Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Endüstri 4.0 ile veri üretimi tavan yapacak

seagate globaltechmagazineSizce bir uçak uçuş esnasında ne kadar veri üretebilir? Hemen söyleyelim, İstanbul-Roma uçuşunu gerçekleştiren bir uçak yaklaşık 1TB veri üretiyor. Havadaki uçak trafiğini düşündüğünüzde her gün binlerce TB veri sadece gökyüzünde üretiliyor.

Son 20 yılda internete ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak veri üretim hızı oldukça arttı. Veri depolama sistemleri üreticisi Seagate’in Türkiye Sorumlusu İlknur Baydak’ın paylaştığı bilgilere göre, 2016 yılında dünya, depolayabileceğimizden çok daha fazla veri üretecek.

Araştırmalar da bunu net bir şekilde ortaya koyuyor diyen Baydak, IDC’nin global araştırma sonuçlarına değindi: “2013-2020 yılları arasında üretilecek veri miktarı 44 Zettabayt’a ulaşacak. Bu rakam, şimdiye kadar üretilen tüm verilerin 10 katı büyüklüğünde.”

Baydak, 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan endüstri 4.0 ile birlikte, önümüzdeki 5 yılda 50 milyar makinenin birbirine bağlanacağını, hem sanayide hem de günlük hayatta, her an her saniye veri üretileceğinin belirtiyor. Makineler arası iletişimin artmasıyla birlikte üretilecek veri miktarının tahminlerin de üzerine çıkabileceğini vurguluyor.

Teknoloji Makaleleri