Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel yeni Blockscale teknolojisini piyasaya sürüyor

intel-blue-globaltechmagazineIntel bugün, yeni Intel Blockscale ASIC’in ayrıntılarını açıkladı. Intel’in yıllar süren araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının ürünü olan bu uygulamaya özgü tümleşik devre (ASIC), iş kanıtı konsensüsü ağları için müşterilere enerji verimlilikli hashing sağlayacak.

“Blok zincirinin ivmesi, yükselmeye devam ediyor.  Merkezi olmayan ve dağıtılmış bilgi işleme olanak tanıyarak inovatif iş modellerinin yolunu bu açıyor. Intel, bu yeni bilgi işlem çağına güç katmak için, müşterilerin işletim ortamından bağımsız olarak optimum bir hashing çıktısı ve enerji verimliliği dengesi sağlayabilen çözümler sunuyor. Intel’in kriptografi, hashing teknikleri ve ultra düşük voltajlı devrelerdeki onlarca yıllık Ar-Ge çalışmaları, blok zinciri uygulamalarının bilgi işlem gücünü sürdürülebilirlikten ödün vermeksizin ölçeklendirmesini olanaklı kılıyor.”

— Intel Başkan Yardımcısı ve Hızlandırılmış Bilgi İşlem Sistemleri ve Grafik Ürünlerinde Özel bilgi İşlem Genel Müdürü Balaji Kanigicherla

Neden Önemli

İş kanıtı konsensüsü mekanizmalarından yararlanan blok zincirleri için bilgi işlem gereksinimi, dayanıklılıkları ve merkeziyetsizlikten ödün vermeden ölçeklenebilmeleri nedeniyle yüksek bir hızla artıyor. Büyüyen bu bilgi işlem havuzu, muazzam miktarda enerjiye ve dolayısıyla e-atıkların uzun vadede doğuracağı sonuçlara ilişkin endişeleri hafifletmeye yetecek kadar dayanıklı olan ve gereken gücü enerji açısından daha verimli bir şekilde sağlayabilen yeni bilgi işlem teknolojilerine ihtiyaç duyuyor.

ASIC tabanlı sistemler ve SHA-256 hashing uyumlu iş kanıtı algoritmaları için, Intel Blockscale ASIC, ölçeklenebilirlik ve sürdürülebilirlik için gereken enerji verimliliğini ve bilgi işlem gücünü sağlayacak. Ve bu teknolojiye güç sağlayan silikonun doğası düşünüldüğünde, Intel bu enerji verimliliğini ve bilgi işlem gücünü yeni CPU’lar ya da GPU’ların tedarikinden ödün vermeksizin sağlayabilecek.

“Intel, blok zinciri teknolojisini sorumlu bir şekilde ilerletmeyi taahhüt ediyor ve küresel olarak daha sürdürülebilir bir kripto para ekosistemi yaratan şirketlerle işbirliği yaptığımız ve bu şirketlere çözümler sağladığımız için gurur duyuyoruz,” diye belirten Intel Hızlandırılmış Bilgi İşlem Sistemleri ve Grafik Ürünleri Grubu’nda Blok Zinciri ve İşletme Çözümleri Genel Müdürü Jose Rios sözlerine şöyle devam ediyor: “Intel Blockscale ASIC, bitcoin madenciliği yapan şirketlerin hem sürdürülebilirlik hem de hash rate (madencilik cihazlarının toplam çalışma hızı) ölçeklendirme hedeflerine önümüzdeki yıllarda ulaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayacak.”

Intel Blockscale ASIC Neler Sunuyor

Intel Blockscale ASIC’in kilit özellikleri arasında şunlar bulunuyor:

  • Ayrılmış Güvenli Hash Algoritması-256 (SHA-256) ASIC işlemci;
  • 580GH/s’e kadar hash rate işletimi ve 26 J/TH’e kadar güç verimliliği;
  • Yonga üzerindeki sıcaklığı ve voltajı algılama yetenekleri;
  • Zincir başına 256 tümleşik devreye kadar destek;
  • Müşterilerin sistem geliştirmesini hızla başlatması için referans donanım tasarımı ve yazılımlar yığını.

Ne Zaman Piyasaya Sürülecek

Intel Blockscale ASIC’in müşterilere sevkıyatı 2022 yılının üçüncü çeyreğinde başlayacak. Yeni sistemleri Intel’in ASIC ürünü üzerinde geliştirecek ilk şirketler arasında Argo Blockchain, Block, Inc., Hive Blockchain Technologies ve GRIID Infrastructure bulunuyor.

Intel, 2023 yılında ve sonrasında şirketin sürdürülebilirlik hedeflerini paylaşan olası müşterilerle de çalışacak ve bu şirketlere ürünlerini tedarik edecek.

Teknoloji Makaleleri