar önemli olan konu ise Kesintisiz/Hiper Erişilebilirlik.

Proaktif davranış, ürün kalitesi, inovasyon, pazara hızlı çıkış, çalışan memnuniyeti gibi bileşenleri büyüme stratejisinin ortasına koymak ise artık bir önceki dakikadan bile daha önemli. Bir başka deyişle geleneksel tanımının ötesinde, iş sürekliliği, veri kurtarma ve yedekleme de kurumların tüm yıl 7/24 çalışabilir ve en önde olmasını sağlayan etkenlerden. Hiper Erişilebilirlik kavramı, veri nerede olursa olsun anında ulaşabilme, veri akışının ve dolayısıyla işin sürekliliği, veriyi koruma ve güvenlik çözümlerinin kasko sigortasını temsil ediyor.

Günümüzde veri “hiper dağıtık” ve “hiper büyüyen”  şekilde. Dolayısıyla veri yönetimi akıllı ve hatta bilişsel bir şekilde yapılmak durumunda. Bunun sağlanabilmesi için fiziksel altyapının oluşturulmasının yanı sıra kullanım kolaylığı sağlayan, ölçeklenebilir ve entegre et-kur-çalıştır platformların varlığı da bu stratejiyi benimseyen kurumların değerini arttırıyor. Yani, artık kural tabanlı ve manuel veri yönetim modelinden davranış tabanlı akıllı veri yönetim modeline geçilmesi kurumlar için elzem bir hal almış durumda.

Peki, veri koruma ve akıllı veri yönetimine proaktif bakış nasıl oluyor?

Sabit bir takvime sahip ve mekanik olarak veriyi kopyalayan geleneksel yedekleme ve kurtarma çözümleri ile başlayan bu yolculuk, iş ihtiyacına daha hızlı yanıt verebilen, öngörüsel analitik teknolojilerini barındıran ve verinin bulunduğu yerden bağımsız şekilde verimli kılınabileceği bir seviyeye doğru yol alıyor. Hemen aşağıda 5 temel seviyede bu yolculuğu ele alırsak;

  • Seviye 1, Yedekleme: Tüm iş yüklerini yedekleyin ve bir kesinti, saldırı, kayıp ya da çalınma durumunda her zaman geri döndürülebilir olduğundan emin olun.
  • Seviye 2, Birleştirme: Dijital hizmetleri kullanmak için çoklu bulut ortamlarındaki verinin korunmasını ve erişilebilirliğini garantiye alın ve hizmet seviyesi uygunluğunun toplu görünümünü sağlayın.
  • Seviye 3, Görünürlük: Açık, birleşik görünürlük ve kontrollü çoklu bulut ortamlarındaki veri yönetimini kullanım, performans sorunları ve operasyonlarla birlikte geliştirin. Bunun sonucunda veri yönetimi reaktiften proaktife dönüşmeye başlarken gelişmiş görüntüleme, kaynağı en uygun hale getirme, kapasite planlama ve sahip olduğu zekayla, herhangi bir şekilde oluşacak veri erişilebilirliğini de engeller.
  • Seviye 4, Düzenleme: İş sürekliliği, uyumluluk, güvenlik ve işletme operasyonları kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması için veriyi çoklu bulut ortamlarındaki en uygun alana sorunsuzca taşıyın. Bu, büyük ölçekli şirketlerin yüksek düzeyde otomatik olarak kolayca ve çalışmayı durdurmadan felaket kurtarma (DR) planlarını uygulamalarını, test etmelerini ve belgelemelerini sağlayan bir düzenleme motoruna ihtiyaç duyar.
  • Seviye 5, Otomasyon: Veri, kendisini yedekleyerek, işletme ihtiyaçlarına göre uygun yerlere taşınarak, olağan dışı olaylar süresince kendisini güvenceye alarak ve anında kurtarma gerçekleştirerek kendi kendisini yönetiyor. Bu seviye büyük ölçekli veri yönetimine veri analizi, şablon tanıma ve makine öğreniminin kombinasyonu yoluyla yeni seviye otomasyon getiriyor.

Özetle, teknoloji değişiyor, veri büyüyor ve farklı bulutlarda yer alıyor, iş sürekliliği kritik önemini arttırıyor, hızlı ve eksiksiz kurtarma veri güvenliğinin vazgeçilmezi olarak konumunu gitgide sağlamlaştırıyor ve bütün bu koşullara reaksiyon göstermek yerine öncesinde stratejisini proaktif olarak oluşturan ve doğru teknolojiyi yakalayan şirketler kazanıyor ve kazanmaya devam edecekler.

Teknoloji Makaleleri