Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

SHERPA’dan başarılı bir uygulama tasarlamanın 3 altın kuralı

sherpa globaltechmagazineUygulamalar günümüzde dijital yapının temel taşları. Bu alanda belki yapılabilecek pek çok şey çoktan yapıldı ama bugün bile bir uygulama tasarlayıp kitlelere ulaşmak için geç kalmış sayılmazsınız. İdeal insan-cihaz etkileşimi için bugün e-ticaret sektöründen beyaz-kahverengi eşya sektörüne kadar birçok üründe dijital arabirimler ve kullanıcı deneyimi tasarlayan SHERPA uzmanlarının uygulamanızın başarıya ulaşması için şu 3 altın kuralını mutlaka dikkate almalısınız…

SHERPA İçerik Yöneticisi Eser Eker; “Hayatımıza girmeleriyle birlikte, bize sınırsız iletişim ve etkileşim seçenekler sunan, henüz çok yeni tanıştığımız cep telefonu kavramını bambaşka boyutlara taşıyan uygulamalar, bugün dijital deneyimin geleceğini belirleyen kilit parçalar. Bir dönem iyi fikirler ve basit yazılımlarla büyük popülarite kazanmayı başaran uygulamalar, bugün çoklu platformlarda gelişmiş özellikleriyle kullanıcı kitlelerini kendilerine bağlamayı sürdürüyorlar. Eğer iyi bir fikriniz ve bunu destekleyecek teknik potansiyeliniz varsa, bugün bir uygulama tasarlayıp zamanla daha da genişleyen kitlelere ulaşmak için hiç de geç kalmış sayılmazsınız. Tabii bu süreçte değişen uygulama algısını ve güncel kullanıcı beklentilerini tatmin etmeyi başarmalısınız.” diyor. Ama nasıl?

Eskinin ve yeninin yıldızları

SHERPA uzmanları, bugünün başarılı uygulamalarına baktığımızda, birçoğunun uzun süredir piyasada bulunan ve kendini sürekli yenileyen uygulamalar olduğunu gördüğümüzü söylüyor. Ama yakın zamanda çıkmış birçok yeni uygulama da bir anda dijital dünyada parlayabiliyor. Peki eski ya da yeni, kullanıcıları kendilerine bağlamayı başaran uygulamaların ortak özellikleri neler? SHERPA’ya göre bunları üç ana başlıkta gözlemlemek mümkün:

  1. Performans

“Bir uygulamanın başarıya ulaşmasının ilk şartı kullanıcıya sorunsuz ulaşması olsa gerek.” diyen Eser Eker, sözlerine şöyle devam ediyor; “Uygulamanız hafif olmalı, hızlı yüklenmeli. Yeni nesil kullanıcıların gerçekten bekleyecek vakti yok ya da olmadığına ikna olmuş durumdalar. Uygulamanız mümkün olan en yüksek seviyede seri, tutarlı ve verimli bir biçimde çalışmalı. Ara yükleme ekranları, anlamsız hata mesajları ve beklenmedik çıkışlar kullanıcıyı kaybetmenizi garanti eden en önemli faktörler. Uygulamanız farklı platformlarda aynı performansla çalışmalı ve bu platformlar arasında geçişkenliğe sahip olmalı.

  1. Deneyim

Kullanıcıların bir uygulamayı benimsemesi, sık ve etkin kullanması, bunun doğal sonucu olarak deneyimini başkalarıyla paylaşması, en büyük reklam kampanyalarının dahi sağlayamayacağı kadar büyük bir yayılım etkisi yaratıyor. Uygulamanızın kullanıcı arayüzü cazibeli, anlaşılır ve pratik tasarlanmalı. Mobil ekranlar için tasarlanan uygulamalarda yalınlık gerçekten güçlü bir başarı ölçütü. Tabii ki basit ve sade tasarım uygulamanın faydalarını gölgede bırakmadığı sürece… Kullanıcıya pratik fayda sağlamayan uygulamalar ne kadar güzel görünürlerse görünsünler sadece birkaç defa kullanılıp sonra bir kenara atılıyorlar. Günümüzde uygulamaların farklı platformlarda kullanılabilirliği de çok önemli ki bu sadece iOS ve Android ile de sınırlı değil. Artık sadece akıllı telefonlar için bir uygulama tasarlayıp yan gelip yatma lüksünüz yok. Uygulamanızın tablet ve masaüstü versiyonlarını da aynı deneyimi yaşatacak biçimde kullanıcıya sunmalısınız. Tekrar vurgulamak gerekirse; kullanıcıların her an her yerde ulaşabilmesi uygulamanızın sürekli kullanımda olması demek.

  1. Değer

Başarılı bir uygulama tasarlamanın son altın kuralı, gerçek anlamda altın değerinde olanı: Uygulamanızın değeri ve kullanım bedeli ne olmalı? Tıkır tıkır çalışan, harika görünen ve kullanıcıların elinden düşürmediği bir uygulamanız varsa bundan para kazanmayı beklemek en doğal hakkınız. Bunun birkaç farklı yöntemi var: Uygulamanızı indirmek için kullanıcılardan başlangıçta bir ücret talep edebilirsiniz. Bunu yapmanın alternatif maliyeti ücret ödemek istemeyen kullanıcıları (ki varlar ve çoklar) kaybetmek ya da uygulamanızı deneyimlemeleri için belirli özellikleri kısıtlanmış bir “light” versiyon yayınlamak olacak. Uygulamanızı ücretsiz tutup gelir modelinizi reklamlar üzerine inşa edebilirsiniz. Eğer uygulamanız gerçekten kullanıcılar için yararlıysa reklamlardan kaçınmak için belirli bir ücret ödemeyi kabul edeceklerdir. Burada fayda ve bedel dengesini doğru kurmalı ve ücretli kullanıcılarınızı ekstra özelliklerle şımartmalısınız. Kullanıcılara iyi bir deneyim ve sürekli fayda sağlayan bir uygulamanız varsa bunu periyodik olarak ücretlendirmeniz de mümkün. Birçok popüler uygulama aylık ve yıllık dönemlerde abonelik seçenekleri sunuyor. Uygulamanın faydası mutlak değerini belirliyor olsa da kullanıcılar reklam görmekten kesinlikle hoşlanmıyorlar ve sağladıkları fayda ne olursa olsun mümkünse herhangi bir bedel ödemek istemiyorlar. Geliştiriciler bu sebeple standart reklam kalıplarını bir kenara bırakmak ve kullanıcı dostu dijital reklam konseptlerini yaratmak zorundalar. Başka bir deyişle, uygulamanız ne kadar faydalı, akıllı ve havalıysa reklamlarınız da kesinlikle öyle olmalı.” 

Yeni başarı kuralları

SHERPA’ya göre, iyi bir fikir ve iyi bir pazarlama stratejisinin arasındaki tasarım sürecine entegre edebileceğiniz bu 3 altın kural sayesinde uygulamanızı başarıya ulaştırmanız mümkün. Bunlar dışındaki başarı kriterlerini de pazarda başarı yakalamış uygulamaları biraz daha dikkatli inceleyerek ve kullanıcı gözüyle değerlendirerek keşfedebilir ve kendi uygulamanızda kullanabilirsiniz. Yepyeni başarı kuralları koymak ise tamamen sizin vizyonunuza ve yaratıcılığınıza kalmış.

Teknoloji Makaleleri