Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Teknoloji, turizm sektöründe oyunun kurallarını değiştirecek

protel globaltechmagazine
Turizm sektöründe mevcut ve yakın gelecek teknoloji trendleri hakkında bilgi veren Protel Pazarlama Müdürü Aslı Arslan, mobilden sanal gerçekliğe farklı başlıklardaki gelişmelere dikkat çekti. Arslan, işletmelerin bu gelişmeleri yakından takip eden yeni nesil misafirlerin beklenti ve taleplerine eksiksiz karşılık vermeleri gerektiğini söyledi.

Hayatımızın neredeyse her alanına dokunan teknoloji, turizm sektöründe de önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. Sipariş alan ve servis yapan garson robotlar henüz deneme aşamasında olsa da, gerek geliştirilecek yeni teknolojiler gerekse mevcut teknolojilerin farklı biçimlerde kullanılmaları, bu tür birçok bilim kurgu öğesini otel ve restoranlarda gerçeğe dönüştürebilir.

Konaklama ve ağırlama sektörlerine teknoloji çözümleri sunan Protel’in Pazarlama Müdürü Aslı Arslan, bu sektörlerdeki işletmeler için, internetten mobile, büyük veriden sanal gerçekliğe farklı başlıkların günümüz ve yakın gelecekteki teknoloji trendlerini oluşturacağını söyledi. Arslan, yeni nesil misafirler olarak adlandırabilecek, teknoloji ile iç içe yaşayan misafirlerin talep ve beklentilerini eksiksiz karşılamak isteyen işletmelerin trendleri yakından takip etmeleri gerektiğini belirtti.

İnternetin bilgiye ulaşmak, bilginin doğruluğunu araştırmak ve sonuçlar hakkında farklı görüşlere ulaşmak anlamında tüketicilerin işini kolaylaştırdığını belirten Arslan, “Bu durum turizm alanında sadece seyahat edilecek bölgelerdeki farklı konaklama seçeneklerine değil, fiyat karşılaştırmalarından tesis özelliklerine kadar hemen her detaya son derece hızlı bir şekilde ulaşabilmeyi sağlıyor” dedi.

Tesislerin online itibarı önemli

Sosyal medya kullanımının video ve fotoğraf paylaşımının ötesine geçmesi ile birlikte interaktif paylaşımın turizm sektörünü etkisi altına alacağını kaydeden Arslan, “İnsanlar eş zamanlı olarak daha fazla görmek, duymak ve hissetmek isteyecekler. Yeni nesil misafirlerin yüzde 92’lik çok önemli bir kesimi bir tesisi ziyaret etmeden önce, internet üzerinde inceledikleri fotoğraflardan, videolardan ve online rezervasyon sitelerinde okudukları yorumlardan etkileniyorlar. Doğal olarak da kısıtlı zaman ayırdıkları tatillerini şansa bırakmak istemiyorlar. Bu yüzden, onları etkileyebilmek isteyen tesislerin internetteki varlıklarını öncelikle fark edilir kılmaları ve online itibarlarını kusursuz hale getirmeleri gerekecek. Bu aşamada mükemmel bir online rezervasyon deneyimi yaşatmak da çok önemli. Online dünyada kullanıcı deneyimi günden güne daha önemli hale gelirken, kullanıcı dostu olmayan ya da sorun çıkaran sistemler potansiyel müşterilerin kaybedilmesine neden oluyor” diye konuştu.

“Mobil teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte işlemlerin her an her yerde yapılabilmesi yaklaşımının hayatın önemli bir parçası haline geldiğini görüyoruz” diyen Aslı Arslan, “4.5G’nin getirdiği hızla birlikte mobilin kullanımının daha da artması bekleniyor. Bu da işletmelerin daha çok mobil odaklı çalışmalar yaparak piyasadaki konumlarını güçlendirmelerini zorunlu kılıyor. Ayrıca yeni nesil misafirler ortak bir maliyet havuzunda buluşmayı da seviyorlar. Ortak seyahat platformları ile yol masraflarını bölüşürken, birbirlerine evlerini açıyorlar, gittikleri bölgelerde kendilerine yardımcı olarak birilerini bulabiliyorlar. Gelişen teknoloji ve artan dijitalleşme ile mobilleşme, tüm bu paylaşımları daha erişilebilir ve güvenli kılıyor” dedi.

Büyük veri ile daha kişisel hizmet

Kişiselleştirmenin turizm sektörü için önemine değinen Arslan, büyük veri kullanımı ve CRM analizleri sayesinde tüketici davranış ve alışkanlıklarının her aşamada belirlenebileceğine dikkat çekti. “Bu, alınan hizmetin kişiye özel olmasını sağlayacak çok önemli bir adım” diyen Arslan, “Çoklu kanal uygulamaları ile tüketici her kanaldan tanınacak ve alışverişini tamamlayabilecek. Son dönemde örneklerini gördüğümüz uygulamaların sayısı arttıkça, o an bulunulan lokasyonda tercih edilebilecek mekanların fark edilirliği artacak” dedi.

Sanal gerçeklik kavramının da turizmde köklü değişiklikleri beraberinde getireceğini söyleyen Protel Pazarlama Müdürü Aslı Arslan, “Oteller ya da tatil şirketleri, hizmetlerini hedef kitlelerine genellikle web siteleri ya da broşürler ve diğer reklamları üzerinden sunar. Fakat insanlar karar verme aşamasında vakit geçirecekleri ve konaklayacakları yerleri somut olarak görebilmek ve dolaşmak ister. Bu durumda hedef kitleye sunulacak gerçeklik hissi, karar verme aşamasında büyük rol oynayacaktır” ifadelerini kullandı.

Arslan’ın verdiği bilgilere göre, nesnelerin interneti de işletmelere önemli avantajlar sağlayacak. Online hale gelen ve birbirleri ile haberleşen nesneler sayesinde işletmelerde havalandırma, asansör, termostat ve sulama sistemleri gibi sistemler nesnelerin internetine uyarlanarak akıllı ve tasarruflu hale gelecek. Enerji yönetimi, bina yönetimi ve güvenlik form değiştirecek.

Teknoloji Makaleleri