Pazar, Eylül 8, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Huawei Ar-Ge Merkezi 5 Yaşında

huawei_globaltechmagazineResmi açılışı 27 Şubat 2010’da gerçekleştirilen Huawei Türkiye Ar- Ge Merkezi, beşinci yılını geride bıraktı. Beş yıl içinde 80 milyon dolarlık yatırımla, her geçen gün daha fazla büyüyen ve gelişen Huawei’nin Ar-Ge üssü, bugün 380 kişilik kadrosuyla, bilişim dünyasına katma değer sağlamaya devam ediyor.

Küresel bilgi ve iletişim teknolojileri alanının lider şirketi Huawei, 2010 yılında hayata geçirdiği Huawei Türkiye Ar-Ge merkezinin beşinci yılını kutluyor. İlk işe alım süreçleri 2009 yılında başlayan merkeze, geçtiğimiz beş yıl içerisinde 80 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Huawei Ar-Ge merkezinde görev alan tüm mühendisler, son derece kapsamlı eğitim süreçlerinden geçtiler.

Huawei Türkiye Merkezi Ar-Ge Merkezi’nin açılışı, 27 Şubat 2010 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E. Gong Xiaosheng, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer ile sektörün önde gelen yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşmişti. Bugün, 380 uzman çalışanıyla bilişim sektörüne katkı sağlamayı sürdüren Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, yerel ve uluslararası pazarların telekomünikasyon ihtiyaçlarına yönelik, ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi özelindeki faaliyetlerine, hız kesmeden devam ediyor.

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde; katma değerli servisler, ücretlendirme, faturalandırma, çağrı merkezi ve müşteri ilişkileri yönetimi, kablosuz teknolojiler (2G/3G/4G), ALL-IP, sabit mobil yakınsama, yeni nesil şebekeler alanlarında analiz ve araştırmalar, ürün planlama, optimizasyon, performans iyileştirme ve pazara uyarlama ile ilgili yazılım geliştirme süreçleri gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, oldukça ilgi çeken, alanlarında yenilik içeren, internet ve bilgiye erişimi kolaylaştıracak araştırma projeleri geliştiriyor.

Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin beşinci yılını değerlendirirken; “Huawei’nin sahip olduğu küresel ağı da kullanarak ülkemizin ve uluslararası toplumların hayatına değer katacak akıllı yazılım projeleri üretmeye devam ediyor. Orta Asya ve Kafkasya bölgesine hizmet verme hedefiyle hayat geçirilen Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, süreç içinde beklentilerin ötesine geçerek, Huawei’nin dünyadaki 16 Ar-Ge merkezi içinde önemli bir yer edindi. Huawei’nin Ar-Ge üssü, bugün yazılım alanında 30’dan fazla ülke ile ortak projelere imza atıyor” dedi.

Çalışan sayısı istatistikleri açısından da Huawei’nin Çin dışındaki en büyük üçüncü merkezi olan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, faaliyet gösterdiği süre içerisinde ülke içerisinde de dokuz farklı TÜBİTAK (5) ve SANTEZ (4) proje başvurusuna onay almayı başardı.

Türkiye ve Çin Arasındaki Teknoloji Köprüsü

Bilişim sektörüne özel deneyim ve bilginin, Çin’den Türkiye aktarılması sürecinde önemli bir rol üstlenen Ar-Ge merkezi, Türkiye’de bilişim sektörünün gelişimini ana amaçlarından biri olarak ortaya koyuyor. Faaliyet gösterdiği beş yıl boyunca, 150 yeni mezun mühendisi de bünyesine katan Huawei Ar-Ge merkezi, genç ve yetenekli çalışanlara her zaman için öncelik tanıyor.

Yüksek teknoloji deneyimini Türkiye’ye getirmeyi ve bu yönde ICT alanında yeni iş imkânları yaratmayı da amaçlarından biri olarak belirleyen Huawei Ar-Ge Merkezi, bu doğrultuda 2009 yılından bu yana İnsan Kaynakları yatırımlarını sürdürüyor. Gelişim planları çerçevesinde akademik kurumlarla da işbirliğine giden Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, ODTÜ, İTÜ, Gazi, Yeditepe, Doğuş ve Gebze üniversiteleri öğretim üyeleriyle Üniversite – Sanayi işbirliği çerçevesi içerisinde birlikte çalışıyor.

Yenilikçi Projeler

Hâlihazırda TÜBİTAK’la işbirliği çerçevesinde devam eden IPTV, Video Etiketleme ve Videolaştırma özelindeki projelerle sektöre katkı sağlamayı sürdüren Ar-Ge Merkezi, Sosyal CRM odaklı yeni proje için de yine TÜBİTAK’la beraber, düğmeye bastı.

Bugüne kadar birçok inovatif projeye imza atan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, bugünün popüler teknoloji ajandası özelinde birçok bireysel ve kurumsal teknoloji yeniliğini hayata geçirdi. “Karmaşık bilgileri daha anlaşılır kılmaya odaklanan Akıllı Arama”, “IPTV altyapısına sosyal ağ özellikleri ekleyen Social TV”, “Tek numarayla tüm cihazlardan iletişimi mümkün kılan NGIN”, “Internet’te dağınık halde var olan bilgiyi geliştirilen akıllı yazılım yardımıyla süzgeçten geçirerek, videolar, görseller ve tablolar eşliğinde, sesli ve görüntülü olarak sunmaya odaklanan Videolaştırma”, Huawei’nin Ar-Ge Merkezi tarafından sektöre sunulan projelerden bazıları.

Huawei Ar-Ge merkezi bu yıl içerisinde bünyesinde yer alan yüksek mühendis, doktora öğrencisi veya doktorasını bitirmiş araştırmacı sayısını arttırarak, yazılım alanında ses getirecek yeni projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Teknoloji Makaleleri