Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Red Hat, Ansible 2.0 ile Yeni Otomasyon Olanakları Sunuyor

red hat globaltechmagazinePopüler açık kaynak IT otomasyon sisteminin sunulmasıyla, komut dosyasının geliştirilmesi süreçleri ve bunun kapsadığı 200 yeni modül sadeleşiyor. 

Dünyanın, lider açık kaynak yazılımları tedarikçisi Red Hat, (NYSE: RHT) bugün, Ansible 2.0’ın kullanıma sunulduğunu duyuruyor.

Lider otomasyon sisteminin bu yeni sürümü, basit, güçlü ve aracısız bir açık kaynak çözümü sağlarken bir yandan da entegrasyonuyla genel, özel ve hibrid bulut yapılarının dağıtımları ile desteklenmelerinin kapsamını Microsoft Windows ve ağ yönetimi çevrelerinde de genişletiyor.

Ansible, yeni tasarımıyla otomasyon rutin eylemlerini güçlendirerek IT ekipleri arasındaki engellerin kaldırılmasını ve organizasyonlardaki geliştirici ve operatörlerin yazılımları daha hızlı öğrenebilmelerini ve bunları görevlendirebilmelerini mümkün hale getiriyor. Ansible 2.0, aşağıda sunulan iyileştirmeler aracılığıyla Ansible ile bir başlangıç yapmayı daha da kolaylaştırıyor:

. Görev blokları, komut dosyalarının daha kolay geliştirilebilmelerini ve istisna işleme ve kurtarma entegre seçeneğini sunar;

. Daha hassas kılınmış bir komut dosyası ayrıştırıcı, hataların daha açık tanımlanmasını ve düzeltme önerileri sunumunu sağlar;

. Yeni uygulama modları, kullanıcılara dağıtımlarını birçok makinelere daha artırılmış hızlarda yapabilme imkanını  sağlar;

. Görevler arasında artırılmış esneklik, otomasyon içeriğinin, farklı çevre ve içeriklerde kolaylıkla yeniden kullanımını sağlar,

. Sohbet, e-posta gibi komut dosyası bilgilerinin kaydedilmesi yeni eklentilerle kolaylıkla yapılandırılabilir.

 

Topluluk inovasyonuyla şekillenen otomasyon

2000 katılımcının GitHub barındırma servisi üzerindeki depolama alanına ve 200’den fazla yeni geliştiricinin de Ansible 2.0 sürümüne, kullanıma ilk sunulduğu andan bu yana yaptıkları katkılar Ansible’ın herhangi bir IT organizasyonundaki gereklilikleri karşılayabilmesini sağlıyor.

Ansible topluluğu tarafından yaratılan teknolojiler IT gereklilikleri ve gelişen teknolojilerle de birleştirilerek hızlı bir şekilde adapte ediliyor. Ansible’ın, kod tabanının modülerliği dağıtım kolaylığı ile birleşince günümüz altyapılarının yönetimi mümkün bir hal alıyor. Ansible 2.0, platformlar ve Windows ağları için genel, özel ve hibrit kullanımı kapsayan 200’e yakın yeni modülü ihtiva ederek kullanıcıların çok daha fazla otomasyon gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor.

Yeni modül eklenmesinin sağladığı başarılarından bazıları;

. OpenStack yazılım platformuna, bir dizi yeni modülden oluşan ve OpenStack topluluğuyla uyum içinde geliştirilen ve önde gelen bulut bilişim çerçevesi;

. Amazon Web Hizmetleri’ne yönelik iyileştirme ve kapsamı daha da genişletmeyi sağlayan 30 yeni modül;

. VMware ortamlarının yönetim ve yapılandırılmalarının daha kapsamlı hale getirilmesi;

. Microsoft Windows ortamlarını yönetmek için sağlanan desteğin genişletilmesi;

. Docker modülü ve yeni Docker bağlantı eklentisi için önemli iyileştirmelerin yapılması;

. İyileştirilmiş ağ otomasyonu desteği;

şeklinde sıralanıyor.

Kullanılabilirlik

Ansible 2.0, şimdi GitHub servisi, PyPi yazılım deposu ve önde gelen Linux dağıtımları için paket yönetimiyle kullanılabilir durumdadır. Ansible, daha fazla kontrol, güvenlik ve yetkilendirme özellikleri isteyen kullanıcılar için Ansible Tower arayüzü ile kullanılabiliyor. Ansible 2.0’nin, üyelik bağlantılı kullanım şekli, küçük işletmelerden kritik görev tanımlı büyük işletmelerin geliştirme ve operasyon ekiplerine kadar herkes için uygundur.


Red Hat, Ansible Mühendislik Bölümü Yöneticisi, Tim Cramer

“Kullanıcılarımızın karmaşık araçları öğrenmek yerine ana işlerine odaklanmaları gerekliliğine yürekten inanıyoruz. Ansible 2.0, Ansible Playbook komut dosyasına artırılmış esneklik sağlayarak ve geliştiriciler ile operatörler için hızlı başlangıç yapma; kullanım kolaylığı ve sadelik özelliklerini koruyarak bu vizyonu genişletiyor.”

OpenStack Altyapı Ekibi ve OpenStack Teknik Komisyonu Çekirdek Üyesi, Monty Taylor,

“Ansible, OpenStack ekosistemindeki bir çok kullanıcı ve operatör tarafından benimseniyor. OpenStack Altyapı ekibi, bulut operatörleri ve kullanıcılarına kapsamlı ve birlikte çalışabilirlik desteği sağlayan Ansible 2.0 içindeki OpenStack modüllerinin geliştirilmesine katkı sunmaktan gurur duyuyor.”

Teknoloji Makaleleri