Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Load balancing ile erişilebilirlik ve süreklilik en üst seviyede

Premier-DC-veri-merkezi-globaltechmagazineLoad balancing yani yük dengeleme-dağıtma, iş yükünü birden fazla sunucuya dağıtarak performans ve güvenilirliği artırmak için oldukça önemli. Load balancing ile erişilebilirlik ve sunucu sürekliliğinin en üst seviyeye çıkarılabildiğini söyleyen Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, Premier DC olarak yönetilen hizmet olarak sundukları Load Balancing hizmeti sayesinde uygulama ve veri tabanı sunucularının kullanıcılar için her zaman hazır ve çalışabilir olacak şekilde yapılandırılabildiğini belirtiyor.

Load balancing (yük dengeleme-dağıtma), iş yükünü birden fazla sunucuya dağıtarak web sitelerinin, uygulamaların, veri tabanlarının ve diğer hizmetlerin performansını ve güvenilirliğini artırmak için yaygın olarak kullanılan yüksek kullanılabilir altyapıların önemli bir bileşenidir. Bu işlemle, sisteme gelen talepler, sunucu grubu ya da sunucu havuzu olarak adlandırılabilecek sunucular arasında eşit ya da belirlenen kurallar çerçevesinde verimli bir şekilde dağıtılıyor. Hem uygulama hem de veri tabanı sunucular arası yapılan bu yük dengeleme işlemlerini gerçekleştiren sistemler ise “load balancer” olarak adlandırılıyor.

Load balancing ile erişilebilirlik ve sunucu sürekliliğinin en üst seviyeye çıkarılabildiğini söyleyen Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, “Bu sayede sunucu sistemi kullanıcılar için her zaman hazır ve çalışabilir durumda olur. Ayrıca, dönemsel olarak yaşanacak trafik artışlarında dahi gecikmeler ve erişim kesintileri yaşanmayacağı için kullanıcı deneyimi de önemli derecede iyileştirilmiş olur. Load balancing altyapıları geçici veya kalıcı olarak kapasite artışlarının da kolayca yapılmasına olanak tanır. Kullanıcılar en uygun durumda olan uygulama veya veri tabanı kaynaklarına yönlendirileceği ve uygulama veya veri tabanı optimizasyonu sağlanacağı için ‘single point of failure’ riski, yani yüklenme sürelerinde yavaşlama ve sonunda erişim kesintileri ortadan kalkar” dedi.

Teknoloji Makaleleri