Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Linux artık kurumsal BT ve geliştiricilerin standart aracı oldu

red hat-globaltechmagazineIDC’nin gerçekleştirdiği yeni araştırmanın sonuçlarına göre Linux artık kurumsal BT ve geliştiricilerin standart aracı oldu.

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat Inc., amiral gemisi Linux işletim sistemi Red Hat Enterprise Linux ile kurumsal işletim sistemi pazarındaki güçlü varlığını uzun süredir devam ettiriyor. IDC’nin yeni araştırması, Linux’u küresel sunucu işletim ortamı pazarında yönlendiren ve tüm sunucu işletimleri pazarının da güçlü bir oyuncusu olan Red Hat’in liderliğini sürdürdüğünü ortaya çıkardı.

Araştırma firması IDC’nin küresel bir sunucu işletim sistemi pazarının boyutunu ele aldığı raporu Worldwide Server Operating Environments Market Shares, 2017’ye göre Red Hat 2017’de küresel sunucu işletim ortamları pazarının yüzde 32,7’sine sahip olmayı başardı. Tüm işletim sistemlerini alan araştırmada pazar payı gözetildiğinde Red Hat yalnızca Microsoft’un hemen gerisinden geliyor. Linux segmentinde ise IDC’nin bulgularına göre Red Hat Enterprise Linux’un benimsenme oranı 2017’de neredeyse yüzde 20 arttı.

Bu büyüme, genel olarak kurumsal kullanım için Linux’un daha geniş çapta benimsendiğini işaret ediyor. Rapora göre ücretsiz ve ücretli Linux’lar bir araya geldiğinde 2017’deki diğer işletim sistemlerinin payının iki katına sahip oluyor. IDC’ye göre Linux, kendisini sağlam bir şekilde modern kurumsal uygulamaların tercih edilen teslimat aracı olarak konumlandırdı. Linux artık kurumsal BT ve geliştiricilerin standart araçlarındaki temel kapasitelerden birisi.

Red Hat, Red Hat Enterprise Linux ile sağlanan kurumsal seviyedeki Linux’un, modern kurumların platformu olacağına uzun zaman önce inanarak yola çıkmıştı. IDC’nin raporu da bu değişimin şu anda gerçekleştiğini belirtiyor. Linux konteynerleri ve Kubernetes’ten büyük veri ve yapay zeka/öğrenen makine uygulamalarına kadar pek çok alanda öne çıkan Linux, geleceğini bu platform üzerinde inşa edecek kurumlar için esnek, adapte edilebilir ve açık bir temel taşı olduğunu ispatlıyor.

Teknoloji Makaleleri