Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

KDV iade çözümü ile FIT Solution’dan bir ilk

fit solutions globaltechmagazineKDV iadesini devletten almak şirketlerin hakkı, ancak dönem sonlarında bu iadeleri hesaplamak ve raporlamak şirketlere kar yerine masraf getirebiliyor. e-Dönüşüm®’ün Türkiye’deki lideri FIT Solutions, KDV İade Çözümü ile şirketlerin KDV iadelerini, hatalara yer vermeyecek şekilde hesaplayabilmesini ve tüm süreci en pratik ve karlı şekilde tamamlamasını sağlıyor. Hesaplamalar için ek eleman istihdam etme ya da denetim firmasıyla çalışma gerekliliği ortadan kalkıyor. Şirketlere maliyet ve zamandan tasarruf ettiren bu çözüm, iadelerin şirketin yapısına uyan yöntemle hesaplanmasına ve GİB formatında raporlama ile yasal süreçleri pürüzsüz şekilde tamamlamasına da imkan veriyor.

KDV iadelerini devletten almak şirketlerin hakkı, ancak geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen süreçler bunun bir fayda sağlamasından ziyade, şirketlere ek maliyet getirmesine neden oluyor. e-Dönüşüm®’ün Türkiye’deki lider ismi FIT Solutions’ın SAP standardına uygun olarak geliştirdiği ve Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan KDV İade Çözümü ise, şirketlerin bu süreçleri kolay, hızlı, zaman ve maliyet tasarrufu yaparak tamamlamasını sağlıyor.

Tek tuşla pratik çözüm

KDV iade bedellerini hesaplamak zor ve karmaşıktır. Fakat şirketler, SAP sistemine kurulan KDV İade Çözümü modülü ile, yılsonunda hesaplanıp Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanan iade bedellerini, tek tuşla, otomatik olarak ve insan gözünden kaçacak hatalara yer vermeyecek şekilde hesaplayabilir; tüm eşleştirmeleri en doğru ve pratik şekilde tamamlayabilirler.

Maliyet ve zaman tasarrufu

Şirketler KDV iadelerini yaptırmak için ya denetim firmaları ile çalışır ya da şirket içinde bu iş için özel çalışan istihdam eder. FIT Solutions KDV İade ile ise, sadece yasal zorunluluk olan kontrol işlemleri için denetim firmalarına cüzi bir miktarda ödeme yapılması yeterli oluyor. Hesaplama işi ise otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

İstenilen yöntemle hesaplama

Şirketler bu çözüm ile, iade edilecek KDV tutarlarını standart bir yönteme göre değil, kendilerine uyan bir yöntemle hesaplama imkanı elde ediyorlar. Satış ve satın alma faturaları FIFO, Parti veya PYP yöntemlerine göre eşleştirilerek, istenilen yöntemle kolayca hesaplanıyor.

GİB formatında raporlama ile her şey yasal

Gelir İdaresi Başkanlığının dönemsel olarak talep ettiği “İndirilecek KDV”, “Yüklenilen KDV” ve satış faturaları listesi, SAP içerisinden otomatik olarak oluşturuluyor ve GİB formatında hazırlanıyor. Sistem, şirketin geri alması gereken KDV tutarının hangi kalemlerden kaynaklandığı satış siparişi bazlı raporlayabiliyor.

FIT KDV İade Çözümü ile ayrıca, intaç tarihi, DİİB (Dahilide İşleme İzin Belgesi) numarası, teşvik numarası, gümrük çıkış beyanname tarihi ve numarası ile ihracat beyanname numarası takibi, tüm hesaplama ve raporların SAP içerisinde yönetilmesi, KDV iade raporlarının giderlerin ve ATİK’lerin (Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler) dikkate alınarak hazırlanması mümkün oluyor.

Teknoloji Makaleleri