Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dikkatler FED’e çevrildi piyasalardaki dalgalanma artabilir

FED-globaltechmagazineFED’in faiz kararı öncesi lider kripto para Bitcoin yeni günde 29.250$, Ethereum ise 1.850$ seviyelerinde alıcı buluyor. Şahin mesajların beklendiği açıklamaların ardından, kripto paralar başta olmak üzere küresel piyasalardaki dalgalanma artabilir. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, piyasaları değerlendirdi.

Haftanın en önemli günündeyiz ve Amerika Merkez Bankası FED, bugün TSİ 21.00’da faiz kararını açıklayacak. Faizin son kez veya sondan bir önceki kez 25 baz puan artırılması bekleniyor. Bu toplantıda 25 baz puan faiz artışı gelme ihtimaline kesin gözüyle bakılırken, karar sonrası Başkan Powell’in sonraki toplantılarda daha fazla faiz artış sinyali verip vermeyeceği takip edilecek. Karar açıklandığı anda piyasada ciddi bir hareketin gözlenmesi beklenmezken, Powell’dan şahin mesajlar geleceği öngörülüyor. Karar metninde ise enflasyondaki son düşüşe atıfta bulunulması ancak enflasyonun hala yüksek seviyelerde olduğu yönünde mesajlar gelmesi muhtemel.

Faiz kararı öncesi sabah saatlerinde Bitcoin 29.250$ seviyelerinden alıcı bulurken Ethereum ,1.850$ üzerindeki seyrini sürdürüyor. Kripto paraların zımni oynaklığı son zamanların en düşük seviyesinde yer alırken Bitcoin dominasyonu 50 seviyesinde denge kurmaya devam ediyor. Korku ve açgözlülük endeksi ise benzer şekilde 51 düzeylerinde.

Geçtiğimiz hafta başından bu yana 30.000$ seviyesi Bitcoin için destek seviyesinden direnç noktasına dönüşmüş ve düşük risk iştahı ile satıcıların baskın geldiği bir görünüm yaşamıştık. Nitekim pazartesi günü de Bitcoin fiyatının 29.100$’a kadar esnemesi şaşırtıcı olmadı. Bu akşam 21.30’dan sonra Powell tarafından ileriye yönelik gelebilecek mesajlar kripto para piyasasına etki edebilir. Şahin bir Powell konuşması kripto paralar başta olmak üzere küresel piyasalardaki dalgalanmayı artırabilir. Enflasyonun düşüşünün ikna edici olduğu ve bir başka faiz artırımı ihtimali azaldı şeklinde bir sinyal gelmesi durumunda ise Bitcoin’de çok kısa sürede 30.000$ üstü görülebilir.

Ek olarak yeniden yapılanma ve markalaşma sürecine giden Elon Musk’ın sahibi olduğu Twitter’dan gelecek dönemde Dogecoin başta olmak üzere kripto para piyasasını heyecanlandıran gelişmeler görülebilir. Bu da kısa vadede yeni fırsatlar için kripto para yatırımcısına zemin hazırlayabilir. Bitcoin’in sadece 200$’lık bir bant aralığı olan 29.100$ – 29.300$ bölgesinde fiyatlandığı gün içerisinde çeşitli altcoinler öne çıktı. COMP, AUCTION, YGG, AMP ve FIRO Bitay’da dünün en çok yükselen altcoinleri olmayı başardılar.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Bitcoin’de iki gün önce görülen %3 geri çekilmenin ardından iki gündür yatay bir seyirde hareketlilik gösteriyor. Bitcoin bu sabah saatlerinde ise 29.200$ seviyelerinden alıcı buluyor. Bu akşam gelecek olan FED faiz kararı ve Powell’ın konuşmasıyla Bitcoin’de yüksek volatilite görülebilir.

FED faiz kararında piyasanın beklentisi 25 baz puan arttırması yönünde. Ardından gözler Powell’ın yapacağı konuşmaya çevrilecek. Powell’ın yapacağı şahin bir konuşma olması halinde piyasalarda geri çekilmelere sebep olabilir. Olası aşağı yönlü bir harekette 29.080$ ilk destek seviyesi olarak karşılayabilir. Bu seviyeye tutunamaması halinde 28.780$ seviyelerine kadar bir geri çekilmeyi beraberinde getirebilir.

Pozitif senaryoda ise Bitcoin için oldukça kritik direnç seviyesi olarak 29.520$ test edilebilir. Ardından da 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 29.850$ güçlü bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

Litecoin (LTC) Teknik Analiz

Haziran 2022’den bu zamana yükselen bir kanal içerisinde hareketlilik gösteren Litecoin, üç gündür kanalın alt bandını test ediyor. Bununla birlikte hala kanalın içerisinde olan Litecoin, bu sabah saatlerinde 89.64$ seviyelerinden alıcı buluyor.

5 Ağustos’ta blok yarılanması gerçekleşecek olan Litecoin için yukarı yönlü hareketliliğin devamında 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 89.90$ seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Ardından da 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 93.18$ seviyelerine kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir.

Olası aşağı yönlü bir hareketlilikte 88.85$ kanalın alt bandına tutunması beklenebilir. Bu seviyenin kırılması ve kalıcılık sağlaması halinde 87.67$ ardından da 84.42$ seviyeleri bir sonraki destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji Makaleleri