Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bir IT yatırım dilemması yeni storage lazım

vildan-coskun-globaltechmagazineVildan Coşkun
İş Geliştirme Müdürü

Yıllardır anlattığımız, önemi pandemi ile anlaşılan dijital dönüşüm yeni iş modelleri için yeni IT alt yapılarına geçilmesinin şart olduğunu IT yöneticilerine fısıldadı. Anneannemizin geleneksel yemek tariflerinin dışında geleneksel yöntemlerle işlerin devam etmeyeceği kesin. Biz tarhanayı , konserveyi korumaya devam edelim. Ancak artan veriyi depolamak için geleneksel disklerden medet umma dönemi bitti. Daha fazla disk karşısında gelişen yeni yapılara her geçen gün biraz daha aşina oluyoruz. Bugün storage tarafını yazmak istedim. Mevcut storage’ınız var ve öyle böyle çalışıyor kapasite tarafında disk sistemini genişletebilir bile olsan zamanla üzerindeki controller CPU yetersiz kalabiliyor ya da eski depolama için disk ünitesi alman gerek ama bulmak zorlaşıyor ya da bir süre sonra farklı dönemlerde aldığın farklı üreticilerin donanımları veri merkezinde hibrit bir yapı oluşturuyor ve yönetim zorluğu yaşıyorsun. Üstelik yeni yatırımda senden beklenen 5 yıl yeni bir maliyet kalemi çıkartmaman. İyi de veri büyüyor. Üstelik çoğu zaman geometrik büyüyor. Üstelik veri, ne iş yaptığıyla ilgilenmediğin iş birimlerinin uygulamaları ile büyüyor. Ama yine de o verinin depolanması elbette senin sorumluluğun. Büyük yapılarda storage adminler varken, çok büyük oranda kısıtlı insan kaynağı ile tüm altyapı, sistem, network ve bilgi güvenliği tarafı yönetilmeye çalışılıyor.

5-10  sene sonrası ihtiyacı öngördün diyelim o zamanda maliyet arş-ı ala’ya çıkıyor. Zaten ilk kesilen senin bütçen değerli IT yöneticisi. Bunlar ilk aklıma gelenler, IO ihtiyacını, performans taleplerini, izleme ve raporlama tarafından hiç bahsetmiyorum.

Çözüm, donanım bağımsız, mevcut sunucularını da kullanabileceğin, ihtiyaç anında hem CPU, hem RAM hem de kapasite bazlı büyüyebileceğin bir yapıya geçmek.

Yazılım katmanında büyümek. Öyle ki her yeni ihtiyaç durumunda sisteme sunucu ekleyerek büyümek gibi düşünün. İşte bu artık hiperbütünleşik (Hyperconverged) denen yapı. En az 2 – 3 node ile başlayan hiper bütünleşik mimariler, tek çözüm altında hem depolama, hem sunucu hem de  server, sanallaştırma, yedekleme  ve felaket kurtarma katmanları bir arada bulunabilecek buluta entegre bir mimari kategorisini tanımlamaktadır. Tek bir yönetim paneli üzerinden yönetilebilen hiper bütünleşik yapılar sürprizlere hazır Scale Out büyüyebilecek bir kabiliyete sahip olursunuz.

Kategoriyi VMware vSAN üzerinden kabiliyetleri açısından değerlendirelim. Yapı çok basit aslında, fazla tekniğe girmeden bir vCenter ortamınız varsa burada vSAN’ı cluster düzeyinde aktif edip cluster kurulduktan sonra vCenter Server bağımlılığı da olmadan kullanabilirsiniz. Cluster altında LUN’lar tek bir alan gibi görünecek ve bu size yönetim ve operasyon kolaylığı sağlayacak. İster all flash istersen de hibrit mimaride kullanabilirsin. Sadece denemek için başta bir uygulamanızı ya da yapının bir kısmını vSAN diğer tarafını klasik mimari yönetebilirsiniz. Özellikle iş kritik uygulamalarını gönül rahatlığı ile vSAN ‘da koşabilirsiniz. İsmini veremediğim ama hepimizin mobil bankacılığı telefonlarımızda yüklü bir banka, tüm mobil bankacılık sistemini vSAN üzerinde koşuyor. Sanırım bundan daha iyi referans açıklaması olamazdı.

Kapasite yada performans, hangisine ihtiyacınız varsa cluster altına bir sunucu eklemen yeterli, yada var olan sunucuya yeni bir disk ekleyerek de büyüyebilirsin tercih sizin.

Her bir VM içn ayrı Storage Policyler ile QoS ve IOPS yönetimi yapabilirsiniz. Tabi sadece VMware Vsan pazarı oluşturan tekil çözüm değil bu pazarı oluşturan diğer markalarda var. Nutanix, Cisco Hyperflex, HPE Simplivity ve Vsan üzerinde çalışan Dell Technologies VXrail var. Bunlarda node alarak büyüyebileceğin yapılar. Deduplication ve sıkıştırma özelliği tüm çözümlerde mevcut. Aktif / Aktif yada Aktif / Pasif çalışan DC arasında eş zamanlı senkronizasyonla üst seviyede erişilebilir durumda olursunuz.

Hatta buna ek olarak birde altyapıya test etmeniz için vRealize kurabiliriz. Böylece uygulama katmanını , işletim sistemini , sanal altyapıyı ve storageları sürekli monitor edebilir , sorun oluştuğunda sistemden izleyebilirsiniz. Hatta ve hatta IT tarafının büyük dertlerinden olan iş birimlerinin talep ettiği altyapıları hazırlamakta dakikalar içinde mümkün olur. Yazılım ekibiniz sistemden istediği CPU , RAM , disk alanı ve işletim sistemini talep olarak yollasın onaylayın ve işinize geri dönün. Artık Türkiye’de bu mimarinin kabiliyetlerini görmek için yeterli kaynaklar olduğunu unutmamak lazım.

Teknoloji Makaleleri