Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Küresel fintech yatırımları 107,8 milyar dolara geriledi

kpmg-globaltechmagazineKPMG tarafından hazırlanan “Pulse of Fintech” raporuna göre Fintech’e yapılan küresel yatırım, 2021 yılının ilk yarısında 3 bin 372 işlem ile 111,2 milyar dolar seviyesinde iken, 2022 yılının ilk yarısında 2 bin 980 işlem ile 107,8 milyar dolara geriledi.

Toplam fintech yatırımı ve işlem hacmi hem Amerika hem de EMEA bölgelerinde azalırken Asya – Pasifik bölgesinde işlem sayısındaki düşüşe rağmen, yeni bir yıllık fintech yatırımı rekoru kırıldı. Afterpay’in Block tarafından 27,9 milyar dolara satın alınması fintech sektörüne bu yılın ilk yarısında yapılan en büyük yatırım oldu.

KPMG tarafından hazırlanan “Pulse of Fintech” raporunda 2022 yılının ilk yarısında küresel çapta fintech’lere yatırımları mercek altına aldı. Rapora göre hem fintech’e yapılan toplam küresel yatırım miktarı hem de fintech yatırımlarında işlem sayısı 2021 yılının ilk yarısı ile 2022 yılının ikinci yarısı arasında düşüş kaydetti.

Fintech yatırımları Amerika ve EMEA bölgelerinde düşerken Asya – Pasifik bölgesinde, özellikle Avustralya merkezli Afterpay’in Block tarafından 27,9 milyar dolara satın alınması da dahil olmak üzere birkaç büyük M&A işleminin bir sonucu olarak yeni bir rekor seviyeye ulaştı. 2022 yılının ilk yarısında fintech yatırımlarında en büyük payı 43,6 milyar dolar ile ödemeler alanı oluştururken bunu 14,2 milyar dolar ile kripto takip etti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan KPMG Türkiye Dijital Finans ve Fintech Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, “2021 yılının sonunda fintech piyasasında yaşanan iyimserlik ortamı, 2022 yılının ilk yarısında, Rusya – Ukrayna çatışması, devam eden tedarik zinciri zorlukları, yükselen enflasyon ve faiz oranlarıyla ilgili belirsizliklerin hem kamu hem de özel şirketleri olumsuz etkilemesiyle hızla durgunluk endişelerinin ortaya çıktığı bir ortama dönüştü. Beklenmeyen olayların yarattığı ortam içerisinde geçtiğimiz altı ay boyunca fintech sektöründe yaşananlara baktığımızda, özellikle bu yılın ilk ve ikinci çeyreğinde birçok ülkede yatırımların azaldığına şahit olduk. 2022 yılının ikinci yarısına girerken de yatırımcıların giderek daha fazla gelir artışına, kârlılığa ve nakit akışına odaklanmasıyla piyasadaki zorlukların devam etmesi bekleniyor. Ancak olgun sektörlerin konsolidasyon görmesi ve değerlemeler üzerinde aşağı yönlü baskının olduğu ortamda yatırımcıların cazip fırsatlar araması nedeniyle birleşme ve satın alma faaliyetleri büyümek için iyi bir konumda bulunuyor.” dedi. 

Küresel fintech yatırımlarında 3 bine yakın işlem gerçekleşti

Fintech’e yapılan küresel yatırım, 2021 yılının ilk yarısında 3 bin 372 işlem ile 111,2 milyar dolar seviyesinde iken, 2022 yılının ilk yarısında 2 bin 980 işlem ile 107,8 milyar dolara geriledi. Toplam fintech yatırımı ve işlem hacmi hem Amerika hem de EMEA bölgelerinde azalırken Asya – Pasifik bölgesinde işlem sayısındaki düşüşe rağmen, yeni bir yıllık fintech yatırımı rekoru kırıldı.

Yeni Asya-Pasifik rekoru üç büyük M&A işleminden kaynaklandı: Avustralya merkezli Afterpay’in Block tarafından 27,9 milyar dolara satın alınması, Japonya merkezli Yayoi’nin KKR tarafından 2,1 milyar dolara satın alınması ve Avustralya merkezli fintech’ler Superhero ve Swiftx’in 1 milyar dolara birleşmesi.

Avrupa rekor seviyede girişim sermayesi yatırımı çekti

Küresel çapta girişim sermayelerinin (VC) yatırımları geçen yılın ilk yarısında 66,5 milyar dolar iken, bu yılın ilk yarısında 52,6 milyar dolara gerilese de 2021 yılı hariç bırakıldığında gücünü korumaya devam ediyor.

Amerika kıtası 27,2 milyar dolar ile en büyük VC finansmanını çekerken EMEA, 2022 yılının ilk yarısında dünyanın en büyük iki fintech turunun (Almanya merkezli Trade Republic’in 1,1 milyar dolarlık ve İngiltere merkezli Checkout.com’un 1 milyar dolarlık finansmanı) öncülüğünde 16,6 milyar dolar ile yeni bir rekor düzeyde finansman çekti. Asya – Pasifik bölgesindeki fintech odaklı VC yatırımları ise 8,7 milyar dolarla oldukça düşük seviyede kaldı.

Ödemeler alanı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor

Yatırımcılar 2022 yılının ilk yarısında ödemeler alanına yatırım yapmayı sürdürdü ve ödeme odaklı şirketlere 43,6 milyar dolar yatırım yaptı. Bununla birlikte artan makroekonomik zorluklar göz önüne alındığında, ödemeler alanındaki yatırımların, özellikle erken yatırım işlemleri açısından, bu yılın ikinci yarısında biraz azalabileceği öngörülüyor. Birleşme ve satın alma faaliyetlerinin ise ödeme şirketlerindeki konsolidasyonun artması nedeniyle güçlü kalması bekleniyor.

Blok zinciri ve kripto alanında hala büyük fırsatlar görülüyor

Kripto dünyası, 2022 yılının ilk yarısında önemli zorluklar yaşarken, kripto odaklı şirketler haziran ayında Almanya merkezli Trade Republic’in aldığı 1,1 milyar dolarlık finansman da dahil olmak üzere 14,2 milyar dolarlık yatırım aldı.

2022 yılının ilk yarısından en büyük 10 küresel fintech yatırımı

Sıra Şirket Yatırım Miktarı Merkez Sektör
1 Afterpay 27,9 milyar dolar Melbourne, Avustralya Ödemeler
2 Sia 3,9 milyar dolar Milan, İtalya Ödemeler
3 Bottomline Technologies 2,6 milyar dolar Portsmouth, ABD Kurumsal/B2B
4 Yayoi 2,1 milyar dolar Tokyo, Japonya Kurumsal/B2B
5 Interactive Investor 1,8 Milyar Dolar Leeds, Birleşik Krallık Varlık/Yatırım Yönetimi
6 FNZ 1,4 milyar dolar Londra, Birleşik Krallık Varlık/Yatırım Yönetimi
7 SimpleNexus 1,2 milyar dolar Lehi, ABD Borç Verme
8 Trade Republic 1,15 milyar dolar Berlin, Almanya Sermaye Piyasaları
9 Technisys 1,1 milyar dolar Miami, ABD Kurumsal/B2B
10 Superhero 1,06 milyar dolar Sidney, Avustralya Varlık/Yatırım Yönetimi

 

Teknoloji Makaleleri