Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Siber saldırı yöntemlerini tanıyarak bu saldırılardan korunabilirsiniz

Teknik destek dolandırıcılığı

FBI, sadece 2017’de 11 bin teknik destek dolandırıcılığı bildirimi aldığını duyurdu. Bu dolandırıcılıkların toplamda 15 milyon dolarlık zarara yol açtığı bildirildi. Adından da anlaşılacağı üzere, saldırganlar kendilerine, kurbanın çalıştığı kurumun ya da bağımsız bir servisin teknik destek çalışanı süsü vererek kişisel bilgilere erişmeyi amaçlıyor. Diğer saldırı yöntemleri gibi, burada da saldırının başarılı olup olmaması kurbanın sosyal mühendislik saldırısının tuzağına düşüp düşmemesine bağlı. Bunu akılda tutarak, bu saldırıyı açık eden bazı kırmızı alarm niteliğindeki uyarılara dikkat etmek gerekiyor:

  • İstenmeyen mesajlara dikkat edin

    Teknik destek uzmanları genellikle bilgisayarınızdaki sorunları çözmek ve cihazınızı kontrol etmek için size ulaşmaz. Yazılım ve donanım geliştiriciler çözümlerinin ne durumda olduğunu asla takip etmez ve güvenlik desteği için sizi aramaz. Eğer herhangi bir teknik destek çalışanı veya şirketi size açılır pencere reklamı, sizin talebiniz dışında gönderilen bir e-posta veya beklemediğiniz bir telefon görüşmesi aracılığıyla ulaşmayı deniyorsa muhtemelen bir dolandırıcılıkla karşı karşıyasınız demektir. Gerçek ve meşru şirketler ürün ve çözümlerini güncellemek için belirli sürelerde yama ve güncellemeler yayınlar veya çözümün doğrudan kendisinde bulunan yöntemlerle sorunları çözer.

  • Bilmediğiniz kaynaklardan yükleme yapmayın

    Doğrudan bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kaynaktan olmadığı sürece, cihazınıza zararlı yazılımlar bulaştırma riski taşıyacağı için internetten herhangi bir şey indirmekten kaçının. Tuzak donanım saldırılarında olduğu gibi, siber suçlular, kullanıcıların bilgisayarlarına zararlı yazılımlar bulaştıran “ücretsiz güvenlik taraması” veya “bilgisayar temizliği” önererek kurbanlarını kandırmayı amaçlar.

  • Cihazınıza uzaktan erişim taleplerine temkinli yaklaşın

    Uzaktan erişim, teknik destek ekiplerinin bilgisayarınızdaki bir sorun çözmek için cihazın yönetimini uzaktan devralmasına izin verir. Ancak, aynı teknoloji cihazınızdaki kişisel bilgilerinizin kolayca ele geçirilmesi için de kullanılabilir. Eğer kaynağından emin olmadığınız bir uzaktan erişim talebi alırsanız, bu talebi asla kabul etmeyin.

Teknoloji Makaleleri