Çarşamba, Nisan 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Arcserve UDP ile Veri Korumada Değişim Zamanı

Bulent Bilsel Arcserve Globaltechmagazine

Bülent Bilsel
Senior Presales Engineer-Arcserve Turkey

Veri koruma alanında 20 yıllık bir tecrübesi olan Arcserve “next generation data protection” parolası ile yeni nesil bir teknoloji geliştirdi. Elindeki ürünleri yeni bir lisanslama modeli, yeni bir ara yüz ve yepyeni bir teknoloji ile kullanıcılarına sunmaya başladı.

Birçok son kullanıcının kendi iş gereksinimleri ve kendi IT mimarisi içerisinde farklı veri koruma politikaları vardır. Edinilen tecrübelerden ulaşılan sonuçlara göre 3 farklı veri koruma yöntemi var.

1- File Base Protection (Legacy Backup)

Kullanılan uygulamaya ve işletim sistemine göre bir agent ile direk kasete veya diske yedek alma şeklidir.

2- Image Base Protection

Kullanılan uygulama ve işletim sistemi ne olursa olsun sanaldan veya fiziksel ortamdan uygulama tutarlı imaj bazlı yedekleme şeklidir.

3- Real Time Replication

Backup ve backup replikasyonları ile elde edilen RPO ve RTO lar bazı durumlarda yetersiz kalır. Bu tarzdaki önemli sunucular için anlık replikasyon ve disaster anında kaldığı yerden devam etme özelliği taşıyan bir replikasyon şekli gerekmektedir.

İşte Arcserve bu 3 veri koruma yöntemini tek bir lisanslama ile veren tek firmadır. Arcserve, UDP ile aslında kullanıcısına bir veri koruma konsepti sunuyor. Ortamınızın nasıl yedeklemeniz gerektiğini size dikte etmiyor sizi özgür bırakıyor.

Peki Arcserve bunu nasıl yapıyor. Bunu anlatmak için Arcserve UDP nin, lisanslamasına ve ürettiği faydalarına bakmakta yarar var. 

arcserve globaltechmagazine


Arcserve UDP Nedir?

Bünyesinde hala hem sanal hem de fiziksel sunucuları barındıran hibrit yapıdaki veri merkezileri için imaj bazlı gelişmiş bir yedekleme ve replikasyon çözümüdür. Arcserve bünyesinde bulundurduğu 3 farklı ürünü (Arcserve BACKUP, Arcserve D2D, Arcserve RHA) tek bir lisanslama ile birleştirdi. Aldığınız lisansla isterseniz file ve uygulama bazlı yedek alabileceğiniz gibi, isterseniz yeni nesil konsolu ile imaj bazlı yedek ve gerçek zamanlı replikasyonlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Arcserve UDP’yi Rakiplerinden Ayıran 4 Temel Özellik Nedir?

1- Fiziksel, sanal, workstation altyapılarınızın imaj backup ve replikasyon çözümünde tek konsoldan yönetim desteği.

2- Backup ve replikasyon işlemlerinizde cross platform desteği (P2V / V2P / VMware to Hyper-v / Hyper-v to VMware)

3- Ücretsiz Source Side Deduplication ve Global Deduplication desteği ile hem daha hızlı yedekleme ve replikasyonlarını yapabilir hem de yedek aldığınız disk alanını daha verimli kullanabilirsiniz.

4- Snapshot bağımsız fiziksel, sanal sunucularınızın file, uygulama ve imaj bazında Real-Time replikasyon ve HA özelliği.

Arcserve UDP Lisanslaması Hakkında 

Arcserve UDP’nin lisanslanması da son derece basittir. Lisans versiyonları ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.

Kısaca Açıklamak gerekirse; 

Standart Versiyon; Web tabanlı yönetim konsolu, İmaj bazlı yedekleme ile fiziksel sunucu (windows ve linux) ve sanallaştırma platform desteği (ajansız olarak vmware ve hyper-v) desteği,  Virtual Standby, Source Side Deduplication (kaynakta tekilleştirme), Global Deduplication (Datastore üzerinde global tekilleştirme), Wan Optimizasyon desteği, Backup Replikasyon desteği, Uygulama tutarlı yedekleme, File – Folder Restore, Bare Metal Restore (Farklı donanıma restore) desteği, Giriş seviyesi teyp desteği. 

Advanced Versiyon;  Standart versiyonun özelliklerinin yanı sıra granuler restore desteği (uygulama bazında nesne restore desteği),  IVM Recovery desteği (Fiziksel ya da sanalda alınmış bir sunucuyu vmware veya hyper-v üzerinde ayağa kaldırma operasyonu)

Premium Versiyon; Advanced versiyonuna ek olarak rol bazlı yönetim desteği, Storage Snapshot desteği ile yedekleme imkanı, Gelişmiş teyp desteği.

Premium Plus Versiyon; Premium versiyonuna ek olarak gerçek zamanlı replikasyon desteği ve disaster sonrası otomatikleştirilmiş failback ve failover senaryoları desteği ile birlikte gelmektedir.

Workstation Versiyon; Ofis içerisindeki windows Vista ile windows 10 arasındaki pc, desktop, laptop larınızı aynı konsoldan standart versiyon özellikleri ile yedekleyebilliyorsunuz.

Workstation Free Versiyon; Bu versiyon ile sadece Workstation yedekleriniz için aynı konsolu kullanabilir, tek merkezden agentlarınızı deploy edebilir ve sıkıştırarak yedeklerinizi alabilirsiniz.

Lisanslı versiyon ile free versiyon arasındaki tek fark, free versiyonda kaynakta tekilleştirme ve datastore üzerinde global tekilleştirmenin kapalı olmasıdır.

arcserve globaltechmagazine

Peki bu versiyonlar nasıl lisanslanır?

Kendisine Standart ve Advanced özellikleri yeten son kullanıcılar için 3 farklı şekilde lisanslama yöntemi bulunmaktadır. (per cpu, per tb, per server). Ancak premium ve premium plus özellikleri isteyen son kullanıcılar cpu ya da ham kapasite toplamı kadar lisanslayabilirler. Son kullanıcı hangi yöntem kendisi için avantajlı ise o yöntemi seçebilir. Aynı ortamda standart, advanced, premium veya premium plus versiyonuna ait sunucular olabilir. Bu tarz lisanslamalarda bile yedeklemelerinizi ve replikasyonlarınızı aynı konsoldan yönetmeye devam ediyor olacaksınız.

arcserve globaltechmagazine

Özet olarak aşağıdaki tabloda her şeyi çok net bir biçimde anlatmış durumda.

arcserve globaltechmagazine

Teknoloji Makaleleri