Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

İşletmeler için kritik seçim VDI mı DaaS mı?

citrix-new-globaltechmagazineGörünüşte sanal masaüstü altyapısı (VDI) ile hizmet olarak masaüstü (DaaS) birbirine son derece benziyor. Her ikisi de kullanıcıların sanal masaüstlerine erişmesine olanak tanıyarak BT’yi bir kuruluştaki bütün makinelerde işletim sistemi kurma ve bu sistemleri güncelleme zahmetinden kurtarıyor. Ama her işletme bu iki teknolojiden hangisi işletmelerine daha uygunsa onu seçmeli. Citrix bu seçim için kritik noktaları açıkladı.

Sanal masaüstü altyapısı ile hizmet olarak masaüstüne daha yakından bakarsak aralarında yönetim sahipliği ve bakım ihtiyaçları açısından temel farklılıklar bulunuyor. VDI esasen şirketin kendi içindeki veri merkezinde, devreye alma ve güncellemeler de şirket içinde yönetiliyor. Öte yandan, DaaS, bulutta barındırılan ve üçüncü kişi bir sağlayıcı tarafından yönetilen bir tür sanal masaüstü altyapısıdır. Aktarılan yönetim yüküne bağlı olarak hizmet olarak masaüstünün türleri de değişir ama nihai amaç, sağlayıcının sanal masaüstlerini bir müşterinin son kullanıcı cihazlarına aktarmasına olanak tanımaktır.

VDI uzaktan erişimi nedir?

Masaüstü işletim sistemleri, VDI sayesinde şirket içi sunucularda, bulutta ya da ikisinde birden barındırılabilir. Sonuç olarak, VDI kullanıcıların çevrebirim cihazlarındaki sanal masaüstlerine ve uygulamalara uzaktan erişmesini ve bunlarla etkileşimde bulunmasını sağlar. VDI’nın tanımlayıcı özelliklerinden biri kendi kendine yönetilebilmesidir. Bu, donanım bakımı, güncellemeler, yazılım güncellemeleri ve genel bakımın yönetiminden şirketinizin BT departmanının sorumlu olduğu anlamına gelir.

DaaS’a genel bakış: Büyüyor, büyüme sürecek

DaaS aslında bir sanal masaüstü altyapısı çözümü olsa da bulutu kullanarak sanal masaüstlerini barındırabilmesi, yönetebilmesi ve bunlara erişim sağlayabilmesi açısından benzersizdir. Birçok hizmet olarak masaüstü çözümü tam olarak barındırılırken diğerleri yönetimi basitleştirme esnekliği sağlar ve barındırılan iş yüklerini BT’nin denetimine bırakır. VDI tersine, DaaS entegrasyonu, devreye alma ve sürekli bakım da dahil olmak üzere, kuruluşlar için, üçüncü kişi hizmet sağlayıcılar tarafından abonelik esasına göre uzaktan yönetilir. Uzaktan ve hibrit iş gücünün gelişimiyle birlikte DaaS entegrasyonunun sağladığı avantajları görmezden gelmek zorlaşıyor. 2021 Hizmet Olarak Masaüstü Gartner Pazar Rehberine göre hizmet olarak masaüstü geliri 2020’de %98 gibi şaşırtıcı bir oranda büyüdü. Bu gelirin 2021’in sonunda %68 oranında daha büyümesi bekleniyor.

VDI  devreye alımı tek kiracılı bir modele dayanıyor. Bu, kaynakların ve dağıtımın tek bir kuruluş için özel olarak ayrılması anlamına geliyor. Sunucuları başka kuruluşlarla paylaşmadığınız için başka kullanıcıların taleplerinin araya girmesi ya da kesintiye yol açması riski bulunmuyor.

DaaS’ta ise hizmetlerin çoğu çok kiracılı. Yani, kaynakları dinamik olarak başka kuruluşlarla paylaşıyorsunuz ve bir kesinti olursa bu, hizmeti engelleyebiliyor. Ancak, bazı çözümler kaynakların kapalı kalma süresini azaltacak gelişmiş seçenekler sunuyor. Ayrıca, hizmet olarak masaüstü, internet erişimi gerektiriyor ve bu, bazı kullanıcılar ya da bölgeler için erişilebilirliği etkileyebiliyor.

Diğer yandan, geniş anlamda hem sanal masaüstü altyapısı hem de hizmet olarak masaüstü, genel işletmeye ve özellikle BT’ye pek çok avantaj sağlayabilir. Sık kullanılan sanal masaüstü altyapısı ve hizmet olarak masaüstü çözümleri arasında şunlar bulunuyor: Bulut entegrasyonu ve veri merkezi modernizasyonu, Güvenli uzaktan erişimle veri koruması, Kullanıcılara hızlı ve sorunsuz uygulama ve masaüstü deneyimi sağlama

Birini seçmek için ana kriterler belli

VDI ve DaaS arasından birini seçmek zor görünüyor olabilir, çünkü teknoloji altyapılarını öncelikle uzaktan çalışmaya dayalı dünyaya göre uyarlamak şirketler için daha önce olmadığı kadar riskli hale geldi. Kuruluşunuz istikrarlı bir büyüme gösteriyorsa, coğrafi olarak merkezileşmiş bir işgücüne dayanıyorsa ve devreye alma ve bakımla ilgili kaynakları ve maliyetleri yönetebiliyorsa, şirket içi sanal masaüstü altyapısı, ihtiyacınız olan altyapıyı size sağlayabilir. Ancak, işletmenizin gelecekteki değişikliklere ayak uydurmasını sağlayacak daha çevik bir çözüm arıyorsanız, hizmet olarak masaüstü size uygun çözüm olabilir.

Citrix başlıca genel bulut sağlayıcılarla entegre olabilen tek bir çözüm sunmakla, böylece kuruluşlara işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak esnekliği ve çok yönlülüğü sağlıyor. Citrix Sanal Uygulamaları ve Masaüstlerinin kısa bir süre önce IT Central Station, G2 ve TechGenix tarafından hizmet olarak masaüstü çözümlerinde lider olarak nitelendirilmesinin sebeplerinden yalnızca biri.

Teknoloji Makaleleri