Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

NetApp, yapay zeka iş yüklerine yönelik çözümlere ağırlık vermeye başladı

netapp-globaltechmagazineNetApp veri odaklı şirketlerin yeni çağın gerekliliklerine ayak uydurabilmesine yardımcı olacak yeni ürün ve çözümler sunuyor.

NetApp, NVMe hızında AFF A800 all-flash serisi ve yeni ONTAP 9.4 sürümü ile şirketlerin yapay zeka projelerini uygulamaya koymasını, mevcut uygulamaları hızlandırmasını ve sektör öncüsü bulut hizmetlerinden faydalanmasını sağlıyor. 

Sektörün en hızlı, bulut bağlantılı kurumsal all-flash sistemleri ve hibrit bulut ortamları için yeni veri yönetim yazımları bu ürün ve çözümler arasında ön plana çıkıyor. 

Yapay zeka iş yüklerine yönelik tasarım

Veri vizyonerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için NetApp, hızlı bilişim ve yapay zeka alanının öncüsü NVDIA ile işbirliği yaptı. Modern yapay zeka, derin öğrenme ve bilişsel bilişimi destekleyen karmaşık sinir ağları için devasa bir bilişim gücüne gereksinim duyuyor. NVDIA’nın sektör öncüsü yapay zeka platformu geleneksel CPU-tabanlı mimarinin çok ötesinde bir bilişim gücü sunmak için gelişmiş grafik işlemci birimlerini (GPU) kullanıyor. NVDIA’nın gelişmiş grafik işlemci birimleri hıza ayak uyduracak, devasa ölçekteki yapılandırılmamış veriyi yönetebilecek ve koruyabilecek depolama sistemlerine ihtiyaç duyuyor. AFF A800 all-flash portföyü, performansı lineer olarak ölçekleyebilme ve NVDIA GPU sistemlerini rakip çözümlere göre dört kat hızlı olarak veriyle besleyebilme yeteneğiyle sektördeki çıtayı yükseltiyor.

NetApp Türkiye Çözüm Mühendisliği Takım Lideri Levent Kaptanoğlu yapay zeka projelerini değerlendirerek şunları söyledi: “Sürücüsü olmadan kendi kendine giden arabalar, konuşan bilgisayarlar ve hastalıkları teşhis edebilen “tricorder” cihazlar artık sadece bilim kurgu ürünü değil. Büyük miktardaki veriyle hız kazanan, yapay zeka ve bulut bilişimdeki son yenilikler veri vizyonerlerinin bu bilim kurgu ürünü icatları gerçeğe dönüştürmesini sağladı.” 

Veri merkezleri için NVMe performansı

AFF A800, sektörün ilk uçtan uça “nonvolatile memory express” (NVMe) mimarisini destekliyor. Bu çözüm, geleneksel veri iş yükü için ışık hızında karşılık verme amacıyla NVMe over Fabrics (NVMe-oF) ile katı hal sürücülerini birleştiriyor. Ayrıca eskisinden çok daha iyi bir şekilde giriş/çıkış performansını destekliyor ve Fiber Kanal Protokolünden yüzde 50 daha hızlı veri erişimi ile tek bir sistem üzerinden yüzde 60 daha fazla iş yükünü çalıştırabiliyor.

Öte yandan, bu yeni teknoloji şirketlerin mevcut SAN altyapılarını da koruyor. NetApp’ın, veri merkezlerinde Fiber Kanal uyumluluğunu sağlamak için depolama networking çözümlerinin öncü sağlayıcısı Broadcom’un Brocade depolama networking bölümü ile iş ortaklığı bulunuyor. ONTAP 9.4 Fiber Kanalda NVMe (NVMe/FC) yeteneğini sadece AFF A800 üzerinde kesintisiz bir yazılım güncellemesi olarak sunmuyor. Aynı zamanda, AFF A300, AFF A700, ve AFF A700s dahil mevcut NVMe/FC’ye hazır çözümler için de bu güncelleme sağlanıyor. 

Hibrit bulut veri katmanlama

Öncü ONTAP 9 yazılımında yapılan son güncelleme aynı zamanda hibrit bulut veri katmanlama özelliğini de geliştiriyor ve Microsoft Azure’u destekliyor. ONTAP maliyet tasarrufu sağlamak için aktif olmayan veriyi otomatik olarak daha düşük maliyetli depolama katmanına taşıyor ve ihtiyaç duyulduğunda bu veriyi otomatik olarak geri getirebiliyor.

Pek çok veri merkezinde, asıl depolama sistemlerinde yer alan verinin yüzde 50’sinden fazlası aktif olmuyor ve bu verilere nadiren erişiliyor. Ayrıca, ikincil depolamadaki soğuk veri (cold data) yüzdesinin de çok daha yüksek olduğu biliniyor. Azure, Amazon Web Services (AWS) ya da şirket içi bulut ortamları gibi daha düşük maliyetli depolara veri taşıma yer tasarrufu sağlıyor ve veri merkezlerinde kurulması gereken ekipman miktarını azaltıyor. Bu yaklaşım sermaye giderlerinin düşmesine yardımcı olmasının yanı sıra BT ekiplerinin zamandan tasarruf etmesini ve hataya eğilimli manuel veri yönetiminden kurtulmasını sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri