Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

En Yeni Büyük Veri Güvenlik Teknolojisi Software AG’de

softwareag_globaltechmagazineYüksek performanslı işlem veritabanı Adabas’ı olay analitiği teknolojisiyle güçlendiren Software AG, piyasaya sürdüğü yeni ürünüyle işletmelerin kritik kurumsal verilerini gerçek zamanlı olarak koruyabilmesini sağlıyor. Büyük veri güvenlik teknolojisinde son nokta olan Adabas Olay Analitiği, gelişmiş veri koruma altyapısıyla maddi değer ve itibar kaybının önüne geçiyor.

İşletmelerin kendi sistemlerindeki hassas verilerini koruma altına alan Software AG’nin yeni ürünü Adabas Olay Analitiği (Event Analytics for Adabas), yüksek performanslı Adabas veritabanı tarafından işlenen ve işletmelerin kritik iş operasyonlarında kullanılan hassas verileri dinamik bir şekilde denetliyor. Yeni çözüm, önceden tanımlanmış kriterler dışında gelişen veya farklı bir coğrafi konumdan gelen güncelleme ve veri erişimi taleplerini, gerçek zamanlı uyarı olarak işletmelere iletiliyor. Gösterge panelinden de takip edilebilen bu tür olağandışı davranışlar, aynı zamanda otomatik hale getirilmiş güvenlik süreçlerini de devreye sokabiliyor.

“Bir işletmenin veya kamu kurumunun veri korsanlığı ya da yetkisiz veri erişimi sonunda yaşayabileceği maddi kayıplar, herhangi bir nakit hırsızlığından çok daha vahim sonuçlara neden olacaktır” diyen Software AG CTO’su Wolfram Jost, yeni Software AG ürününün veri korumaya yönelik avantajlarıyla ilgili şunları söyledi:

“Artık işletmelerin dijital veri güvenliği seviyelerini, yasal erişimleri kısıtlamadan, ABD’nin altın kasası olarak bilinen Fort Knox düzeyine taşımaları zorunluluk halini aldı. 16-20 Mart tarihleri arasında Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen CeBIT 2015 Fuarı’ndaki Software AG standında katılımcıların yakından görebileceği Adabas Olay Analitiği, işletmelerin veri güvenliğini bu noktaya taşıyor ve iş ortaklarımızın kritik verilerini barındıran kurumsal veritabanlarını uçtan uca korumaları için gereken tüm kabiliyetleri onlara kazandırıyor.”

Adabas Olay Analitiği, aynı zamanda sektör lideri Apama Veri Akış Analitiği Platformu’nu güçlendirerek veritabanı olaylarını gerçek zamanlı olarak kontrol ediyor, olası tehditler konusunda rapor oluşturuyor, gerektiğinde gerçek zamanlı uyarı ve aksiyonları devreye sokuyor. Piyasadaki en güçlü sistemlerden biri olan Apama Veri Akış Analitiği Platformu, Software AG’nin bellek içi veri yönetimi, analitiği ve karar araçları gibi sık işlem ve denetim yapılan pazarlardaki yüksek teknolojilerden faydalanıyor.

Software AG çözümünün temelini ise, karmaşık olay işleme (CEP) motoru oluşturuyor. Bu motor, henüz veri toplama aşamasındayken veri analizine başlıyor ve belirli modeller üzerinden veri birimleri, erişim şablonları ve kullanıcı konumları arasındaki ilişkileri gözler önüne seriyor. Gösterge paneli ise, yapılan mantıksal analizleri ısı haritaları ve grafikler gibi çeşitli sezgisel tasvirlerle sunuyor.

Bu fonksiyonlar, özellikle finansal işlemler, vergiler, sosyal güvenlik, sağlık kayıtları, kredi kartı ödemeleri, müşteri profilleri, pasaport tanımlama ve maaş bordroları gibi büyük boyutlardaki hassas verileri yüksek performansla işleyen, binlerce kurulu Adabas sistemi için büyük önem arzediyor. Adabas son yapılan performans testlerinde, saniyede 1 milyon 183 binden fazla komutu işleme alarak benzersiz bir işlem hızına erişti ve 1.1 milyon komutu bağlama oturtmayı başardı. Örneğin; ABD’deki ulusal futbol liginde yer alan 16 maçın tamamını izleyen tüm seyirciler belirli bir hafta sonu, aynı anda, tek bir veritabanı üzerinden çalışan bir bankaya hesap özetlerini cep telefonlarına gönderme talebinde bulunsa, her biri bir saniyenin altındaki bir sürede bankadan yanıt alabilir. Tabii eğer banka bu trafiği kaldırabilirse… Adabas böylesine yoğun bir trafikle başa çıkabilecek kapasitededir.

Adabas Olay Analitiği, aynı zamanda veri güvenliğindeki herhangi bir ihlal durumunda anlık uyarılar gönderiyor ve gerekli aksiyonları alıyor. Tespit etme ve tepki verme arasındaki süreyi azaltarak güvenlik ihlalinin, müşteri verileri, finansal bilgiler ve kurumsal operasyonlar üzerindeki etkilerini azaltır. Olay kurallarını kolaylıkla tanımlayan, değiştirebilen ve sektörel düzenlemeleri en güncel şekilde yansıtabilen Adabas Olay Analitiği, daha az bir maliyet ve çabayla maksimum uyumluluk sağlar.

Teknoloji Makaleleri