Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Fenerbahçe Üniversitesi kampüs ağında uçtan uca Aruba kullanıyor

aruba-fenerbahce-universitesi-globaltechmagazineFenerbahçe Üniversitesi’nin kampüs ağının omurgadan kenara güvenliğinin sağlanması ve IoT teknolojileri için modernize edilmesi Aruba ile gerçekleştirildi.

Başarıyı ilham almak amacıyla girişimcilik ve rekabetçilik becerilerine sahip, geleceğin liderlerini yetiştirme misyonu ile kurulmuş olan Fenerbahçe Üniversitesi, kampüsleri dahilinde öğrencileri, akademik ve idari personeli için yüksek bant genişliği kapasitesi sağlayabilecek kesintisiz bir ağ sunabilmek için bir Hewlett Packard Enterprise şirketi olan Aruba’yı tercih etti.

Aruba’nın Bütünleşik Altyapısı Yönetim Kolaylığı Sağladı

Fenerbahçe Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Direktörü Orçun Aktaş; “Üniversite’deki ağın Nesnelerin İnterneti (IoT) de dahil olmak üzere ileri teknolojiyi desteklemesi ve gelecekte olabilecek teknolojik gelişimler için esneklik ile birlikte yönetim kolaylığı sunan bir ağ olmasının gerekliliğini vurgularken, bu süreçte Aruba’nın bütünleşik altyapısının yönetim kolaylığı ile yapısal güvenlik ve IoT teknolojileri için entegre bağlanabilirlik sağladığını” belirtti. Öğrencilerin ve personelin sürekli ve kesintisiz hizmetin keyfini yaşadıklarını belirten Aktaş, “Üniversitemizde Iot cihazları için BLE ve Zigbee destekli WiFi6 erişim noktaları, Aruba 7205 Denetleyicileri, Mobility Master; en güncel ve teknolojik işletim sistemi olan AOS-8; Aruba 5412R Kampüs Omurgası ve 2930F Kampüs Kenar Anahtarları; AirWave; Erişim kontrolü için kullanıcı ve cihaz bazında Profillemeler sağlayan ClearPass Policy Manager; Policy Enforcement Firewall (PEF) ve HPE Nimble Storage ürünleri kullanıldı.” dedi.

Makine Öğrenimi ile Kişisel Bilgiler Güvende

Aruba Türkiye Ülke Müdürü Ersin Uyar; “Eğitim sektörünün de gelişen teknolojiden olabildiğince yüksek verim almayı hedeflediğini görüyoruz. Bu noktada Aruba olarak eğitim sektörünün yanında bulunuyoruz.”dedi. Aktivitedeki en küçük değişimleri bulması ve ihlal olasılığına karşı uyarması için makine öğreniminin kullanılabileceğini belirten Ersin Uyar, böylece kişisel bilgilerin kaybolmasıyla sonuçlanan istismarlardan da rahatlıkla kaçınılabileceğini belirtti. Uyar, “Ayrıca Fenerbahçe Üniversitesi’nin ihtiyaçlarını hedef alarak kuruma özel çözümler üretip kampüsteki tüm sorunları çözmeyi başardık. Bununla birlikte öğrenciler, akademik ve idari personel ile misafirler için de güvenli IoT ağ servisleri sunarken yatırım ve işletim giderlerini de düşürdük.” dedi.

Mobil Bağlantı Bilgisayar Korsanlarına Fırsat Olabiliyor

Mobil bağlantı, bulut ve IoT’nin tüm faydalarının yanı sıra, bilgisayar korsanlarının siber savunmalardaki boşlukları fark etmelerine ve ağlarda kendi yollarını bulmalarına daha fazla fırsat veriyor. Geniş bir kampüse ve kullanıcı tabanına sahip olan eğitim kurumları, ağlarına bağlanmaya çalışan çeşitli cihazlar ve sistemlerden geçen çok miktarda veri, üniversiteler için gerçek bir risk oluşturuyor.

Aruba, Fenerbahçe Üniversitesi kampüsünde esnek, bütünleşik ve ölçeklenebilir ağ mimarisi oluşturdu. VLAN atamaları dinamik olarak yönetildi ve bütün kampüste güvenli, rol-tabanlı kesintisiz bağlanılabilirlik sağlandı. Bununla birlikte arıza tespit ve çözüm süreleri minimize edildi, bakım ve destek döngüleri kısaltıldı ve böylece Bilgi Teknolojileri ekibinin teknolojik yenilikleri araştırmalarına ve uygulamalarına olanak sağlandı.

Teknoloji Makaleleri