Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Red Hat Üçüncü Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

red hat globaltechmagazineRed Hat’in toplam çeyrek dönem geliri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15, sabit para birimine göre yüzde 21 artarak 524 milyon dolar oldu. Çeyrek dönem abonelik geliri önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16, sabit paraya göre yüzde 22 artarak 457 milyon dolar olarak gerçekleşti. Önceden tahsil edilmiş kazançlar ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artarak 1,49 milyar dolar oldu.

Dünyanın lider açık kaynak çözümleri sağlayıcısı Red Hat, Inc. (NYSE: RHT) 30 Kasım 2015’te sona eren 2016 mali yıl üçüncü çeyreğinin finansal sonuçlarını duyurdu.

Red Hat Başkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Jim Whitehurst, “Müşteriler açık kaynak teknolojilerini ve bulut teknolojisini benimseyip BT altyapılarını dönüştürdükçe, teknoloji ve ortaklık yatırımlarımız sağlam sonuçlar üretmeye devam ediyor.  Üçüncü çeyrekte, yeni teknolojilerle ve Microsoft ve Microsoft’un Azure Cloud’u ile stratejik ortaklık başlatarak açık hibrit buluttaki lider konumumuzu güçlendirdik. Girişimlerimizin odağında, müşterilerimizin farklı ortam ve altyapılarda  uygulamalarını kurmalarını ve yönetmelerini sağlamak yer alıyor” diyor.

Red Hat Başkan Yardımcısı, Faaliyetler ve Mali İşler Müdürü Frank Calderoni ise, “Bu alanda önderliğin de ötesine geçerek güçlü bir çeyrek dönem yaşadık. Bugün, arka arkaya dört çeyrek boyunca, toplam gelir büyümesini bir önceki yıla kıyasla  sabit para birimiyle yüzde 20 ve daha fazla artırmış bulunuyoruz. İşimize yatırım yapmaya devam etmemiz sayesinde 2016 mali yılının başından bugüne dek güçlü bir gelir büyümesi elde ederek, Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri-GAAP-dışı faaliyet gelirlerinde yüzde 18, faaliyetlerdeki nakit akış büyümesinde yüzde 16 artışa ulaşmış bulunuyoruz” diyerek görüş bildiriyor.

Gelir: Çeyrek dönemde toplam gelir önceki yılın aynı dönemine oranla, ABD doları olarak yüzde 15, sabit para birimiyle ise yüzde 21 artarak 524 milyon dolara ulaştı. Çeyrek dönemde abonelik gelirleri önceki yılın aynı dönemine kıyasla ABD doları olarak yüzde 16, sabit para biriminde ise yüzde 22 arttı. Abonelik gelirleri toplam gelirlerin yüzde 87’sini oluşturuyor.

Abonelik Gelirlerinde Patlama: Altyapıya yönelik hizmet ve ürünlerden gelen abonelik gelirleri bu çeyrek 373 milyon dolara ulaşarak, önceki yılın aynı dönemine oranla ABD doları olarak yüzde 12, sabit para birimi olarak yüzde 18 artış kaydetti. Uygulama Geliştirmeye ve gelişmekte olan diğer teknolojilere yönelik abonelik geliri ise bu çeyrekte 84 milyon dolara ulaşarak, ABD doları olarak yüzde 37, sabit para birimiyle ise yüzde 45 arttı.

Faaliyet Geliri: Bu çeyrekte GAAP -Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri-dışı faaliyet geliri, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak, 69 milyon dolar oldu. Nakit olmayan, hisse bazlı tazminat masrafları, gayri maddi aktiflerin amortizasyonu ve kurumsal kombinasyonlardan kaynaklanan işlem maliyetleriyle ilgili düzeltmelerden sonra, üçüncü çeyrek GAAP -Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri-dışı gelir, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 13 artarak 123 milyon dolar oldu. Üçüncü çeyrekte, GAAP faaliyet marjı yüzde 13, GAAP-dışı faaliyet marjı ise  yüzde 23,5 olarak gerçekleşti.

Net Gelir: Son çeyrek için GAAP-Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri uyarınca net gelir 47 milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,25 dolar oldu, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde bu rakam 48 milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,26 dolar olmuştu. Nakdi olmayan hisse bazlı tazminat masrafları, gayri maddi aktiflerin amortizasyonu, kurumsal kombinasyonlardan kaynaklanan işlem maliyetleri ve borç indiriminden çıkan nakdi olmayan faiz masrafları hesaplandığında son çeyrekte GAAP-dışı net gelir 89 milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,48 dolar oldu; geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu rakam, 79 milyon dolar ve seyreltilmiş hisse başına 0,42 dolardı.

Nakit: Üçüncü çeyrekte işletme faaliyetlerinden gelen nakit akışı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5, yılbaşından bugüne kadar ise yüzde 16 artışla  140 milyon dolar oldu. Üçüncü çeyrekte adi hisse senedi piyasasından yapılan yaklaşık 78 milyon dolarlık 987 bin civarındaki hisse geri alımı sonrası 30 Kasım 2015 itibariyle toplam nakit, nakit benzerleri ve yatırımlar 1,87 milyar dolar oldu. Yine 30 Kasım 2015 itibariyle mevcut hisse alımı izinlerinden geri kalan bakiye yaklaşık 352 milyon dolar olmuştur.

Ertelenmiş Gelir: Çeyrek dönem sonunda şirketin toplam ertelenmiş gelir dengesi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14’lük artışla 1,49 milyar dolar oldu. Toplam ertelenmiş gelirlere döviz kurlarından kaynaklanan negatif etki geçen yılın aynı dönemine kıyasla 78 milyon dolar oldu. Sabit kur bazında toplam ertelenmiş gelir yüzde 20 artış kaydetmiş olacak. 

Görünüm: Red Hat’in görünümünde 17 Aralık 2015’teki ticari şartlar ve döviz kurlarındaki durum dikkate alınmıştır. Bütün yıl için:

  • Gelir görünümünün 2,044 milyar dolardan 2,048 milyar dolara artması bekleniyor.
  • Tüm yıl için GAAP faaliyet karının yaklaşık yüzde 14,1, GAAP-dışı faaliyet karının ise yaklaşık yüzde 23,5 artması bekleniyor.
  • Tüm yıl için hisse başına (EPS) tamamen seyreltilmiş GAAP kazançlarının hisse başına yaklaşık 1,05 dolar olması beklenmektedir. Tüm yıl için hisse başına tamamen seyreltilmiş GAAP harici kazançların ise hisse başına 1,86 dolar olması bekleniyor. Hem GAAP hem de hisse başına düşen GAAP-dışı; çeyrek dönem başına 1 milyon dolarlık diğer gelirlere, yıllık yüzde 29 fiili vergi oranına ve 186 milyon dolarlık tamamen seyreltilmiş hisse ödenmemişlerine işaret etmektedir.
  • İşletme faaliyetlerinden gelen nakit akışı aralığında beklenti 695 milyon dolardan 705 milyon dolara yükselmiştir.

Dördüncü çeyrek için:

  • Gelir görünümünün 535 milyon dolardan 539 milyon dolara artması bekleniyor.
  • GAAP faaliyet karının yaklaşık yüzde 13,3, GAAP-dışı faaliyet karının ise yaklaşık yüzde 22,5 artması bekleniyor.
  • Tamamen seyreltilmiş GAAP EPS kazançlarının hisse başına yaklaşık 0,26 dolar olması beklenmektedir. Tamamen seyreltilmiş GAAP-dışı EPS kazançlarının ise yaklaşık 0,47 dolar olması bekleniyor. 16 Ekim 2015’teki basın bülteninde de belirtildiği gibi EPS beklentisi içerisinde; 4 milyon dolarlık faaliyet giderleri veya Ansible, Inc.in satın alınmasından kaynaklanan hisse başına 0,02 dolarlık etki de bulunmaktadır.

GAAP’tan GAAP-dışına denkleştirme:

Tüm yıl GAAP-dışı faaliyet karı beklentisi; yaklaşık 163 milyon dolarlık nakdi olmayan hisseye dayalı ödeme giderlerinin yıl sonuna tahmini etkisinin, yaklaşık 26 milyon dolarlık maddi olmayan aktiflerin amortismanının ve ticari birleşmelerden kaynaklanan yaklaşık 4 milyon dolarlık işlem maliyetlerinin çıkartılması sonrası oluşturulmuştur. Tüm yıl için tamamen seyreltilmiş GAAP-dışı EPS beklentisi ise önceki cümlede belirtilen giderlerin ve borç iskontosunun artışından kaynaklanan yaklaşık 19 milyon dolarlık nakdi olmayan faiz giderlerinin çıkarılması sonrası oluşturulmuştur.

Dördüncü çeyrek dönem için GAAP-dışı faaliyet karı beklentisi; yaklaşık 42 milyon dolarlık nakdi olmayan hisseye dayalı ödeme giderlerinin tahmini etkisinin, yaklaşık 7 milyon dolarlık maddi olmayan aktiflerin amortismanının çıkartılması sonrası oluşturulmuştur. Dördüncü dönem için tamamen seyreltilmiş GAAP-dışı EPS beklentisi ise önceki cümlede belirtilen giderlerin ve borç iskontosunun artışından kaynaklanan yaklaşık 5 milyon dolarlık nakdi olmayan faiz giderlerinin çıkarılması sonrası oluşturulmuştur. Bu açıklamalar ileriye dönük beklentiler olup gerçek sonuçlar farklılık gösterebilir.

Teknoloji Makaleleri