Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Sony Action Cam İle Uçuş Rekoru

sony_globaltechmagazineSadece 63 gram ağırlığındaki Sony Action Cam Mini, ZEISS Tessar® lens, Exmor R™ CMOS sensör ve Gelişmiş SteadyShot® görüntü sabitleme ile muhteşem görüntü kalitesi sağlayarak boyundan büyük işler başarıyor.

Şah Kartal’ın dünyanın en yüksek binası olan 829,8 metre yüksekliğinde Burj Khalifa’nın tepesinden başlayan ve Sony Action Cam Mini ile belgelenen uçuşu, dünyada bir ilki temsil ederken insan yapımı bir binadan başlayan en yüksekten kaydedilen kuş uçuşu olarak yeni bir dünya rekoruna imza atılmasını sağladı.

Freedom Conservation adlı kuruluş, büyük bölümü IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde yer alan tehdit altındaki vahşi türlerin kötü durumu hakkında bilinç oluşturmak amacıyla, dünyanın önde gelen çevre koruma girişimlerinden SOS (Save our Species) ve UNESCO ile işbirliği yapıyor. Sony, Bayağı Deniz Kartalı’nı Fransız ve İsviçre Alpleri’ndeki doğal yaşam alanına yeniden kazandırma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için, resmi sponsor olarak Freedom ile birlikte çalışıyor. Freedom’ın bayağı deniz kartallarının uçuşlarını doğru şekilde belgeleyebilmesini sağlamak için Sony, Freedom’a Action Cam video kameralarını sağlıyor. Freedom, arazi koşullarının kartalların yeniden doğal yaşama bırakılmasına en iyi şekilde hazırlanması için kartalların davranışlarından öğrenmek üzere bu görüntüleri kullanmayı hedefliyor.

Pürüzsüz Full HD video içerikler sunabilmesi, Sony SteadyShot™ teknolojisinden yararlanabilmesi ve çekilen görüntülere GPS verilerini de ekleyebilme becerisi gibi teknik özellikleri, Sony Action Cam’i işlerini yapabilmek için ihtiyaç duyduğu verileri elde etmede Freedom için ideal seçenek haline getiriyor. Ayrıca, Action Cam video kameraların küçük boyutları da, bunları kartallara kolaylıkla takılabilmesi ve doğal uçuşlarını hiçbir şekilde kısıtlamaması anlamına geliyor.

Sony’nin gelmiş geçmiş en küçük Action Cam’i HDR-AZ1VR, heyecan verici görüntü ve ses kalitesini, ince bir full HD video kamera içinde sunuyor. Sadece 63 gram[1] ağırlığında ve diğer Action Cam’lerin 2/3’ü büyüklüğünde olan Sony Action Cam Mini, XAVC S formatında 50mbps’lik yüksek bit oranında kayıt yapabilme yeteneği ve 170 derecelik geniş açı lensi ile boyundan çok büyük işler başarıyor.

Dünyanın en küçük aksiyon kameralarından olan Sony Action Cam Mini ile kaydedilen uçuş sırasında, coğrafyanın olağanüstü bir kuşbakışı görünümü elde edilerek eşsiz görüntüler yakalandı. Şah Kartal’ın 829,8 metre yüksekliğinde olan Burj Khalifa’nın tepesinden başlayan uçuşu, dünyada bir ilki temsil ederken insan yapımı bir binadan başlayan en yüksekten kaydedilen kuş uçuşu olarak yeni bir dünya rekoru da kırmış oldu.

Yeni dünya rekorunun sahibi Kartal Darşan, küresel çevre koruma programları yoluyla başarılı şekilde rehabilite edilen tehlike altındaki türlere verilebilecek bir örnek. Dünyanın dört bir yanındaki tehlike altındaki hayvanlar için bir elçi vazifesi görüyor. Bir zamanlar tehlike altındaki türlerin bulunduğu Kırmızı Liste’de yer alan Şah Kartal yok olmaktan kurtarıldı.

Freedom Conservation’ın Kartalları, aralarında Paris’teki Eiffel Kulesi (301 m) ve Londra’daki St. Paul Katedrali’nin de bulunduğu Avrupa’daki ikonik yapılardan uçarak rekor sayıda insanın dikkatini kuruluşun doğanın korunmasına yönelik çabalarına çeken eşsiz görüntüler kaydettiler. Freedom Kartalı tarafından kaydedilen görüntüler, 2013 ve 2014’te internette en çok izlenen hayvan görüntüleri oldu.

Freedom Kartalları, tehlike altındaki kartalların vahşi yaşama kazandırılma oranını artırmak üzere aralarında çok önemli hayatta kalma becerilerini öğretmek için yamaç paraşütü, kayak ve kanonun da bulunduğu yeni tekniklere öncülük eden dünyaca ünlü Jacques-Olivier Travers tarafından eğitiliyor. Travers, bu çalışmaları sayesinde, “Kartallara uçmayı öğreten adam” olarak tanınıyor.

 

 

Teknoloji Makaleleri