Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Akıllı şehir devriminde bulut bilişimin rolü

citrix-globaltechmagazineCitrix’e göre, bulut tabanlı çözümler kullanıldığından akıllı şehir büyümesinin büyük bir bölümünü bulut bilişim yönlendiriyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde görücüye çıkacak olan akıllı şehir girişimlerinden kaynaklanan zorlayıcı ağ ihtiyaçları ise kapıda bekliyor. Bu noktada devreye ise SD-WAN teknolojisi girecek.

Dünya nüfusunun %75’i, 2050’ye kadar giderek daha bağlantılı hale gelen ve gücünü akıllı teknolojilerden alan kentsel alanlarda yaşayacak. Tek başına Asya-Pasifik ülkeleri, bizleri geleceğin akıllı şehirlerine daha yakın hale getirecek olan Nesnelerin İnterneti (IoT) için en büyük payı teşkil ediyor ve bu payın, 2020 yılına kadar 59 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Akıllı şehir uygulamaları, şehir sakinlerinin yaşamlarını zenginleştirmeye ve vatandaşların gereksinimlerine yanıt verme konusunda hükümetleri daha verimli hale getirmeye devam edecek. Akıllı şehir uygulamaları, güvenlik ve rahatlıktan gelir elde etmeye kadar birçok aşamada şehirlerin işleyişini, yaşama ve çalışma şekillerimizi değiştirecek. Ancak her şey bağlanırlılıkla başlıyor; akıllı şehir sakinleri, bu şehirlerdeki araçlar, sistemler ve uygulamalar, birbiriyle bağlantılı olmalı. Bu durum ise, sağlam ve sürekli bir ağ oluşturmayı gerektiriyor. Örneğin Singapur hükümeti, Singapur’un Akıllı Ulus Sensör Platformu projesi kapsamında şehirdeki 110.000 sokak lambasını 4 yıl içerisinde sesleri takip etme potansiyeli olan, video sensörleri bulunan ve hatta yol gösterici işaret görevi üstlenecek olan “akıllı şehir lambalarına” dönüştürmeyi planlıyor.

Akıllı uygulama gelişmelerinin hakim olduğu bir çağa adım atarken hükümetler ve üreticiler de, bu doğrultuda üretkenliklerini iyileştirmek için teknolojik ve dijitalleştirilmiş çözümlere yatırım yapıyor.  Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) olarak da bilinen, üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi, ağlar için yepyeni güçlükleri beraberinde getiriyor.

Akıllı şehir devriminde bulut bilişimin rolü

451 Research tarafından yürütülen bir araştırmaya göre ankete katılan kuruluşların %63’ü, kendileri için Servis Olarak Altyapı (IaaS) sağlayan birden çok satıcıya sahip ve katılımcıların %59’u, bu platformlarda görev açısından kritik önem taşıyan uygulamaları çalıştırıyor.

Örneğin görev açısından kritik önem taşıyan verileri ve süreçleri veri merkezinizden buluta taşımanız için sağlam bir geniş alan ağı (WAN) gerekli. Peki bir akıllı şehrin bulut bilişimle bağlantısı nedir? IDC’ye ait veriler; otomatikleştirilmiş uygulamaların yönetsel bilişim, kognitif bilişim, veri saklama, analiz ve hatta daha sonra inceleyeceğimiz sorun giderme konuları için bulut tabanlı çözümleri kullandığından akıllı şehir büyümesinin büyük bir bölümünü bulut bilişimin yönlendirdiğini gösteriyor.

Yazılım tanımlı geniş alan ağlarına giriş

Şirketlerin dijital gelişimin hızına ayak uydurabilecek bir ağa ihtiyacı var. Yazılım tanımlı geniş alan ağı (SD-WAN) teknolojisi; daha iyi ağ güvenliği, iyileştirilmiş uygulama performansı ve üstelik düşük maliyetler sunarak modern kuruluş ağını yeniden şekillendiriyor.

SD-WAN, ağ trafiğinin nasıl yönetileceğine ilişkin ilke odaklı ve uygulamaya özgü bir tanım sağlıyor. Ağ ekibi, bant genişliği darboğazı veya kablo arızası gibi bir olay durumunda alternatif yönlendirmeler belirleyebilir. SD-WAN çözümleri, yalnızca kesintisiz olarak yedek sisteme geçilmesini sağlamıyor; aynı zamanda, uygulama gerekliliklerine göre aktarım yolları arasında sürekli olarak akıllı güç dağıtımına olanak tanıyor. Kritik veri trafiği, hizmet kalitesi mekanizmalarının kullanılmasıyla öncelikli işlem görebilir. SD-WAN aracı aynı zamanda, ağ protokolü düzeyinde veri sıkıştırma, veri tekilleştirme ve optimizasyon teknikleri yoluyla veri trafiğini hızlandırır. Mevcut yönlendirme topolojisiyle kusursuz bir şekilde entegre olan araç, bulut üzerinden her yerde yönetilebilir.

Ayrıca SD-WAN teknolojisi, ağ ekibinin veri trafiğini güvenli sanat alt ağlar oluşturarak gerektiği şekilde segmentlere ayırmasına da olanak tanıyor. Örneğin perakende zincirinde yer alan bir BT kuruluşu, sanal yönlendirme ve iletme (VRF) yöntemiyle merkezi bir konumdan şube ofislerinde konuk VLAN’lar kurabilir. Bu ağ segmentasyonu, üretim tesislerinde veya hastanelerde de bu kadar yararlı ve kritiktir. VRF ağ değişikliklerini uygulamak için gereken esnekliği sağlarken, analitik özellikler ağ yöneticisinin ve güvenlik ekibinin talep ettiği gerçek zamanlı incelemeyi sağlıyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde görücüye çıkacak olan akıllı şehir girişimlerinden kaynaklanan zorlayıcı ağ gerekliliklerinin yalnızca bu girişimlerin gerektirdiği güç koşullara ve sorunlara hazırlı olan bir ağ ile karşılanabileceği düşünüldüğünde, dijitalleşme çağında geç kalmadan ağlarınızı yenilemeniz gerekiyor.

Teknoloji Makaleleri