Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

İstanbul Havalimanı’nın güvenlik altyapısı NetApp’a emanet

 

NetApp-IGA-Tech-Data-Basari-HikayesiDünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’nda fiziksel güvenlik için ayrılan 10.500 kameranın veri depolama katmanını NetApp üstlendi. Projenin detaylarından bahseden İGA İstanbul Havalimanı IT Altyapı ve Network Müdürü Burak Çetinkaya ve Zayıf Akım Sistemleri Müdürü Sezen Tezcan, NetApp’ın teknik anlamda böylesine büyük bir projeyi üstlenebileceğine ilk aşamada inandıklarını ve karar verdiklerini söyledi.

4 fazı bittiğinde 200 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı’nda en önemli konulardan biri kuşkusuz güvenlik. Fiziksel güvenlik kapsamında şu an tamamlanan ilk fazda 10.500 güvenlik kamerasında NetApp altyapısı kullanılıyor. Bu kapsamda bilgi veren Burak Çetinkaya, “Mevzuatın ön gördüğü şekilde 10.500 kamera üzerinde kayıt yapabilen bir uygulama ya da arka tarafındaki  altyapı,  veri  depolama  ve  sunucu  sistemlerini

10.500 kamera ile eşlenmiş bir şekilde kaydeden bir örnek bulamadık. Uygulama ve donanım altyapılarının uyumluluğu test edildi, üretici ve yükleniciler birlikte değerlendirildi. Çalışma gruplarının da oluşturulmasının ardından NetApp, tüm bu süreçlerde teknik anlamda en iyi derece alan üretici oldu. Şu anda 10.500 kamera paralel bir şekilde 20 petabayt’lık bir alana yazıyor. Dünya üzerinde bunun bir örneği yok ve bu bizim için gurur verici bir sonuç” dedi.

Projenin, havalimanının ilk fazıyla paralel bir şekilde ilerlediğini ifade eden Burak Çetinkaya, kamera montajları yapıldıktan sonra NetApp envanterlerinin ve cihazlarının sistem odasına yerleştirilmesinin, üretici ve yüklenicinin başarılı çalışmalarıyla çok kısa sürede gerçekleştiğini belirtti. Sezen Tezcan ise 6 ay gibi kısa sürede bütün sistemlerin yedekli veri merkezlerine kurularak çalışmaya başladığını ve bu projede fiziksel güvenlik kayıtlarını NetApp’ın güvencesine bıraktıklarını belirterek “1.4 milyon metrekarelik İstanbul Havalimanı Terminali ve sınır güvenliği, NetApp sistemlerine kaydediliyor” dedi.

10.500 noktanın insan gücüyle kontrol edilemeyeceğine işaret eden Tezcan, “Kamera görüntüleri yedekli kaydediliyor, güvenle saklanıyor ve çoklu kullanıcı grupları tarafından eş zamanlı şekilde izlenebiliyor. NetApp teknolojisine bu anlamda çok güvendik. Kesintisi olmayan bir sistem işliyor burada. Bizce en önemli nokta bu. Böyle bir projeye girilecekse yüklenicinin yetkinliği, üreticinin bu denli büyük bir sistemi kurarken karşılaşacağı sorunlarda aksiyon alma yeteneği oldukça önemli. Bir teknolojiyi firmanızda konumlandırırken sonrasında aldığınız destek de çok önemli. Biz de NetApp’ın buradaki 7/24 verdiği destekten çok memnunuz. Upgrade çalışmalarıyla bu sistemi kararlı ve güvenilir halde tutuyorlar. Bu NetApp’ı diğerlerinden ayıran noktalardan biri.”

Tech Data NetApp İş Birimi Müdürü Murat Arkalı projeyle ilgili şu sözleri ifade etti:

“IGA projesinde, video ve CCTV verilerinin iş kritik öneme sahip olması ve bu konuda artan veri depolama ihtiyacı nedeni ile NetApp çözümlerini konumlandırdık. Bu proje büyüklüğü açısından da Dünya çapında referans teşkil eden kapsamlı bir çalışmaydı. NetApp E-Serisi depolama, video varlıkları için ideal bir çözümdür. Altyapılar için SAN, VMS ve analitik teknolojilere doğrudan, yüksek hızlı veri erişimi sağlar. Bu konuda yatırım yapacak olan işletmelerin bizler ile iletişime geçmesinden ve yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.”

IGA-NetApp-Tech-Data

Teknoloji Makaleleri