Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yeni nesil Thunderbolt ile 3 kat daha fazla kapasite

intel-blue-globaltechmagazineIntel, yeni nesil Thunderbolt’un USB Implementers Forum’un (USB Uygulayıcıları Forumu – USB-IF) henüz yayınladığı USB4 v2 spesifikasyonuna uygun erken bir prototipinin çalışır durumda gösterimini gerçekleştirdi. Gelecek nesil Thunderbolt, saniyede 80 gigabit (Gbps) çift yönlü bant genişliği sunacak ve en iyi görüntü deneyimi için 120 Gbps’a kadar olanak sağlayarak içerik oluşturucuların ve oyuncuların artan ihtiyaçlarını karşılamak için günümüz teknolojilerinin üç katına kadar kapasite sunarken, Thunderbolt ve USB’nin önceki sürümleriyle uyumluluğunu da muhafaza edecek.

Konuyla ilgili olarak Intel İstemci Bağlantı Birimi Genel Müdürü Jason Ziller; “Intel, kablolu bağlantı çözümlerinde her zaman endüstrinin öncüsü ve lideri oldu. Artık mobil bilgisayarlarda ana bağlantı noktası haline gelen Thunderbolt, üç nesil Intel mobil CPU’ya entegre edildi. Intel ve diğer USB Promoter Group üyeleri tarafından bu gelecek nesle geliştirilen, USB4 v2 spesifikasyonu üzerine üretilen gelecek nesil Thunderbolt ile endüstriye öncülük edeceğimiz için büyük bir heyecan duyuyoruz.”   dedi.

Gelecek Nesil Thunderbolt Üç Kat Daha Fazla Kapasite Sunuyor

Bu prototip gösterimi, gelecek nesil Thunderbolt’u endüstriye sunma yolculuğunda önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. İçerik oluşturucuların ve oyuncuların bant genişliği ihtiyaçları; yüksek çözünürlüklü ekranlar, düşük gecikmeli görseller ve muazzam video ve veri dosyalarının yedeklenmesi ya da aktarılması için önemli ölçüde artıyor. Gelecek nesil Thunderbolt, Thunderbolt 4’ün üç katına kadar daha fazla kapasite sunarak içerik oluşturmayı ve oyun oynamayı daha verimli ve sürükleyici bir hale getirecek. Gelecek nesil Thunderbolt, USB4’ün en son sürümünü desteklemesinin yanı sıra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda iyileştirmeler içerecek:

  • Thunderbolt 4’ün toplam bant genişliğini iki katına, yani 80Gbps’a çıkarırken, video yoğun kullanımlar için üç kata, yani 120Gbps’a kadar bant genişliği sağlama.
  • En iyi görüntü deneyimi için yeni çıkan DisplayPort 2.1 desteği
  • Daha hızlı depolama ve harici grafikler için iki kat daha fazla PCI Express aktarım hız.
  • Yeni bir sinyalizasyon teknolojisi ile 1 metreye kadar mevcut pasif kablolarla çalışabilme
  • Thunderbolt, USB ve DisplayPort’un önceki sürümleriyle uyum
  • Intel’in etkinleştirme ve sertifikasyon programları tarafından desteklenme

Thunderbolt Endüstriyi Nasıl Yönlendiriyor?

Thunderbolt’u herkes için kullanılabilir hale getirme vizyonunu benimseyen Intel, USB4’ün temelini oluşturan Thunderbolt protokol spesifikasyonunu 2019 yılında USB Promoter Group’a sunmuştu. Bu endüstri grubunda lider olan Intel, USB4’ün performansını bir üst seviyeye taşımak için çalışmıştı.

Intel, çok uzun bir süredir I/O inovasyonunda endüstriye liderlik ediyor. Intel, ayrılmış etkinleştirme ve test programları aracılığıyla en gelişmiş ve eksiksiz kablolu bağlantı çözümünü sunmak için bilgisayar, aksesuar ve kablo ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışıyor. Tüm Thunderbolt ürünleri sıkı sertifika testlerinden geçiyor ve bu testleri geçtikten sonra, cihazlarda ya da pazarlamada Thunderbolt adını ve logosunu telifsiz olarak kullanabiliyor. Bu nedenle Thunderbolt logosu, bilgisayarlar ve aksesuarlar için en iyi kablolu bağlantı çözümlerinin basit ve kolayca tanınan bir göstergesini sağlıyor.

Gelecek nesil Thunderbolt’un resmi marka adı, özellikleri ve yetenekleri hakkında daha fazla ayrıntıyı 2023 yılında öğrenebileceksiniz.

Teknoloji Makaleleri