Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Oracle’dan MySQL HeatWave Servisi için MySQL Autopilot

oracle-globaltechmagazineOracle, Oracle Bulut Altyapısı’nda (OCI) MySQL Veritabanı Servisi için bellek içi sorgu hızlandırma motoru MySQL HeatWave service’in yeni bir bileşeni olan MySQL Autopilot’un kullanıma sunulduğunu duyurdu. MySQL Autopilot, HeatWave’i otomatik hale getirmek için gelişmiş makine öğrenimi tekniklerini kullanarak HeatWave’in kullanımını daha kolaylaştırmakta ve performansı ve ölçeklenebilirliğini de arttırmaktadır. Kendi veritabanı ürünleri için bu kadar ileri düzeyde otomasyon özellikleri sunabilen başka herhangi bir bulut tedarikçisi bulunmamaktadır. Autopilot, MySQL HeatWave müşterilerinin kullanımına ek herhangi bir ücret uygulanmaksızın sunulmaktadır.

MySQL Autopilot, kaynak ayırma, veri yükleme, sorgu yürütme ve hata işleme gibi yüksek sorgu performansı elde etmenin en önemli ve en zorlu unsurlarının birçoğunu otomatik hale getirmektedir. Verilerden örnek almak, verilere ve sorgulara ilişkin istatistikleri toplamak ve bellek kullanımını, ağ yükünü ve yürütme süresini modellemek amacıyla Oracle AutoML’yi kullanarak makine öğrenimi modelleri geliştirmek için gelişmiş teknikler kullanmaktadır. Bu makine öğrenimi modelleri de daha sonra temel özelliklerini yürütebilmek için MySQL Autopilot tarafından kullanılmaktadır. MySQL Autopilot, daha fazla sorgu yürütüldükçe HeatWave sorgu optimize ediciyi daha akıllı bir hale getirmekte ve bu da zamanla sistem performansının sürekli olarak iyileşmesini sağlamaktadır, ki bu özellik Amazon Aurora, Amazon Redshift, Snowflake veya diğer MySQL tabanlı veritabanı servislerinde bulunmamaktadır.

MySQL Autopilot, aşağıdaki özellikleri içermektedir:

  • Otomatik kaynak ayırma, analitiğe ihtiyaç duyulan tablo verilerinden uyarlanabilir şekilde örnek toplayarak bir iş yükünü çalıştırmak için gereken HeatWave düğümlerinin sayısını tahmin etmektedir. Bu sayede de müşterilerin artık kendi kümelerinin optimal boyutunu manuel olarak tahmin etmelerine ihtiyaç kalmamaktadır. Başka hiçbir veritabanı servisi bu özelliği sunmamaktadır.
  • Otomatik paralel yükleme, HeatWave’e yüklenmekte olan her bir tablo için en verimli paralellik derecesini tahmin ederek yükleme süresini ve bellek kullanımını en iyi hale getirmektedir. Başka hiçbir bulut tedarikçisi bu özelliği sunmamaktadır.
  • Otomatik veri yerleştirme, sorgular için en iyi performansın elde edilmesine yardımcı olmak amacıyla tabloların bellek içinde hangi sütunda bölümlere ayrılacağını tahmin etmektedir. Ayrıca yeni sütun önerisiyle de sorgu performansında elde edilmesi beklenen kazancı da öngörebilmektedir. Bu da operatörler tarafından sütunu manuel olarak seçerken yapılabilecek seçeneklerden kaynaklanan düğümler arasındaki veri hareketini en aza indirmektedir. Başka hiçbir veritabanı servisi bu özelliği sunmamaktadır.
  • Otomatik kodlama, sorguları göz önüne alarak HeatWave’e yüklenmekte olan sütunların en iyi temsilini belirleyebilmektedir. Bu da en iyi sorgu performansını sunarken maliyetleri en aza indirmek için gereken küme boyutunu en aza indirmektedir.
  • Otomatik sorgu planı iyileştirme özelliği, sorguların yürütülmesinden elde edilen çeşitli istatistikleri öğrenerek gelecekteki sorguların yürütülme planlarını iyileştirebilmektedir. Bu da daha fazla sorgu çalıştırıldıkça sistemin performansını da arttırmaktadır. Başka hiçbir veritabanı servisi bu özelliği sunmamaktadır.
  • Otomatik sorgu süresi tahmini, bir sorguyu yürütmeden önce ilgili sorgunun ne kadar süre boyunca yürütüleceğini tahmin edebilmektedir. Bu sayede bir sorgunun ne kadar süreceği öngörülebilerek müşterilerin sorgunun süresinin çok uzun olup olmadığı ve bunun yerine farklı bir sorgu çalıştırmak isteyip istemeyeceklerine karar vermelerine imkan sağlanmaktadır.
  • Otomatik değişiklik yayılımı, MySQL Veritabanındaki değişikliklerin HeatWave Scale-out Veri Yönetimi katmanına en uygun olarak ne zaman aktarılması gerektiğini belirlemektedir. Bu da değişikliklerin en doğru ve uygun sıralama ile yayılmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır. Başka hiçbir bulut tedarikçisi bu özelliği sunmamaktadır.
  • Otomatik çizelgeleme, kuyruktaki hangi sorguların kısa sürdüğünü belirleyerek bunları uzun süreyle çalışan sorgulara kıyasla akıllı bir şekilde önceliklendirerek toplam bekleme süresini kısaltabilmektedir. Diğer birçok veritabanı ise çizelgeleme için İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) mekanizmasını kullanmaktadır.
  • Otomatik hata geri kurtarma, yeni düğümler için kaynak ayırmakta ve yazılım ya da donanım kusurları nedeniyle bir veya daha fazla HeatWave düğümü tepkisiz bir hale geçerse gereken verileri yeniden yüklemektedir.

“Oracle’ın HeatWave ile MySQL Veritabanı Servisi, hem OLTP hem de OLAP’ı verimli bir şekilde destekleyerek kullanıcıların, diğer analitik veya MySQL tabanlı veritabanlarına kıyasla yarısından daha az bir maliyetle 10 ile 1000 kat daha iyi performans ile MySQL veritabanlarında karma iş yüklerini veya gerçek zamanlı analitiklerini çalıştırabilmelerine imkan sağlamaktadır,” diyor Oracle’da Şef Kurumsal Mimar Edward Screven. “MySQL HeatWave, OCI’da en hızlı büyüyen bulut hizmetlerinden biri ve gittikçe daha çok sayıda müşteri de MySQL iş yüklerini HeatWave’e taşıyor. Bugün, Oracle’daki uzun yıllar süren araştırmaların ve ileri düzeydeki geliştirme çalışmalarının bir sonucu olan bir dizi yeniliği duyuruyoruz. Bu yenilikler hep birlikte otomasyon, performans ve maliyet konusunda muazzam gelişmeler sunarken HeatWave ile diğer veritabanı bulut hizmetleri arasındaki farkı da çok daha fazla açmış oluyor.”

Bu duyurunun bir parçası olarak Oracle ayrıca HeatWave’e verilerin geri yüklenmesi performansını 100 kata kadar arttırabilen MySQL Scale-out Veri Yönetimini de kullanıma sunuyor. HeatWave artık 24 düğüm yerine 64 düğüme kadarki küme boyutunu destekleyebilirken 12 TB yerine 32 TB’a kadar veriyi de işleyebilmektedir. Bu yeni gelişmeler, HeatWave’in önceki rakiplerine kıyasla fiyat/performans avantajlarını da daha fazla arttırmaktadır.

HeatWave artık, tüm diğer rakip veritabanı ve analitik bulutu hizmetlerine kıyasla analitik ve karma iş yükleri için daha düşük bir fiyatla daha iyi performans sunabilmektedir. Özellikle yapılan testlerde HeatWave’in ulaştığı değerler şunlardır:

  • Amazon Redshift with AQUA’dan 13 kat daha iyi fiyat/performans – maliyetin yarısına 6,5 kat daha hızlı (TPC-H 10TB)
  • Snowflake’den 35 kat daha iyi fiyat/performans – maliyetin beşte birine 7 kat daha hızlı (TPC-H 10TB)
  • Google Big Query’den 36 kat daha iyi fiyat/performans – maliyetin dörtte birine 9 kat daha hızlı (TPC-H 30TB)
  • Azure Synapse’den 15 kat daha iyi fiyat/performans – maliyetin beşte birine 3 kat daha hızlı (TPC-H 30TB)
  • Karma iş yükleri için Amazon Aurora’dan 42 kat daha iyi fiyat/performans – maliyetin yüzde 42’sine 18 kat daha az gecikme ve 110 kat daha yüksek kapasite (CH-benCHmark 100G)

OCI üzerinde Amazon’dan MySQL HeatWave’e geçiş yapan müşteriler şu ana dek maliyetlerinde kaydadeğer bir düşüş ve bulut iş yüklerinin performansında da önemli bir artış yaşadılar.

Red3i, ABD’de iş zekası ve dijital pazarlama alanında önde gelen bir şirkettir. “6 TB boyutundaki veritabanımızı ve kurum içindeki dijital pazarlama ve medya yönetimi uygulamalarımızı OCI üzerinde başarıyla AWS Aurora’dan MySQL HeatWave’e geçirdik. Bu sayede de maliyetlerimizi yüzde 60 oranında azaltırken karmaşık sorguların performansını da 1000 kattan daha fazla arttırdık ve genel iş yükümüzde de yüzde 85 oranında bir iyileşme elde ettik,” diyor Red3i’nin Kurucu Ortağı ve CTO’su Amit Palshikar. “Tüm bunlara ilaveten uygulamalarımızda herhangi bir değişiklik yapmak zorunda kalmadık, otomatik geri kurtarma atıl süreyi en aza indirdi ve artık sürekli artan bir ihtiyacımız olduğu için de binlerce çekirdek ile ölçeklendirebiliyoruz.”

Tetris.co, Brezilya’daki müşterileri için büyük çaplı dijital reklam yatırımlarını yöneten bir pazarlama teknolojisi firması. “MySQL HeatWave, AWS Aurora ve Redshift’i birlikte kullandığımız zamanlara kıyasla bulut veritabanı maliyetlerimizi yüzde 50’ye varan bir oranda azalttı,” diyor Tetris.co Kurucu Ortağı ve CTO’su Pablo Lemos. “Artık verileri etrafta oradan buraya taşımak zorunda kalmıyoruz ve herhangi bir çaba sarf etmeksizin gerçek zamanlı bilgilere olağanüstü bir hızda erişebiliyoruz. Daha da önemlisi, ölçeklenebilirliği sayesinde genişleme planımızı hayata geçirebilir hale geldik ve maliyetler üzerinde herhangi bir etkisi olmadan daha fazla veriyi ve yeni müşterileri kabul edebiliyoruz. Hayalimiz gerçek oldu.”

Fan Communications, Japonya’da faaliyet gösteren, 280 milyon dolarlık bir pazarlama ve reklam hizmeti. “AWS Aurora’dan geçiş yaptıktan sonra MySQL HeatWave’in performansımızı 10 kat daha fazla arttırdığını ve maliyetlerimizi de önemli ölçüde azalttığını gördük. Ayrıca bu muhteşem deneyim için uygulamalarımızda değişiklik yapmak zorunda da kalmadık,” diyor FANCOMI’de Geliştirici olan Kanami Suzuki.

Tamara, Suudi Arabistan’ın önde gelen Şimdi Al Sonra Öde platformu. “Kısa süre önce üretim iş yükümüzü bir başka bulut çözümünden MySQL HeatWave’e taşıdık,” diyor Tamara’da Mühendislik Müdürü olan Chien Hoang. “Bu kararımız maliyetlerimizi 3 kat kadar azaltırken sorgularımızın birçoğunu da önemli ölçüde hızlandırdı. HeatWave ile gözlemlediğimiz hızlanmayı göz önüne aldığımızda diğer bulut çözümünde makul bir sürede yürütülemeyen daha karmaşık sorguları artık yazabileceğimizi ve uygulamamızı da geliştirebileceğimizi düşünüyoruz.”

MySQL HeatWave, Oracle’ın portföyünün bir parçası. OCI Veri Kataloğu, MySQL Veritabanı Hizmeti’nin yanı sıra Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı ve OCI Nesne Depoplama Alanından gelen verilerin de aralarında bulunduğu bu portföy için tek katalog. Portföy kullanıcıları, katalog üzerinden MySQL verilerini keşfedebilir ve ihtiyaçlarına göre analiz edebilir. Oracle Analitik Bulutu ve Oracle Bulutu Veri Entegrasyonu hizmeti gibi başka bazı OCI hizmetleri de MySQL HeatWave ile entegre.

En son MySQL HeatWave sürümünde kullanıma sunulan yeni özellikler artık 30 Oracle Bulut Bölgesinin tümünde OCI üzerinden kullanılabilir.

Teknoloji Makaleleri