Salı, Nisan 30, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bağlantısız Bir Gün Kabusundan WAN Sanallaştırma ile Uyanın

koray2

Koray Akarsu
Citrix Türkiye Kıdemli Sistem Mühendisi

Ağınızın en iyi şekilde çalışması ve küçük bir kesintinin neden olabileceği kayıplardan kaçınmak için ne gerekiyorsa yapıyor musunuz. Bunu bir kere daha düşünmenizde fayda var.

Ülkenin her yanında bayileri olan bir restoran işlettiğinizi düşünün. Aniden çok sert bir fırtına ağınızı çökerterek kredi kartı kullanımını imkansız hale getiriyor; hem de akşamın o hareketliliği, yoğunluğu başlamak üzereyken. Ve de; tüm masalarınız da yemeklerini nakit yerine kredi kartıyla ödemeyi planlayan müşterilerinizle dolu. Ödemeleri kabul etmenin hiçbir garantili yolu yoksa insanları geri çevirmekten başka bir şansınız da yoktur ve bu; ağınızın kapalı olduğu her saat işletmeniz için kayıp milyonlar anlamına gelebilir.

Ağ arızaları her an meydana gelebilir ve etkileri her tür kurum için yıkıcı olabilir. Günümüzün merkezileştirilmiş BT ortamlarında bağlantı kaybı kullanıcıların kritik uygulamalar ve verilere erişimini olanaksız hale getirebilir. Üreticiler saha sorgularını yanıtlamak için ihtiyaç duydukları envanter verilerine erişim sağlayamaz. Örneğin; sağlık hizmetleri kuruluşları gereken yerlerde hasta bilgilerini veya test sonuçlarını alamaz ve sağlık görevlilerini güvendikleri klinik sistemleriyle destekleyemez. Perakendeciler ve finans hizmetleri işlemler gerçekleştiremez. VoIP ve diğer haberleşme kanalları hasar görerek hem çalışma ekiplerini hem de müşterileri zor durumda bırakır. Çalışanlar işlerinin gerektirdiği merkezi hizmetlere ulaşamaz ve iş durma noktasına gelir.

Tamamen çökmeyen ağlardaki küçük sorunlar bile işlerinizi hızlı ve kötü bir şekilde etkileyebilir. Bu her zaman doğal bir gecikme veya teknik sorun kaynaklı olmaz; rutin video kullanımı, sohbet ve hatta müzik akışı bile daha önemli iş uygulamalarını kesintiye uğratacak bir trafiğe neden olabilir. Gecikme büyüdükçe kullanıcılar ve müşterilerin rahatsızlığı da büyür. Birkaç saniye sürmesi gereken işlemler dakikalarca uzayabilir. İstikrarsız performans hizmet kalitesinin gelişigüzel ve tutarsız görünmesine neden olur. Çalışanlar ve müşteriler işlem sürelerinin bir günden diğerine neden bu kadar farklılık gösterdiğine anlam veremez duruma gelir. Telefon görüşmeleri anlaşılmaz bir hal alır. Genel verimlilik ve yanıt verme hızı düşer; ve bir bütün olarak kurum ağırkanlı görünür.

Daha hızlı bir yola ihtiyacınız var

Geleneksel olarak BT kurumları bant genişliği sorunlarını WAN optimizasyonuyla giderir. Ancak gerçekte, grafik yoğun tasarım araçları, VoIP ve HD video gibi birçok yüksek bant genişlikli iş uygulamaları optimizasyona pek yer bırakmaz. WAN bant genişliğinin MPLS hizmetleriyle ölçeklendirilmesi maliyetlidir, aylarca süren görüşmeler ve kurulumlar gerektirir ve şirketleri uzun vadeli sözleşmelerle bağlar. Ağınızı şirketlerinizin ihtiyaçlarına adapte etmek, kullanıcılarınız ve müşterilerinizin talep ettiği güvenilir yüksek performansı sağlamak için daha hızlı ve akıcı bir yola ihtiyacınız var.

WAN sanallaştırma, farklı konumlara dağılmış ve sürekli çalışan şubelere sahip modern işletmelerin talep ettiği yüksek kaliteli bağlanabilirliğ sürdürmek için yeni bir yaklaşım sunuyor. Birden fazla MPLS ve geniş bantlı yollar, herhangi bir tekli bağlantının sunabileceğinden daha büyük bir bant genişliği, dayanıklılık ve esneklik sunan tek bir sanal WAN içinde mantıksal olarak birleşir.

Sanal WAN üç temel beceri sunar:

  • Ağ birleştirme – Birden fazla MPLS ve geniş bantlı yol tek bir sanal WAN içinde birleşir. Bu, kurumların yüksek maliyetli MPLS bağlantılarını maksimum bant genişliği için düşük maliyetli geniş bant çözümleriyle zenginleştirmesine olanak tanır. Çoklu WAN bağlantılarının kritik trafiği aynı anda taşıma becerisi paket kaybı ve kesintilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Akıllı yol seçimi – Bir sanal WAN optimum bant genişliği verimliliği için paket-başına bazında her iki yönde ağ yolları seçebilir.
  • Uygulama farkındalığı – İş açısından kritik uygulama trafiğini belirleyip önceliklendiren sanal WAN, en kritik uygulamaların en iyi performans gösteren WAN bağlantılarına erişim sağlamasına olanak tanır. Bir veya daha fazla yol arızalanırsa, iş için en fazla önem taşıyan uygulamalarda kesintisiz verimlilik için temel uygulamalar kalan yol veya yollara hızlıca taşınabilir.

Sadece MPLS ağ stratejisinden daha fazla esneklik ve dayanıklılık sunmaya ek olarak bir sanal WAN, ağ hizmeti hızınızı da artırabilir. Aynı anda birden fazla ağı sorunsuz bir şekilde kullanmaya ek olarak kullandığınız diğer hizmetleri etkilemeden bir hizmet ekleme, değiştirme ve düşürme becerisiyle kendi zaman diliminizde ağ sağlayıcısına dair kararlar alabilirsiniz.

Sanal bir WAN kullanmaya karar vermek, şu altı soruyu ele aldığınızda şirketiniz için doğru olandır:

  • İşiniz, şubelerdeki çalışanlarınızın uzak bağlantılar üzerinde barındırılan veya merkezileştirilmiş uygulamalara erişim becerilerine mi güveniyor?
  • Haberleşme için IP üzerinden ses hizmetleri kullanıyor musunuz?
  • Bir MPLS yükseltmesinin yüksek maliyeti ve katılığı olmadan daha büyük bir bant genişliği talebini karşılamanız mı gerekiyor?
  • Yakın zamanda ağ arızaları veya performans sorunları nedeniyle iş kaybına uğradığınız oldu mu?
  • Yenilenmesi gereken uzun vadeli bir ağ bağlantısı sözleşmeniz mi bulunuyor?
  • Sadece bir ağ arızası olduğunda kullanılan yedek WAN bağlantılarınız mı var?

Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtını verdiyseniz, sanal bir WAN uygulama güvenilirliğini artırmanıza, bant genişliğini ölçeklendirmenize ve ağ bağlantısı maliyetlerini azaltmanıza yardımcı olabilir. MPLS yükseltmelerine harcadığınız her kuruş, ağınızı günümüzün her an çalışan iş yeri ortamının gereksinimlerine uygun olarak dönüştürmek için kaçan bir fırsat demektir.

 

Teknoloji Makaleleri